Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PREDPOVEĎ POČASIA na prvé jarné dni: Najprv poriadne sklame, super správa koncom týždňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V sobotu sme síce mali prvý jarný deň, no, paradoxne, práve tento víkend na viacerých častiach Slovenska, vrátane hlavného mesta, snežilo. Teploty sa pohybovali len tesne nad nulou, v noci dokonca mrzlo. Dobrou správou je, že už v najbližších dňoch by sa to malo zmeniť a postupne sa bude otepľovať.

PONDELOK

V noci oblačno až zamračené a na mnohých miestach sneženie. Postupne čiastočne ustávanie zrážok a najmä v západnej polovici zmenšovanie oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 0 až -5, v údoliach miestami do -7 st. Slabý, postupne severozápadný až severný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (50 km/h). Na horách nad pásmom lesa postupne búrlivý vietor. Cez deň premenlivá oblačnosť a miestami - najmä na západe a severe - snehové prehánky, v polohách do cca 300 m aj dážď. K večeru na väčšine územia ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Na severe ojedinele tvorba snehových jazykov. Chladno a veterno. Najvyššia denná teplota 3 až 8, na severe miestami -1 až 3 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st. Severozápadný až severný vietor 4 až 10 m/s, na juhozápade a juhovýchode až okolo 12 m/s (15 až 35 km/h, 45 km/h), v nárazoch miestami okolo 18 m/s (65 km/h). Na horách nad pásmom lesa búrlivý vietor až víchrica. 

PREDPOVEĎ POČASIA na prvé
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

UTOROK

V chladnom vzduchu bude zasahovať do našej oblasti tlaková výš. Súčasne sa vo vyšších vrstvách ovzdušia nad Ukrajinou začne prehlbovať tlaková níž. Premenlivá, v noci aj zmenšená oblačnosť. V noci ojedinele, cez deň miestami občasné sneženie, najmä na severe. Cez deň v nižších polohách aj dážď. Najnižšia nočná teplota -2 až -7, v dolinách a kotlinách miestami -7 až -12 st. Najvyššia denná teplota 6 až 11, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo 4 st. Prevažne severný vietor 3 až 9, v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s (10 až 30, 45 km/h). Nad pásmom lesa prudký vietor, spočiatku až víchrica. 

PREDPOVEĎ POČASIA na prvé
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

STREDA

Premenlivá oblačnosť. Ojedinele, na severe miestami, snehové prehánky a občasné sneženie, v nižších polohách aj dážď. Najnižšia nočná teplota 1 až -4, na juhozápade okolo 3 st. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe miestami okolo 3 st. Prevažne severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h). 

PREDPOVEĎ POČASIA na prvé
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

ŠTVRTOK

Nad západnou, strednou a južnou Európou sa bude udržiavať oblasť vysokého tlaku vzduchu. Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 1 až -4, na severe a východe miestami okolo -6 st. Najvyššia denná teplota 7 až 13 st., na severe ojedinele chladnejšie. 

PREDPOVEĎ POČASIA na prvé
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

PIATOK

Od juhu bude do strednej Európy zasahovať tlaková výš a po jej okraji k nám bude od západu prúdiť teplejší vzduch. Malá, miestami zväčšená oblačnosť, zrána ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 2 až -4 st. Najvyššia denná teplota 9 až 15 st. 

PREDPOVEĎ POČASIA na prvé
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Vo viacerých oblastiach očakáva silný nárazový vietor

Od pondelkového rána hrozí silný vietor, a to nielen v horských oblastiach severného Slovenska, ale aj v lokalitách na juhozápade a juhovýchode krajiny. Na riziká upozorňujú výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu. 

PREDPOVEĎ POČASIA na prvé
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na horách v Žilinskom, Prešovskom i Banskobystrickom kraji sa nad pásmom lesa očakáva ojedinele výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 - 135 km/h. V severných okresoch, najmä na horských priechodoch môže prísť aj k tvorbe snehových jazykov a závejov. Výstraha pred vetrom platí od pondelka 06.00 h do utorka 11.00 h, snehové jazyky na cestách môžu komplikovať zjazdnosť počas pondelka od rána až do podvečera. V okresoch na juhozápade a juhovýchode SR hrozí v pondelok počas celého dňa silný vietor s priemernou rýchlosťou 45 až 55 km/h, v nárazoch môže zosilnieť až na 65 - 75 km/h.

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu