Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Slovensko sa pustilo do ďalšieho testovania: Takto to bude vyzerať v jednotlivých mestách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (19)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Vláda predĺžila lockdown do 7. februára. Ľudia od 15 do 65 rokov sa budú musieť preukázať antigénových testom aj pri návšteve prírody. Test nesmie byť starší ako sedem dní. Preto sa samosprávy musia pripraviť na hromadné testovanie. To prebieha už od včera. Väčšina miest však plánuje testovanie až cez víkend. Takto sa pripravujú jednotlivé mestá a obce na Slovensku.

 Bez nutnosti objednania sa je aktuálne k dispozícii 159 MOM

Slováci sa môžu prísť dať otestovať na prítomnosť nového koronavírusu bez nutnosti objednania sa vopred na aktuálne 159 mobilných odberových miestach (MOM). Na otázku tak reagovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. "Aktuálne je do objednávkového systému zapojených 89 mobilných odberových miest na antigénové testovanie na ochorenie COVID-19. Presný zoznam mobilných odberových miest je dostupný aj na webovej stránke ministerstva zdravotníctva https://www.health.gov.sk/?ag-mom," priblížila.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako ďalej komentovala, rezort zdravotníctva v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácií každý štvrtok organizuje školenie a následne na základe žiadosti o pripojenie sa do objednávkového systému rezort vždy v piatok pripojí subjekty, ktoré splnili podmienky. Ministerstvo zverejnilo aj ďalšie dve výzvy na možnosť zrealizovania mobilného odberového miesta. Všetky subjekty, ktoré sa do výzvy zapoja, však už budú povinné využívať objednávkový systém.

KORONAVÍRUS Slovensko sa pustilo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vo všeobecnosti možno skonštatovať, že jedno MOM môže napríklad zriadiť aj 30 výjazdových služieb. To znamená, že zásah jedného MOM je rozsiahly a značný," doplnila Eliášová. Dodala, že MOM sa môžu zriadiť aj mimo zmluvy zrealizovanej výzvou MZ SR, v týchto prípadoch však dáva povolenie tamojší regionálny úrad verejného zdravotníctva. "V tomto prípade si však poskytovateľ zabezpečuje testy vo vlastnej réžii," uzavrela.

V trnavskom regióne sa bude testovať počas víkendu

Plošné testovanie na nový koronavírus sa v Trnave bude konať v sobotu (23. 1.) a v nedeľu (24. 1.) na dvadsiatke odberových miest v čase od 8. do 18. hodiny. Následne v pondelok (25. 1.) a v utorok (26. 1.) bude v popoludňajších hodinách od 16. do 20. hodiny otvorených desať odberných miest. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Trnavčania a záujemcovia z okolia môžu priebežne využívať tri stále mobilné odberné miesta pri Fakultnej nemocnici Trnava, v miestnej časti Modranka a na Halenárskej ulici v sídle Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Piešťanská radnica avizuje testovanie rovnako na 23. a 24. januára od 8. do 20. hodiny, zriadiť plánuje podľa hovorkyne mesta Drahomíry Moretovej desať odberových miest. "Okrem týchto miest by sa cez víkend malo testovať aj na Kúpeľnom ostrove v kongresovej hale a Napoleonských kúpeľoch, v priestoroch bývalého Vojenského kúpeľného ústavu a predpokladá sa aj pred Národným ústavom reumatických chorôb," doplnila.

KORONAVÍRUS Slovensko sa pustilo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

V meste Hlohovec sa bude testovať od soboty 23. do utorka 26. januára, dovtedy môžu záujemcovia vyhľadať stabilné odberové miesta, uviedla radnica na svojom webe. V nasledujúcich dňoch samosprávy zverejnia bližšie informácie k celoplošnému skríningu.

V Banskej Bystrici chýba zdravotnícky personál

Mestu Banská Bystrica chýba zdravotnícky personál, ktorý pomôže pri skríningovom testovaní počas najbližšieho víkendu 23. a 24. januára. Prosí všetkých záujemcov ochotných pomôcť, aby sa ozvali na e-mailovej adrese testovanie@banskabystrica.sk. Výzvu s týmto obsahom zverejnil magistrát v utorok a informovala o nej hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

"Verím, že napriek vyťaženosti a vyčerpanosti zdravotníkov nájdeme spoločne všetci ešte dostatok síl na to, aby sme zvládli aj toto skríningové testovanie," zdôraznil primátor Ján Nosko. Na testovanie antigénovými testami obyvateľov na ochorenie COVID-19, o ktorom rozhodla vláda, záujemcovia v meste pod Urpínom budú môcť využiť rezervačný systém. Osvedčil sa už počas komunitného cieleného testovania.

"Vedenie mesta už viackrát avizovalo, že v procese príprav a organizácie modelu celoplošného, respektíve skríningového testovania môže nastať problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu, ktorý je v súčasnosti maximálne vyťažený. Preto testovanie pripravujeme práve počas víkendu. Samospráva zisťuje záujem z existujúcej databázy zdravotníkov, ktorí pomáhali pri zabezpečovaní dvoch kôl celoplošného i komunitného testovania," dodala Marhefková.

Počas víkendu čaká Púchovčanov
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Pre všetkých záujemcov majú byť počas víkendu v Banskej Bystrici k dispozícii mestom zriadené mobilné odberné miesta (MOM), ktorých fungovanie schválil banskobystrický regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Zároveň by mali pribudnúť ďalšie MOM, ale ich celkový počet bude

"V prípade, že sa záujemcovia nezúčastnia na skríningovom testovaní, môžu počas týždňa tak ako doposiaľ využívať antigénové testovacie miesto bez objednania zriadené Rooseveltovou nemocnicou na parkovisku Mičinská cesta. Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici a RÚVZ otestuje záujemcov len po objednaní sa v systéme korona.gov.sk," pripomína magistrát.

V Trenčíne chcú počas víkendu otvoriť 36 odberných miest

Mesto Trenčín chce počas víkendu (23. – 24. 1.) testovať antigénovými testami v 36 odberných miestach. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

„V utorok dopoludnia sme mali zaregistrovaných 84 zdravotníkov a stále na našu výzvu reagujú ďalší. Preto veríme, že cez víkend otvoríme 36 odberných miest na území mesta, ktoré budú riadne vybavené nielen materiálom, ochrannými pomôckami, dezinfekciou, ale aj personálom – administratívnym i zdravotníckym,“ uviedla hovorkyňa. Ako dodala, testovať sa bude od 8.00 do 20.00 h s prestávkami od 12.00 do 12.45 h a od 17.00 do 17.45 h.

Cez víkend pribudne v Detve sedem testovacích miest

Mesto Detva sa pripravuje na vládou ohlásené skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Informoval o tom hovorca mesta Milan Suja s tým, že pre testovanie pribudne sedem miest.

Plošné testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Počas najbližšieho víkendu (23.– 24. 1.) okrem mobilného odberového miesta pred budovou Rescuemed na Záhradnej ulici budú mať obyvatelia mesta k dispozícii ďalšie testovacie miesta. „Dve budú otvorené v Dome kultúry A. Sládkoviča, po jednom v Športovej hale, III. ZŠ (Obrancov mieru) a IV. ZŠ (A. Bernoláka). V historickej časti mesta bude otvorené odberné miesto v I. ZŠ (Kukučínova) a v Mestskom kultúrnom stredisku (Chudobienec),“ priblížil a dodal, že testovacie miesta budú otvorené od 8.00 h do 20.00 h s obedňajšou prestávkou od 11.45 h do 12.30 h. Posledné odbery sa budú robiť 15 minút pred koncom testovania.

V prípade, že sa záujemcovia o testovanie nezúčastnia na víkendovom celoplošnom testovaní, stále sa budú môcť otestovať na mobilnom odbernom mieste pred budovou Rescuemed na Záhradnej ulici od 8.00 h do 16.00 h počas pracovných dní.

V Malackách bude od stredy fungovať päť odberných miest

Od stredy 20. januára pribudnú v Malackách ďalšie tri odberné miesta pre testovanie na nový koronavírus. S už existujúcimi v malackom kaštieli a na sídlisku Juh ich bude spolu päť. "Presnú lokalizáciu nových odberových miest spresníme počas dňa, budú to jedny z tých, ktoré sme využívali počas jesenného celoplošného testovania," informovala hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová.

V priebehu utorka mesto na webe zverejní aj objednávkový formulár, prostredníctvom ktorého záujemcovia dostanú termín na testovanie. Samospráva takisto upozorňuje, že podľa získaných informácií pripravuje každá obec v regióne vlastné odberné miesto. "Obyvatelia okolitých obcí sa teda dostanú na testovanie v mieste svojho bydliska bez toho, aby museli cestovať do Malaciek,“ dodala hovorkyňa.

Testovanie v Trenčíne
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Mesto Handlová zriadi 13 odberných miest

Mesto Handlová sa pripojí k skríningovému testovaniu obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Počas víkendu 23. a 24. januára zriadi 13 odberných miest. Dohodol sa na tom v pondelok (18. 1.) užší krízový štáb mesta.

"Testovanie sa bude konať v sobotu 23. januára a v nedeľu 24. januára v čase od 8.00 do 17.00 h s prestávkou od 12.00 do 12.45 h. Samospráva žiada o dodržiavanie platných opatrení, najmä rúško, odstup, ruky a priebežné využívanie odberových miest," informovala ďalej hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Obyvatelia sa budú môcť dať otestovať na ochorenie COVID-19 na 13 odberových miestach, v mestských častiach Morovno a Nová Lehota budú fungovať počas jedného dňa. "Podľa ostatných štatistík, keď sa v Handlovej otestovalo počas druhého testovania v roku 2020 spolu za dva víkendové dni 9286 ľudí, je kapacita odberových miest nastavená dostatočne," skonštatovala Paulínyová.

Radnica počas odberov pre odberné miesta podľa nej zriadi aj dispečing na telefónnom čísle 046 519 25 11. "Mesto bude, tak ako v minulom období, informovať o prípadných čakacích dobách v mimoriadnom vysielaní mestského rozhlasu, na svojom webovom sídle a na sociálnej sieti. Zoznamy odberových miest budú zverejnené tiež na plagátových plochách mesta," dodala.

KORONAVÍRUS Slovensko sa pustilo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Predbežne má mesto na oba dni celoplošného testovania dostatočný počet personálu zloženého zo zdravotníkov a dobrovoľníkov. Od piatka 22. januára plánuje distribuovať potrebný materiál na odberové miesta. Rovnako zabezpečí teplé obedy a pitný režim pre celý personál. K skríningovému testovaniu obyvateľstva sa počas nadchádzajúceho víkendu pripojí i mesto Bojnice. Plánuje zriadiť päť odberných miest, ktoré sú rozdelené podľa ulíc v meste. Samospráva na oficiálnej stránke zároveň zverejnila odporúčané časy testovania podľa začiatočného písmena priezvisk, čím chce predísť dlhšej čakacej dobe pred odbernými miestami. Skríningové testovanie pripravujú i viaceré obce v Prievidzskom okrese.

Testovanie v Žiari nad Hronom začne v piatok, mesto pripravuje online prihlasovanie

V Žiari nad Hronom začne skríningové testovanie v piatok (22. 1.) na troch odberových miestach, počas víkendu otvorí samospráva celkom 11 miest, kde sa budú môcť obyvatelia otestovať na nový koronavírus. Antigénové testovanie sa uskutoční aj v priemyselnom parku a samospráva chce využiť i online registráciu. Mesto o tom informovalo na svojej webovej stránke.

V piatok mesto otvorí tri odberové miesta na základných školách, v sobotu (23. 1.) a v nedeľu (24. 1.) bude v rámci mesta otvorených celkom 11 odberových miest. Testovanie sa počas víkendu uskutoční aj v priemyselnom parku, tri odberové miesta otvorí mesto v spolupráci so spoločnosťami Slovalco a Nemak. „My zabezpečíme technické prostriedky, objednávací systém si budú manažovať sami,“ vysvetlil vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž s tým, že testovanie v priemyselnom parku bude určené primárne pre zamestnancov spoločností a ich rodinných príslušníkov.

KORONAVÍRUS Slovensko sa pustilo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Systém online prihlasovania chce samospráva využiť aj na odberových miestach v rámci mesta, niektoré však ponechá fungovať v režime bez registrácie. Podľa Baláža by systém online prihlasovania mohol byť dokončený ešte v utorok. Prípravy vrcholia aj v oblasti personálu. „Nemáme to ešte uzatvorené, ale predpokladáme, že miestnosti budeme mať zabezpečené tak, ako plánujeme,“ uviedol Baláž s tým, že mesto využilo kontakty získané počas prvého celoplošného testovania.

Mesto verí, že počas víkendu dokáže otestovať približne 12.000 až 13.000 obyvateľov. Aktuálne môžu obyvatelia Žiaru nad Hronom na bezplatné antigénové testovanie využiť v rámci mesta tri odberové miesta. Nachádzajú sa v areáli žiarskej nemocnice, v priestoroch bývalej radničnej reštaurácie a na regionálnom úrade verejného zdravotníctva.

Mesto Gelnica kapacity na testovanie na COVID-19

Mesto Gelnica v rámci kontinuálneho dobrovoľného skríningu na ochorenie COVID-19 rozšíri kapacity na testovanie. Ako informuje na sociálnej sieti, okrem doterajšieho mobilného odberového miesta sa od stredy (20. 1.) možno dať otestovať aj v priestoroch základnej školy. Cez víkend budú k dispozícii dokopy štyri odberné miesta.

Radnica pripomína, že tak ako doposiaľ bude počas pracovných dní od 7.00 h do 13.00 fungovať odberné miesto v budove bývalej transfúznej stanice na Nemocničnej ulici. V stredu, vo štvrtok (21. 1.) a v piatok (22. 1.) sa bude možné dať bezplatne antigénovo otestovať už aj v priestoroch základnej školy na Hlavnej ulici, a to v časoch od 15.00 do 20.00 h. Toto odberné miesto bude fungovať aj počas nadchádzajúceho víkendu.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Spolu s odbernými miestami v Klube dôchodcov v Mária Hute, centre voľného času a zimnom štadióne bude záujemcom o testovanie k dispozícii od 9.00 do 19.00 h s obedňajšou prestávkou. „Sme radi, že sa nám podarilo zriadiť ďalšie mobilné odberové miesta, keďže s jedným odberovým miestom by sme záujem ľudí nedokázali uspokojiť. Snažili sme sa o to už dlhšie, teraz sa nám to konečne podarilo zrealizovať," povedal primátor Dušan Tomaško.

Mesto zároveň uvádza, že od budúceho týždňa chce otvoriť materské školy (MŠ) pre rodičov, ktorí sú v kritickej infraštruktúre. Svoj záujem majú hlásiť riaditeľkám MŠ.

Poprad počas víkendu zriadi 12 odberných miest

Mesto Poprad počas tohto víkendu (23. – 24. 1.) zriadi 12 nových odberných miest na antigénové testovanie. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke s tým, že samotné odbery sa budú vykonávať počas soboty a nedele v čase od 7.00 do 19.00 h, pričom prestávka na obed je od 12.00 do 13.00 h.

Ako ďalej priblížilo mesto, testovať sa budú ľudia vo veku od 15 do 65 rokov na ktoromkoľvek z 12 odberných miest až po registrovaní. Prvá možnosť je elektronicky v rezervačnom systéme, ktorý sa spustí v stredu (20. 1.) od 12.00 h a bude fungovať nepretržite. Druhý spôsob registrovania je telefonickou formou na číslach 052 7167 247, 052 7167 248 a 052 7167 313, a to v stredu od 12.00 do 22.00 h a vo štvrtok (21. 1.), v piatok (22. 1.) a v sobotu od 7.00 do 22.00 h.

KORONAVÍRUS Slovensko sa pustilo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Jednotlivé odberné miesta zriadia v meste Poprad aj v jeho mestských častiach. Prvé bude v Mestskom úrade (MsÚ) v Poprade, dve odberné miesta majú byť v Aréne Poprad, ďalej po jednom v MsÚ Stráže, v Základnej škole (ZŠ) s materskou školou (MŠ) na Vagonárskej ulici v Spišskej Sobote, v ZŠ s MŠ Matejovce na Koperníkovej ulici a v ZŠ s MŠ Aurela Viliama Scherfela v mestskej časti Veľká.

Na popradskom sídlisku Juh budú zriadené odberné miesta v ZŠ s MŠ Jarná, v ZŠ s MŠ Tajovského a v ZŠ s MŠ Dostojevského budú až dve. Na sídlisku Západ bude zase ako odberné miesto slúžiť ZŠ s MŠ Komenského.

MOM pri bojnickej nemocnici bude fungovať i počas víkendu

Mobilné odberové miesto (MOM) pri Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach bude fungovať aj počas 23. a 24. januára. Nemocnica tak chce vyjsť v ústrety občanom, ktorí sa chcú zapojiť do skríningového testovania na ochorenie COVID-19, informoval v utorok Jozef Stopka z NsP Prievidza. MOM pri nemocnici funguje počas pracovných dní, dopoludnia je určené na odbery RT-PCR testami a od 12.00 do 20.00 h tam zdravotníci vykonávajú antigénové testy.

Nemocnica s poliklinikou (NsP)
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

"Nemocnica sa rozhodla pomôcť obyvateľom hornej Nitry v rámci celoplošného skríningového testovania a zabezpečila víkendové testovanie. Záujemcovia o testovanie sa budú môcť prísť dať otestovať antigénovými testami 23. a 24. januára od 8.00 do 20.00 h," uviedol Stopka. Výnimkou sú podľa neho časy od 12.00 do 12.30 h a od 16.00 do 16.30 h, keď budú zamestnanci zabezpečovať dekontamináciu priestorov. Nemocnica predpokladá, že denne vykonajú zdravotníci približne 400 odberov vzoriek.

"Vzhľadom na to, že sa počas jednej hodiny na testovanie prihlásilo na tieto dva dni 800 záujemcov o testovanie prostredníctvom nemocničného objednávacieho systému, odporúčame záujemcom sledovať, či sa neuvoľnil voľný termín. Bežne sa stáva, že sa niektorí záujemcovia o testovanie z rôznych dôvodov odhlásia," ozrejmil Stopka. Objednávací systém nemocnice podľa neho už ocenilo množstvo ľudí, ktorí absolvovali testovanie v nemocničnom MOM, hlavne z dôvodu rýchlosti testovania.

V Púchove si testovanie po dvoch týždňoch zopakujú

Mesto Púchov si na základe vládneho rozhodnutia po dvoch týždňoch zopakuje celoplošné antigénové testovanie. Skríning sa v Púchove začne v sobotu (23. 1.) a potrvá do utorka 26. januára. Ako informovala púchovská primátorka Katarína Heneková, počas najbližšieho víkendu (23. – 24. 1.) vytvorí radnica desať odberových miest, v pondelok a v utorok (25. – 26. 1.) sa Púchovčania môžu nechať otestovať v troch odberových miestach.

Počas víkendu čaká Púchovčanov
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Počas víkendu budú môcť občania využiť jedno z desiatich odberových miest od 8.00 do 20.00 h, v pondelok a utorok budú k dispozícii tri odberové miesta v upravenom čase od 15.00 do 20.00 hod. Dve z nich budú v budove divadla, jedno vo volejbalovej športovej hale. „Občania sa však môžu priebežne počas pracovného týždňa zúčastniť na testovaní na súčasných mobilných odberových miestach v Kolonke, na Námestí slobody a v priestoroch Dobrovoľného hasičského zboru Púchov,“ doplnila primátorka.

Ako dodala, testovanie je počas týždňa i víkendu dostupné pre všetkých záujemcov z mesta i mimo neho. Zúčastniť sa na ňom môžu všetci, hoci prednostne je určené občanom do 65 rokov. Otestovať sa môžu aj žiaci druhého stupňa základných škôl a študenti stredných škôl z dôvodu možného nástupu do škôl.

V Púchove a deviatich obciach Púchovského okresu sa pred dvoma týždňami (9. – 10. 1.) dalo v rámci celoplošného antigénového testovania otestovať 12.056 osôb, pozitívne testy malo 133 z nich (1,1 percenta). V meste Púchov sa na testovaní zúčastnilo 5089 osôb, z nich 52 malo pozitívne testy, čo predstavuje jedno percento. Tretinu pozitívne testovaných osôb v okrese tvorili občania z iných okresov, v samotnom meste Púchov to bola takmer polovica pozitívne testovaných.

Obce v Detvianskom okrese sa pripravujú na testovanie

Obce v Detvianskom okrese sa pripravujú na vládou ohlásené skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Samosprávy o tom obyvateľov informujú na svojich oficiálnych webstránkach. Od piatka a počas celého víkendu (22. – 24. 1.) sa budú môcť občania obce Látky otestovať na mobilnom odbernom mieste, k dispozícii bude hotel, ktorý je na Prašivej. Ľudia môžu prísť v piatok a v sobotu od 8.00 do 19.30 h a v nedeľu od 7.00 do 12.00 h. Prestávka bude od 12.00 do 13.00 h a od 17.00 do 17.30 h.

KORONAVÍRUS Slovensko sa pustilo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

„Obec zriadi odberné miesto na antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 v kultúrnom dome, v sobotu 23. januára v čase od 8.00 do 20.00 h. Odberné miesto bude fungovať bez rezervácie. Testovanie je bezplatné,“ uvádza obec Stožok. Počas tohto dňa bude svojich obyvateľov testovať aj obec Korytárky. „Skríningové testovanie v našej obci je naplánované na sobotu 23. januára od 8.00 do 20.00 h. Informácie budeme priebežne aktualizovať,“ pripomína starosta Korytárok Dušan Mitter.

V obci Vígľaš bude testovanie na ochorenie COVID-19 od piatka do soboty. „Opäť budú zriadené dve odberové miesta v reštaurácii pod zámkom Vígľaš. Bližšie informácie prinesieme v priebehu najbližších dní,“ dodáva samospráva. Možnosť otestovať sa na nový koronavírus budú mať aj obyvatelia obce Kriváň. Vestibul spoločenského domu bude pre nich otvorený počas soboty a nedele od 8.00 do 18.00 h.

Záujemcom odporúčajú, aby prichádzali podľa pravidiel, ktoré samospráva zverejňuje na svojej oficiálnej webstránke. Časť obce chcú otestovať v sobotu a časť v nedeľu, podľa ulíc. „Prosíme všetkých obyvateľov, aby sa snažili dodržať odporúčané dni a čas, čím chceme predísť dlhej čakacej dobe pred odberným miestom,“ zhrnula obec.

V prípade, že sa záujemcovia o testovanie nezúčastnia na víkendovom celoplošnom testovaní, stále sa budú môcť otestovať na mobilnom odbernom mieste pred budovou Rescuemed na Záhradnej ulici v Detve od 8.00 do 16.00 h počas pracovných dní.

Košice chcú do konca týždňa otestovať 180-tisíc ľudí

Mesto Košice sa od utorka zapojilo do kontinuálneho dobrovoľného skríningu na ochorenie COVID-19. Jeho ambíciou je do konca týždňa otestovať 180.000 ľudí. Na utorkovom brífingu to uviedol primátor Jaroslav Polaček. „Postupne naskladňujeme naše sklady tak, aby sme mohli zvládnuť tento nápor. Pre túto chvíľu máme všetkého dosť. Postupne očakávame dodávky ochranných pomôcok. Okresný úrad bol požiadaný, aby nám dodal okolo 130.000 ďalších testov, ktoré budeme potrebovať distribuovať v závere týždňa,“ spresnil s tým, že diskutujú aj so súkromnými spoločnosťami, aby pre svojich pracovníkov mohli zrealizovať komunitné testovanie.

Od utorka sa možno dať okrem areálu košických oceliarní či na ďalších odberných miestach iných zriaďovateľov otestovať od 9.00 do 17.00 h aj v Kulturparku, v Amfiteátri, na magistráte mesta, v Spoločensko – relaxačnom centre na ulici Milosrdenstva a vo Výmenníku Važecká na Galaktickej ulici. Vo štvrtok (21. 1.) sa k nim pripojí ďalších približne 60 odberných miest. „Budú fungovať vo štvrtok a v piatok (22. 1.) od 16.00 do 20.00 h a cez víkend od 9.00 do 17.00 h. Následne budeme rozhodovať, ako pridať alebo ubrať odberné miesta na pondelok (25. 1.) a utorok (26. 1.) v budúcom týždni,“ dodal Polaček.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Košice od uplynulého piatka do pondelka realizovali celomestské testovanie. „Tí, ktorí boli včera (18. 1.) otestovaní a získali potvrdenie od mesta Košice, majú potvrdenie platné. Mesto Košice nebude vydávať certifikát ale potvrdenie. Máme to odkonzultované aj na bezpečnostnej rade kraja ale aj z vlády, že potvrdenie je dostatočné,“ povedal.

Či bude na uplatnenie ďalších výnimiek zo zákazu vychádzania od 27. januára do 2. februára uznávaný aj negatívny výsledok testu prostredníctvom aplikácie eRegistrácia na testovanie sa má rozhodnúť v najbližších dňoch. „V tejto chvíli pracujeme na tom, aby SMS a tento 12-miestny alfanumerický kód bol akceptovaný. Tým pádom nebude potrebná papierová forma a Košičania budú môcť byť rýchlejšie obslúžení a nebudú musieť čakať na výsledok,“ doplnil s tým, že práve čakanie na výsledok je miestom, kde sa ľudia zhromažďujú a vykonávanie testov sa preto musí spomaliť.

„Ak by sme to čakanie odbúrali, naše pracoviská stihnú za hodinu urobiť nie 25 až 35 testov, ale možno 50 a viac. To je našim cieľom, zvýšiť priespustnosť,“ skonštatoval primátor. Elektronická registrácia, ako aj ďalšie informácie o testovaní v Košiciach sú dostupné na webovej stránke korona.kosice.sk.

V Martine zriadia cez víkend 44 dočasných odberných miest

Mesto Martin vytvorí počas najbližšieho víkendu (23. - 24. 1.) 44 nových odberných testovacích miest. Martinčania budú môcť využívať na prihlásenie na testovanie mobilnú aplikáciu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová. Doplnila, že obyvatelia a návštevníci Martina môžu do víkendu využiť testovanie v ôsmich stálych mobilných odberových miestach. Počas víkendu mesto zriadi nové dočasné odberné miesta, aby zabezpečilo pretestovanie všetkých záujemcov.

KORONAVÍRUS Slovensko sa pustilo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

"Naším cieľom je vytvoriť čo najlepšie podmienky pre obyvateľov a návštevníkov mesta vzhľadom na ročné obdobie a požiadavky testovania. Vytvorili sme nové odberové miesta v interiéri a už čoskoro spustíme mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej sa budú môcť obyvatelia registrovať na konkrétne odberové miesto a čas," priblížil primátor Martina Ján Danko. Odkaz na mobilnú aplikáciu a postup prihlásenia na testovanie nájdu Martinčania podľa Kalmanovej na webovej stránke mesta v nasledujúcich dňoch. "V Martine sa budú môcť otestovať aj obyvatelia okolitých obcí a širšieho regiónu," podotkla.

"Absolútne rozumiem výhradám voči celoplošnému testovaniu, ale napriek tomu vyzývam všetkých, aby sa na ňom zúčastnili. Verím, že jeho výsledky dokážu, že situácia v Martine sa postupne upokojuje a my sa zaradíme medzi okresy, kde sa začne s uvoľňovaním opatrení. Len týmto spôsobom sa dokážeme priblížiť k otváraniu škôl, prevádzok, obchodov či reštaurácií. Spolu sa nám to určite podarí," uzavrel Danko.

Vajnory spúšťajú od utorka dve nové odberné miesta

Bratislavská mestská časť Vajnory spúšťa od utorka od 15.00 h dve nové odberné miesta, kde sa bude dať otestovať na ochorenie COVID-19. Obe sa budú nachádzať v dome kultúry, testovať sa bude bezplatne antigénovými testami. "Obe odberné miesta budú k dispozícii občanom tento týždeň v pracovné dni od 15.00 do 19.30 h. Na testovanie nie je potrebné sa objednať," informovala mestská časť. Zároveň avizuje, že v rámci víkendového skríningového testovania budú vo Vajnoroch štyri odberné miesta.

"Vnímali sme obavu občanov a snažili sme sa zriadiť čo najviac odberných miest už v priebehu týždňa. Dúfame, že aj vďaka týmto dvom odberným miestam znížime nápor, ktorý by nás mohol čakať cez víkend, a tým zvýšime aj bezpečnosť ľudí pri testovaní," uviedol starosta Vajnor Michal Vlček. Zároveň sa tým podľa neho uľahčí testovaciemu miestu Vajnory – Alviano, ktoré v mestskej časti funguje od decembra 2020 a v súčasnosti je kompletne obsadené.

KORONAVÍRUS Slovensko sa pustilo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Starosta bratislavskej Rače Michal Drotován na sociálnej sieti informoval, že pre skríningové testovanie pripravujú na víkend (23. - 24. 1.) v mestskej časti priebežne 12 odberových miest. Testovať sa bude aj vo vozidlách MHD, na základných školách, v kultúrnom dome i v stredisku.

"Máme rozpracovaných viacero lokalít na dlhodobé mobilné odberové miesta v Rači. Od rýchlosti schvaľovania štátu záleží, kedy budú spustené," spresnil Drotován. Rača aktuálne rieši s Okresným úradom Bratislava zabezpečenie testov. Ak sa ich podarí zabezpečiť v utorok, v stredu (20. 1.) otvárajú testovacie miesta v základných školách Tbiliská a Hubeného. Viaceré bratislavské mestské časti naďalej hľadajú dostatočný počet zdravotníkov a dobrovoľníkov, ktorí by pomáhali pri skríningovom testovaní.

Liptovský Mikuláš pripravuje 15 dočasných testovacích miest

V meste Liptovský Mikuláš plánujú cez víkend (23. a 24. 1.) v rámci skríningového testovania na ochorenie COVID-19 otvoriť 15 odberných miest. Ich vytvorenie bude závisieť od zabezpečenia zdravotníckeho personálu, mesto stále hľadá dostatočný počet zdravotníkov. Infomrovala o tom v utorok hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Testovanie by malo trvať od 8.00 do 20.00 h s posledným odberom o 19.30 h a dvoma prestávkami. "Predbežný zoznam odberných miest k celoplošnému testovaniu obyvateľstva budeme aktualizovať, respektíve ho deň pred testovaním potvrdzovať, a to podľa možností zdravotníckeho personálu," konkretizovala hovorkyňa.

Aby obyvatelia predišli státiu v radoch na víkendové testovanie, radnica odporúča využiť priebežné testovanie cez pracovné dni na štyroch už existujúcich mobilných odberových miestach v meste.

Odberné miesto na dobrovoľné
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Holíč s okolitými obcami pripravil testovanie pre občanov

V meste Holíč a v okolitých obciach Kopčany, Radimov a Unín sa pripravované skríningové antigénové testovanie občanov uskutoční v sobotu a nedeľu (23. a 24. 1.). Informoval o tom primátor mesta Holíč Zdenko Čambal na sociálnej sieti. Testovanie sa uskutoční na štyroch odberných miestach v Holíči – v telocvični základnej školy na Školskej, v športovej hale na Kollárovej, v klube dôchodcov na Kátovskej ulici a štvrté odberné miesto bude zriadené vo firme Eissmann na Lesnej ulici. "Tam sa budú v piatok testovať zamestnanci a cez víkend bude toto odberové miesto využité na testovanie verejnosti," uviedol Čambal.

Mesto zriaďuje dve odberné miesta v obci Kopčany a po jednom odbernom mieste v obciach Radimov a Unín. "Zároveň občanov obcí Trnovec a Kátov otestujeme v niektorom z odberových miest v Holíči. O postupe ich budú informovať starostovia príslušných obcí," doplnil primátor Holíča. V súčasnosti sa mesto stará o vytvorenie odberových miest, ich personálne, materiálne a technické vybavenie, ako aj zabezpečenie odbornej likvidácie vzniknutého biologického odpadu.

"Okrem toho pripravujeme administrácie úkonov súvisiacich s celoplošným testovaním v previazanosti na Národné centrum zdravotníckych informácií a Úradu verejného zdravotníctva SR, dezinfekciu priestorov počas testovania aj po testovaní a veľa ďalších vecí, ktoré vystupujú do popredia postupne," doplnil Čambal.

V Spišskej Novej Vsi vytvoria sedem odberných miest

V rámci skríningového testovania na ochorenie COVID-19 zriadia v meste Spišská Nová Ves počas víkendu (23. – 24. 1.) sedem odberných miest. Informovala o tom samospráva na svojej webovej stránke.

Pri celoplošnom testovaní na
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: EASYFOTO TASR - Ladislav Vallach)

Ako ozrejmila, v sobotu budú odberné miesta fungovať od 8.00 do 19.30 h a v nedeľu od 8.00 do 17.30 h. Počas týchto dvoch dní sa bude testovať v rôznych lokalitách. Pôjde o hasičskú zbrojnica v mestskej časti Novoveská Huta, Základnú školu (ZŠ) na Lipovej ulici, športovú halu Za Hornádom, ZŠ Komenského, ZŠ na Hutníckej ulici, komunitné centrum na ulici Potočnej v mestskej časti Vilčurňa a Multifunkčné energetické a banícke centrum na Nábreží Hornádu.

Mesto pripomína, že občania môžu využívať aj existujúce mobilné odberové miesta (MOM), na ktorých je potrebné sa objednávať na stránke www.korona.gov.sk. Ide o spišskonovoveskú nemocnicu, regionálny úrad verejného zdravotníctva, budovu na Ulici Ing. Kožucha vedľa vchodu na futbalový štadión a mobilné odberové miesto pri nákupnom centre Madaras. Testovanie bez objednávania zase funguje na MOM Územného spolku Slovenského Červeného kríža pri letnom kúpalisku. Je otvorené cez pracovné dni a soboty od 9.00 do 13.00 h a od 14.00 do 18.00 h.

Bratislavské Nové Mesto plánuje otvoriť viac ako 20 odberných miest

Bratislavské Nové Mesto plánuje na skríningové testovanie na ochorenie COVID-19 počas nadchádzajúceho víkendu otvoriť viac ako 20 mobilných odberových miest. Ich zoznam by mala mestská časť zverejniť v stredu (20. 1.). Samospráva zároveň dostala prvú várku niekoľkých tisícok antigénových testov, ďalšie by mali prísť v najbližších dňoch.

„Skončilo rokovanie krízového štábu. Keďže existujúce mobilné odberné miesta praskajú vo švíkoch a napriek obrovskému nasadeniu nestíhajú, plánujeme cez tento víkend otvoriť viac ako 20 nových mobilných odberných miest," uvádza na sociálnej sieti starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Rudolf Kusý
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Ubezpečil, že samospráva robí všetko pre to, aby testovanie prebehlo čo najhladšie, bez zbytočných stresov. Mestská časť bude preto okrem iného opätovne pravidelne informovať o tom, aká bude aktuálna situácia na jednotlivých odberných miestach, aby si obyvatelia vedeli vybrať najvyhovujúcejšie testovacie miesto.

"Ak sa dnes neviete zaregistrovať na testovanie, nezúfajte. Spoločne, všetky mestské časti aj mesto, ideme naplno, aby v Bratislave v najbližších dňoch vznikli stovky testovacích miest. Spoločne sme zvládli prvé kolo, zvládneme aj toto," podotkol Kusý. Poďakoval sa zároveň všetkým, ktorí sa mestskej časti rozhodli pomôcť. Dobrovoľníci sa môžu stále prihlasovať prostredníctvom e-mailovej adresy testovanie@banm.sk.

O trpezlivosť prosí občanov aj Ružinov, ktorý kompletizuje zoznam viac ako 60 odberových miest na víkendové testovanie. "Hneď, ako bude potvrdený, zverejníme ho aj na sociálnej sieti, aj na webovej stránke a aj v našej aplikácii Lepší Ružinov," približuje mestská časť na sociálnej sieti. Počas oboch dní bude mestská časť priebežne aktualizovať informácie o tom, ako dlho sa na jednotlivých miestach čaká na testovanie.

Najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka verí, že v čo najkratšom čase sprístupní všetky aktuálne informácie, obyvateľov prosí o trpezlivosť. "Tak, ako všetky mestské časti, samotný magistrát aj Petržalka odporúča nechať sa testovať najmä počas víkendu, keď bude pripravených viac odberných miest," konštatuje samospráva.

Počas víkendu by mali byť otvorené od 8.00 do 18.00 h, niektoré do 20.00 h a niektoré by mali byť k dispozícii do 22.00 h. V pláne je tiež spustenie viacerých stálych mobilných odberových miest. Počas víkendu pribudnú odberové miesta aj v ďalších bratislavských mestských častiach, celkovo by ich malo vzniknúť približne tristo.

Viac o téme: TestovanieMestáSamosprávyBanská BystricaMalackyPiešťanyŽiar nad HronomTrenčínTrnavaDetvaHlohovecHandlováGelnicaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu