Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Bratislavské univerzity ostávajú prázdne: Letný semester sa začne opäť dištančne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Univerzity a vysoké školy v Bratislave začnú výučbu v letnom semestri akademického roka 2020/2021 dištančným spôsobom. Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave zvažuje, vzhľadom na špecifickosť výučby na škole, kombinovanú výučbu - teoretické predmety dištančne, odborné predmety a ateliérová výučba prezenčne v malých skupinách.

"Takúto výučbu by sme zaviedli, ak by sme nemali tvrdý lockdown. Ak bude pokračovať, ostaneme pri dištančnej výučbe," uviedla PR manažérka VŠVU Barbara Komarová. Prorektor pre zahraničie a styk s verejnosťou Matúš Benža z Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave poznamenal, že dištančné vzdelávanie umeleckých študijných programov už dlhodobo naráža na svoje limity. "Napriek tomu VŠMU bude v letnom semestri pokračovať v tejto forme vzdelávania v snahe zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. Ak to epidemická situácia dovolí, v prípade študentov 3. roka bakalárskeho štúdia a 2. roka magisterského štúdia rektorka VŠMU Mária Heinzová zváži udelenie výnimiek z dištančného vzdelávania tak, aby študenti mohli svoje štúdium riadne ukončiť umeleckým výkonom," povedal Benža.

Ako doplnil, príprava absolventských výkonov je na škole úzko naviazaná na kolektívnu tvorbu a adekvátne vybavený priestor (divadlo a tanec), využívanie štúdií so špeciálnymi technológiami (film) a na hudobné nástroje dostupné študentom iba v priestoroch školy. "V tejto súvislosti zvažujeme aj predĺženie výučby vybraných predmetov počas letných mesiacov," dodal Benža.

Letný semester na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave sa bude pre väčšinu študentov konať dištančne. Ak to epidemiologická situácia umožní, rektor UK môže na základe odôvodnenej žiadosti dekana fakulty udeliť výnimky študentom končiacich ročníkov a študentom tých študijných programov, kde si štúdium žiada fyzickú účasť v laboratóriách alebo na praktických cvičeniach, vrátane študentov lekárstva. 

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave postupuje v súlade s odporúčaním Ministerstva zdravotníctva SR a hlavného hygienika SR. "Teda, ak bude platiť súčasná epidemiologická situácia, bude teoretická výučba v letnom semestri prebiehať dištančne, klinické praxe a stáže prezenčne," uviedol Peter Kimijan z mediálneho odberu univerzity.

Letný semester sa na Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave začne dištančnou metódou výučby. V prípade zlepšenia situácie a uvoľňovania obmedzení univerzita bude režim činnosti prehodnocovať. "V perspektívnom procese uvoľňovania pôjde spočiatku najmä o umožnenie prístupu študentov do laboratórií, vzhľadom na nevyhnutnosť absolvovania tejto časti štúdia na univerzite technického zamerania, akou je STU," povedal hovorca STU Juraj Rybanský.

Aj Ekonomická univerzita v Bratislave začne realizovať vzdelávanie v letnom semestri online formou. "Ekonomická univerzita v Bratislave nemá študijné programy, ktoré bezpodmienečne vyžadujú účasť študentov na prezenčnej výučbe. Krízový štáb univerzity o tom rozhodne na svojom zasadnutí tento týždeň," potvrdil vedúci Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou Ekonomickej univerzity v Bratislave Miroslav Horňák.

Viac o téme: Vysoké školyBratislavaDištančná výučba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu