Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mamojkovho nástupcu by mohli voliť podľa doterajších pravidiel, pripúšťa Kolíková

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pri voľbe nového ústavného sudcu by mohli platiť doterajšie pravidlá. Pripustila to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) po štvrtkovom rokovaní vlády. Vládny program pritom počíta so zmenami pri obsadzovaní Ústavného súdu (ÚS) SR. Podľa Kolíkovej nemusia byť do voľby prijaté. Miesto sa uvoľnilo po odstúpení Mojmíra Mamojku.

Ministerka za dôležité považuje už pri voľbe potenciálnych náhradníkov Mamojku verejné vypočutie. Verejné vypočutie považuje za dôležité preto, aby sa s potenciálnym sudcom oboznámila široká i odborná verejnosť a následne mu mala možnosť klásť otázky.

Zmeny o Ústavnom súde, ktoré avizuje vládny program, súvisia skôr s opatreniami, ktoré budú vedieť zbrzdiť patovú situáciu z minulého roka. Vtedy nastala pri voľbe kandidátov podľa Kolíkovej patová situácia, čo by vládny program riešil odstrašujúcim mechanizmom. Vláda si dáva podľa Kolíkovej za cieľ riešiť aj funkčné obdobie sudcov ÚS SR, ktoré by zabránilo tomu, aby súd ovládla jedna politická garnitúra.

Na otázku, kedy bude dovolený nový kandidát, ministerka neodpovedala

„Tieto zmeny, o ktorých uvažujeme v rámci ústavného zákona v oblasti justície, nemusia bezprostredne predchádzať tejto voľbe,“ doplnila Kolíková na margo voľby Mamojkovho náhradníka. Sudca Mojmír Mamojka sa vzdal svojej funkcie po tom, čo boli opätovne medializované jeho kontakty s obžalovaným z vraždy Jána Kuciaka Marianom Kočnerom.

Na otázku, kedy bude dovolený nový kandidát, ministerka neodpovedala. Uviedla však, že je pre ňu dôležitejšie, akou cestou sa k dvom kandidátom dospeje. „Aby sme sa na konci dňa tešili z toho, že máme ďalšieho sudcu Ústavného súdu, ktorý nám pomôže ako právnemu štátu mať kvalitné rozhodnutia Ústavného súdu a bude chrániť princípy demokracie a právneho štátu a základných ľudských práv a slobôd,“ uzavrela.

Viac o téme: VoľbaPravidláMojmír MamojkaMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu