Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov na Slovensku prekročil stovku: Dobrá správa rezortu zdravotníctva!

Zobraziť galériu (41)
(Zdroj: Topky/Maarty, SITA/Pavol Machovič, SITA/Branislav Bibel, )

BRATISLAVA - Na Slovensku už máme 105 prípadov nákazy novým koronavírusom. V utorok pribudlo až 25 prípadov, ide o zatiaľ najväčší nárast za jeden deň na Slovensku. V krajine stále platia prísne opatrenia, ktoré majú spomaliť šírenie nákazy a tak sa lepšie vysporiadať s ochorením. Situáciu na Slovensku opäť sledujeme ONLINE.


VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse

Koronavírus úrad vlády


Aktuálne platia prísne opatrenia:

  • Zavádzajú sa dočasné hraničné kontroly, (s Poľskom zatiaľ ostávajú otvorené).
  • Na územie Slovenska budú vpustení len ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR a držitelia slovenského pasu.
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk.
  • Zavádza sa povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí
  • Povinná karanténa platí aj pre rodinných prílušníkov žijúcich s osobou, ktorá sa vrátila zo zahraničia
  • Od pondelka sa na 14 dní zatvárajú školý a školské zariadenia.
  • Obmedzená prevádzka obchodných centier, cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu. 
  • Všetky aquaparky, zábavné parky a iné rekreačné strediská vrátane lyžiarskych centier, ako aj zábavné podniky a diskotéky budú zatvorené.
  • Ministerstvo vnútra (MV) SR obmedzuje úradné hodiny v klientskych centrách, na okresných úradoch, úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny a v pobočkách Sociálnej poisťovne na tri hodiny denne.

Pozrite si zoznam prípadov infikovaných novým koronavírusom

Vážení čitatelia, ONLINE sa skončil.

20:08 Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR) na asistenčné úlohy nasadili takmer 340 vojakov a v pohotovosti sú všetky útvary. 

19:15  Informácie o koronavíruse sprístupní nový chatbot aj ďalšie aplikácie

18:10  Mimoriadna situácia v súvislosti s pandémiou ohrozuje aj fungovanie štátneho podniku Lesy SR, ktorý v tejto súvislosti navrhuje štvordňový pracovný týždeň.

18:00 Ani u jedného väzňa a ani u jedného príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS)nebol do stredy potvrdený nový koronavírus. Informovala o tom hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

17:53 Univerzita vo Zvolene predlžuje prerušenie prezenčnej výučby

Prerušenie prezenčnej výučby na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene sa predlžuje do 29. marca. Zároveň sa predĺžil aj termín na podanie prihlášok na štúdium do 15. mája. Nariadil to rektor TU Rudolf Kropil v súlade s prijatými opatreniami Ústredného krízového štábu SR a s usmernením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa týkajú šírenia ochorenia COVID-19.

17:55 O mimoriadnej situácii majú menšinové obce informovať v jazykoch ich obyvateľov, apeluje splnomocnenec

Všetky informácie, nápisy a oznamy v súvislosti s pandémiou majú byť v obciach s národnostnými menšinami uverejnené aj v ich jazykoch. Upozorňuje na to splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. Pripomína, že nedodržanie tejto povinnosti je správnym deliktom a všetkým povinným subjektom hrozí finančná pokuta 50 až 2 500 eur. Kompetentných preto vyzval, aby dodržali menšinový jazykový zákon. Informovala o tom Petra Beňušková z úradu splnomocnenca.

17:52 Pre koronavírus sa neodporúča styk dieťaťa s rodičom, s ktorým nežije, upozorňuje Tomanová

Pri striedavej starostlivosti o deti či pri súdom určených návštevách sa odporúča vylúčenie styku s rodičom, s ktorým dieťa nežije v jednej domácnosti. Cestovanie detí sa neodporúča. Upozornila na to komisárka pre deti Viera Tomanová. "Orgán verejného zdravotníctva môže z odborného hľadiska v záujme ochrany zdravia dieťaťa odporučiť počas trvania mimoriadnej krízovej situácie vylúčenie styku dieťaťa s rodičom, s ktorým nežije v spoločnej domácnosti. Obzvlášť rizikové je cestovanie," tlmočila Tomanová stanovisko Úradu verejného zdravotníctva SR. Komisárka pre deti vysvetlila, že na úrad sa obrátila pre viaceré podnety týkajúce sa premiestňovania detí medzi rodičmi v striedavej starostlivosti či pri súdom určených návštevách. Tomanová preto žiada rodičov, aby v záujme zdravia detí toto odporúčanie rešpektovali.

Viera Tomanová
Zobraziť galériu (41)
Viera Tomanová  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

17:50 Lesy SR musia pre koronavírus začať šetriť

V súvislosti so šírením nového koronavírusu všetky okolité krajiny uzavreli svoje hranice, čo dramaticky obmedzilo možnosti slovenských producentov exportovať svoje výrobky. Veľkí odberatelia, ktorí od podniku Lesy SR odoberajú väčšinu drevnej hmoty, ohlásili zastavenie odberu, respektíve žiadajú také radikálne zníženie cien, ktoré by znamenalo predávať drevo pod jeho výrobné náklady. Podnik preto musí začať šetriť.

17:45 ZSSK ubezpečuje cestujúcich, že neruší predaj lístkov

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ubezpečuje cestujúcich, že predaj cestovných dokladov neruší. Predaj lístkov bol od 16. marca zrušený len v 66 menších staniciach, kde predaj vykonávali zamestnanci Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Cestujúci si podľa neho môžu aj naďalej zaobstarať lístky viacerými spôsobmi. Vzhľadom na aktuálnu situáciu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu však odporúča najmä zakúpenie lístkov cez mobilnú aplikáciu Ideme vlakom či cez responzívny e-shop ZSSK. K dispozícii sú naďalej aj osobné pokladnice na celom území SR. Kováč však upozornil, že ZSSK od 16. marca zatvorila všetky svoje zákaznícke centrá a rezervačné pracovisko pre osobné vybavovanie.

ZSSK aktivovala krízový štáb
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: ZSSK)

17:30 Podľa Mikasa by bolo najlepšie, ak by kamionista po príchode zostal v domácej izolácii

Vodiči kamiónov spolu s ich rodinami sú v tejto situácii špecifický prípad a ťažko popísateľný. Uviedol to po rokovaní krízového štábu v stredu hlavný hygienik SR Ján Mikas. Po príchode na Slovensko by podľa neho bolo najlepšie, ak by vodiči, pre ktorých platí výnimka z karantény, zostali v domácej izolácii, prípadne by nemali byť v úzkom kontakte s ďalšími členmi rodiny, mali by používať rúška a dezinfekčné prostriedky. Rodina, ktorá by toto dodržiavala, by podľa neho nemusela byť 14 dní v karanténe.

Ján Mikas
Zobraziť galériu (41)
Ján Mikas  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

17:17 Ako prebieha mobilné testovanie?

Pracovník v ochrannom obleku sa najskôr pripraví a potom odobere vzorky z nosa a úst posádke vozidla. Následke so vzorkami prejde do kontajnera, kde prebehne takzvaný drive-thru test na nový koronavírus. Celý priebeh nájdete vo fogalérii.

Galéria: Ako prebieha mobilné testovanie?

17:13 ŠÚKL upozorňuje, že niektoré testy na COVID-19 nie sú certifikované

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) predpokladá, že na internete sa čoskoro v súvislosti s výskytom nového koronavírusu môžu objaviť testy určené na samodiagnostiku ochorenia COVID-19. Tie ale možno nebudú certifikované. Informovala o tom hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR/Bernd Wuestneck/dpa via AP)

17:03 Žilinský kraj zabezpečil zubnú pohotovosť pre pacientov v karanténe

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zabezpečil zubnú pohotovostnú ambulanciu v Žiline, v ktorej budú ošetrovať pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 a pacientov, ktorí sú v karanténe. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. "Ambulancia je špeciálne pripravená a vybavená ochrannými pomôckami tak, aby tu mohli byť ošetrovaní pacienti, ktorí sú v súvislosti s ochorením COVID-19 v karanténe. Som veľmi vďačná za spoluprácu so zubármi, lebo nám pomáhajú postarať sa o pacientov, ktorí si budú v tejto neľahkej situácii vyžadovať akútnu zubnú starostlivosť," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

17:00 Slovenskí väzni vyrobili už 28.500 ochranných rúšok

Slovenskí väzni vyrobili do stredy za približne dva týždne 28.500 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji s nákazou novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 27. februára a 5. marca sa začala  výroba rúšok v dvoch ústavoch - Košice-Šaca a Banská Bystrica-Kráľová. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ZVJS Katarína Nováková. Rúška v súčasnosti robia podľa nej v siedmich ústavoch, ktoré majú strediská šitia.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

16:58 Vranovská nemocnica poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť

Vranovská nemocnica poskytuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Verejnosť môže do budovy nemocnice vstupovať len s rúškom či inou ochranou časti tváre, napríklad šatkou, ktorá zakrýva ústa a nos. Informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia.

16:50 Polícia určila trasy, po ktorých odporúča presun nákladných vozidiel s tovarom

Polícia určila v rámci Slovenska trasy, po ktorých odporúča presun nákladných motorových vozidiel, ktoré prevážajú tovar. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Mapu odporúčaných trás zverejnila polícia aj na sociálnej sieti. "Na určených trasách sú k dispozícii aj čerpacie stanice a odpočívadlá," priblížila hovorkyňa. Zároveň zdôraznila, že polícia opätovne žiada vodičov, aby sa riadili pokynmi policajtov, dodržiavali hygienické zásady, teda, aby si umývali ruky, nosili rúška a podobne, a aby tiež nepodceňovali situáciu.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR - Policajné prezídium SR)

16:40 Trnavčanom v núdzi zabezpečí nevyhnutný nákup potravín radnica

Mesto Trnava zriadilo linku pre ľudí odkázaných na pomoc druhých, cez ktorú si môžu zabezpečiť nákup potravín, drogérie alebo liekov. K dispozícii bude od štvrtka 19. marca až do odvolania, a to v pracovných dňoch od 9:00 do 11:00 na telefónnom čísle 033 – 32 36 173. Nákup a rozvoz budú zabezpečovať zamestnanci mesta Trnava. 

16:25 Vyplácanie sociálnych dávok na Luníku IX je bez vážnych problémov

Stredajšie vyplácanie sociálnych dávok sa realizuje na pošte na Luníku IX v Košiciach zatiaľ pokojne. Podľa starostu mestskej časti (MČ) Marcela Šaňu však ľudia nedodržiavajú dostatočnú vzdialenosť, očakával zvýšený počet policajtov. "Mysleli sme si, že príde viac policajtov a pomôžu nám s tým - napríklad v Moldave nad Bodvou dali zátarasy a tam to išlo pekne. U nás sa ľudia tlačili pred dverami a nedokázali sme ich presvedčiť, aby dodržiavali vzdialenosť - viac by rešpektovali policajtov," vysvetlil.

Tlačenica počas vyplácania sociálnych dávok Rómov na Luníku IX

16:13 Dobrá správa, počet nakazených sa nezvýšil

"K dnešnému dňu pribudlo 8 pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 (koronavírus), to znamená, že počet pozitívnych vzoriek sa od predpoludnia nezmenil. Počet negatívnych vzoriek za dnešný deň je 217. Celkový počet ľudí s ochorením na koronavírus je tak na Slovensku 105," informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým že počet negatívnych vzoriek je 2033.

16:08 Ozbrojené sily sú v plnej pohotovosti pre riešenie mimoriadnej situácie, tvrdí Zmeko

Ozbrojené sily SR sú v plnej pohotovosti pre riešenie mimoriadnej situácie. Informoval o tom v stredu náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, generál Daniel Zmeko po rokovaní ústredného krízového štábu. Celú správu si prečítate TU >>

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:55 Duslo Šaľa o prerušení výroby neuvažuje, dôsledky šíriacej sa nákazy pociťuje

Spoločnosť Duslo, ktorá je najväčším zamestnávateľom v okrese Šaľa, neuvažuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine o prerušení výroby vo svojom závode. Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa Petra Bláhu spoločnosť urobila všetky potrebné opatrenia s ohľadom na možnosti zaistenia a reálneho dodania ochranných pomôcok pre zamestnancov.

15:50 Internetoví hekeri zvýšili aktivitu a šíria podvodné e-maily a webstránky

Aj v čase celosvetovej pandémie spôsobenej novým koronavírusom sa nájdu podvodníci, ktorí sa pokúšajú zneužiť situáciu. Slovenská sporiteľňa upozorňuje na podvodné e-maily, ktorými sa podvodníci snažia získať prístupové heslá k elektronickému bankovníctvu klientov.

15:30 Viacero veľkých firiem a skupín už informovalo, že pomôže v boji proti koronavírusu. Aktuálne sa k nim pridali skupina J&T a Energetický a průmyslový holding (EPH). Slovensku a Česku darujú ochranné pomôcky a zdravotnícky materiál v sume 8 mil. eur, pričom polovica z tejto sumy pripadne Slovensku a druhá polovica Česku. Rozdeľovať ich budú Nadácia J&T, EPH, Nadácia EPH, Nadácia JOJ a Nadácia Poštovej banky v úzkej kooperácii s krízovými štábmi oboch krajín.

15:20 Bistro.sk rozváža núdzové potravinové a hygienické balíčky

Donášková služba jedla Bistro.sk začína rozvážať núdzové potravinové a hygienické balíčky.  Médiá o tom informovala spoločnosť v stredu. Služba je dostupná zatiaľ len v Bratislave, neskôr ju chcú rozšíriť aj do iných miest naprieč Slovenskom. Online donášková služba jedla chce takto podľa svojich vyjadrení pomôcť obyvateľkám a obyvateľom Slovenska lepšie zvládnuť aktuálnu situáciu okolo šírenia nového koronavírusu. Núdzové balíčky budú roznášať vlastní Bistro kuriéri, postupne chce spoločnosť okrem dvoch typov balíčkov pridávať aj ďalšie tovary a balíčky.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

15:10 Študenti z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského dobrovoľne pomáhajú v boji s koronavírusom

Študenti z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave LF UK (LF UK) dobrovoľne pomáhajú v boji s koronavírusom. Informoval o tom Dekanát LF UK. Prihlásilo sa už 180 dobrovoľníkov spomedzi študentov 5. a 6. ročníka. „V prípade potreby sú všetci pripravení po rokovaní so zdravotníckymi zariadeniami a po vyškolení a vybavení ochrannými pomôckami pomáhať aj v iných medicínskych oblastiach. Okrem študentov sú samozrejme pripravení ponúknuť svoju odbornú pomoc aj asistenti a vedci LF UK,“ informuje fakulta s tým, že študenti môžu pomôcť napríklad v laboratóriách alebo pri iných odborných činnostiach. LF UK už požiadala Univerzitnú nemocnicu v Bratislave o zaradenie pracovníkov LF UK do testovania koronavírusu. Testy by sa mohli vykonávať vo Vedeckom parku Univerzity Komenského.

15:02 Alphamedical rozbieha od 19. marca testovanie na pôvodcu ochorenia COVID-19 metódou drive-through

Spoločnosť Alphamedical rozbieha od štvrtka 19. marca unikátne testovanie na pôvodcu ochorenia COVID-19 metódou drive-through. Ako ďalej informovala firma, ide o riešenie, pri ktorom pacient nevystúpi z auta, iba mu je odobraný ster a ten je následne zasielaný do laboratórií. „Pri takomto spôsobe odberu vzniká najmenšie riziko kontaminácie iných pacientov. Testy sú zároveň veľmi presné a vďaka využitiu platformy lab.online sa pacienti objednajú na presný termín on-line a rovnako on-line získajú aj výsledky testov. Časť kapacít pritom ostáva rezervovaná pre zdravotných pracovníkov, ktorí dostanú test zadarmo,“ objasňuje firma.

15:00 Hlavný hygienik SR Ján Mikas dodal, že aj pri samotnej pitve zomrelej 84-ročnej ženy nebude jednoduché presne určiť príčinu úmrtia vzhľadom na viacero závažných zdravotných komplikácií, ktorými seniorka trpela. Pitva by sa mala podľa jeho slov uskutočniť čo najskôr.

14:58 Rozšírenie núdzového stavu na zdravotníctvo sa nedotýka ambulantného sektora, vysvetľuje Pellegrini.

14:57 Prvé rýchlotesty v množstve asi 100-tísíc by mali prísť na Slovensko dnes v noci. Informovala o tom Saková.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

14:53 Bratislavské Staré Mesto sa púšťa do sanitárneho čistenia ihrísk, toaliet i košov

Bratislavské Staré Mesto sa v týchto dňoch pustilo do mimoriadneho sanitárneho čistenia a dezinfikovania zatvorených detských ihrísk a verejných toaliet, ale aj smetných košov. Prostredníctvom Technických služieb Starého Mesta zároveň odstraňuje aj grafity. Mestská časť o tom informuje na sociálnej sieti. "Využívame tento čas, keď ihriská a verejné toalety nie sú v prevádzke a pre znížený pohyb ľudí po meste sú menej zaťažované aj smetné koše. Aby sme čo najmenej obmedzili ich prevádzku," uvádza samospráva.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

14:51 Saková oznámila, že v štátnom zariadení v Gabčíkove je aktuálne na základe testov 40 negatívnych výsledkov. Títo ľudia budú prepustení do domácej karantény, dodala.

14:49 Vodič bratislavskej MHD má právo vylúčiť z prepravy cestujúcich bez rúška

Mesto Bratislava na sociálnej sieti občanom pripomína, že od pondelka (16. 3.) majú cestujúci v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) povinnosť zakrývať si nos a ústa ochranným rúškom, prípadne šálom, šatkou či inou alternatívou. "V prípade, že si všimnete nedodržanie zákazu, obráťte sa, prosíme, na vodiča, ktorý je oprávnený osoby nedodržiavajúce zákaz vylúčiť z prepravy," vyzýva verejnosť magistrát. Cestujúcim bratislavská samospráva odporúča počas prepravy v MHD používať aj rukavice. Avizuje, že vozidlá MHD budú aj naďalej v rámci každodenného čistenia dezinfikované. Viac informácií o aktuálnej situácii a opatreniach v Bratislave pre nový koronavírus nájde verejnosť na webe zvladneme.to.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:47 Nedostatok rúšok pociťujú aj samosprávy, podľa šéfa Únie miest Slovenska je najdôležitejšie dodať rúška ľuďom v prvej línii

Problémy s nedostatkom ochranných rúšok pociťujú aj samosprávy. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček. Podľa neho bude dôležité, aby štát zabezpečil dostatok ochranných prostriedkov ľuďom v prvej línii, teda zdravotníkom, záchranným zložkám a všetkým, ktorí prichádzajú do kontaktu s obyvateľmi.

14:44 Polícia v aktuálnej situácii upúšťa od niektorých sankcií pre kamionistov

Polícia až do odvolania nebude ukladať sankcie kamionistom a vodičom z povolania, ktorým dňom 15. marca skončila platnosť vybraných dokladov. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Celý článok si prečítate TU >>

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

14:42 Exekútori majú na dva týždne zatvorené, dlžníkom ostávajú povinnosti naďalej

Úrady súdnych exekútorov sú pre verejnosť na 14 dní od pondelka (16. 3.) zatvorené z dôvodu obmedzenia šírenia nového koronavírusu. Dočasné zrušenie stránkových hodín neovplyvňuje žiadnym spôsobom aktuálne exekučné konania a práva a povinnosti dlžníkov alebo veriteľov. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) Stanislava Kolesárová. Aj keď sú samotné úrady zatvorené, občania môžu stále komunikovať so súdnymi exekútormi telefonicky alebo emailom. 

14:40 Zdravotné poisťovne riešia, ako v epidemiologickej situácii vyplatia ambulancie

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) aj obe súkromné zdravotné poisťovne (ZP) Dôvera a ZP Union sa v novovzniknutej epidemiologickej situácii spôsobenej novým koronavírusom zaoberajú tým, ako budú vyplácať ambulantných lekárov. Tí v posledných dňoch ordinujú prostredníctvom telefónu a predpisujú elektronické recepty (e-recepty). Celý článok si prečítate TU >>

14:30 Aktuálne je podľa Pellegriniho v nemocniciach dostatok prázdnych lôžok a doteraz nebolo potrebné presúvať žiadnu zdravotnícku techniku. 

14:19 Tí, ktorí sa vrátia na Slovensko v skupinách, nariadená im bude karanténa v štátnych zariadeniach. "Nie je možné, aby niekto s nami vyjednával," dodal Lajčák.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

14:15 "1918 Slovákov požiadalo o repatriáciu," uviedol Miroslav Lajčák, pričom v prvom rade budú uprednostňovať študentov a pracujúcich: Trpezliví budú musieť byť tí, ktorí odišli do zahraničia za dovolenkou.

14:12 Pohyb ľudí na Slovensku sa podľa telekomunikačných operátorov znížil celkovo zhruba o 30 percent, uviedol dosluhujúci premiér Pellegrini.

14:10 Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) poznamenala, že od štvrtka 19. marca od 6.00 h bude obnovený malý pohraničný styk na území do 30 kilometrov na slovensko-maďarských hraniciach. "Občania Slovenska, ktorí žijú alebo pracujú na území Maďarska do 30 kilometrov, sa budú môcť pohybovať bez toho, aby museli dodržiavať 14-dňovú karanténu," povedala Saková s tým, že to isté platí aj pre maďarských obyvateľov na Slovensku.  

14:07 Dosluhujúca ministerka vnútra Denisa Saková vyvracia, že by kolóny v Bratislave spôsobovali naši policajti, ktorí majú kontrolovať vodičov kamiónov. Naopak, je to spôsobené prísnymi opatreniami na hraniciach, ktoré dala Maďarská republika. Podľa jej slov už s maďarskou vládou rokuje o možných riešeniach.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

14:05 Obchod s rúškami a ochrannými prostriedkami sa nezastavil, uviedol dosluhujúci premiér.

14:03 Už dnes sa v Číne nachádza slovenský vládny špeciál, a podľa Pellegriniho možno už dnes alebo zajtra príde nakládka na Slovensko.

13:56 84-ročná žena pozitívne testovaná na koronavírus zomrela. Do nemocnice bola prijatá s akútnymi zdravotnými problémami, okrem toho prekonala infarkt a množstvo ďalších ochorení. Pellegrini zatiaľ odmieta a žiada nešíriť informáciu, že by príčinou smrti bolo ochorenie COVID-19. Všetko ukáže pitva.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:55 Pellegrini potvrdzuje, že zatiaľ počet nakazených nestúpol. Ako však predpokladá, v priebehu dneška počet narastie. 35 z nich je hospitalizovaných, ani jeden si však nevyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu.  

13:54 NAŽIVO Tlačová konferencia Petra Pellegriniho po zasadnutí krízového štábu

13:50 Lekári budú mať v aplikácii prístup k aktuálnym informáciám o koronavíruse

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) doplnilo aplikáciu pre lekárov eAlerts o najaktuálnejšie informácie o novom koronavíruse. V stredu o tom informovala Diana Dúhová z NCZI. V záložke Koronavírus sa lekári dozvedia postup pre transport pacienta s podozrením na ochorenie COVID-l9, nájdu tam tiež usmernenie hlavného hygienika SR či prehľad webových stránok s relevantnými informáciami o novom koronavíruse. Aplikácia obsahuje aj prehľad aktuálnych opatrení a ďalšie informácie pre lekárov. "Prostredníctvom nej budú informovaní o komplexných aktuálnych opatreniach vydaných Sociálnou poisťovňou či Úradom verejného zdravotníctva SR," hovorí generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

Lekár otvára v rukaviciach
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR/AP/Ted S. Warren)

"Odporúčame všetkým lekárom, aby si aplikáciu eAlerts stiahli a tá bude fungovať ako rýchly informačný kanál. Budeme tak mať všetky dôležité informácie na jednom mieste," dodal prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Makara. Aplikáciu eAlerts ezdravie poskytuje NCZI bezplatne pre mobilné zariadenia používajúce iOS (Apple) alebo Android.

13:44 Termín voľby predsedu NS stále platí, Súdna rada sa obráti na hlavného hygienika

Voľba predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR sa stále bude konať 30. marca, aby sa dodržal zákon. Súdna rada SR sa však s otázkou v súvislosti s opatreniami pre nový koronavírus, obráti na hlavného hygienika SR so žiadosťou o usmernenie vo veci prípravy a organizácie. Informovala o tom hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

13:32 Podrobnosti o dnešných zverejných nových prípadoch: 

1. Žena, domáca izolácia, Bratislava, Poľsko-cestovateľská anamnéza

2. Muž, domáca izolácia, Bratislava, Poľsko-cestovateľská anamnéza

3. Muž, domáca izolácia, Banská Štiavnica, Taliansko-cestovateľská anamnéza

4. Žena, domáca izolácia, Bratislava, Francúzsko-cestovateľská anamnéza

5. Muž, hospitalizácia, Košice

6. Muž, hospitalizácia, Martin

7. Muž, hospitalizácia, Vráble, Taliansko-cestovateľská anamnéza

8. Žena, hospitalizácia, Nitra, Taliansko-cestovateľská anamnéza

Informovala o nich hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

13:31 Podrobnosti o 13 prípadoch zverejnených včera popoludní

1. Muž, domáca izolácia, Bratislava

2. Žena, domáca izolácia, Bratislava, kontakt s COVID-19

3. Žena, domáca izolácia, Bratislava

4. Muž, domáca izolácia, Bratislava, kontakt s COVID-19

5. Muž, domáca izolácia, Nové Zámky, kontakt s COVID-19

6. Žena, domáca izolácia, Prešov

7. Žena, hospitalizácia, Nitra, Kontakt s osobou, ktorá bola v Maďarsku,

8. Žena, hospitalizácia, Ružomberok

9. Žena (dieťa), domáca izolácia, Bratislava, kontakt s COVID-19

10. Žena, domáca izolácia, Budmerice, kontakt s COVID-19

11. Muž, domáca izolácia, Budmerice, kontakt s COVID-19

12. Žena (dieťa), domáca izolácia, Budmerice, kontakt s COVID-19

13. Muž, hospitalizácia, Revúca

13:25 V Nemocnici Snina aktuálne preverujú prvé podozrenie na koronavírus. 

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: FB/Dianie v Snine)

13:07 Štát bude rokovať s bankami o možnosti odložiť si splátky úverov bez postihov

Štát bude rokovať s finančnými inštitúciami o možnosti odloženia splátok úverov bez negatívneho záznamu pre klienta v úverovom registri. Do úvahy prichádza aj zmrazenie splátok istiny aj úrokov. Je potrebné však zabezpečiť technické riešenie a upraviť legislatívu. "Návrh nezaťažovať klientov s odkladom splátok z dôvodu dopadov epidémie negatívnym zápisom do úverového registra pokladáme za veľmi konštruktívny. Banky ho však môžu uviesť do života až po úprave legislatívy a po istých technických úpravách v systémoch bánk i regulátora," povedala hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

12:59 Dopravný podnik ruší od štvrtka do odvolania linky 25, 26 a 92

Dopravný podnik Bratislava (DPB) ruší od štvrtka 19. marca až do odvolania závodné linky č. 25, 26 a 92. Dôvodom je pozastavenie výroby v závode Volkswagen Slovakia v Devínskej Novej Vsi. Bratislavský dopravný podnik o tom informuje na svojej webovej stránke. Dopravný podnik Bratislava tiež dočasne zrušil linku číslo 801, ktorá zabezpečovala prepravu medzi Bratislavou a maďarskou Rajkou. 

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

12:55 Zajtra by malo prísť z Číny 10 miliónov rúšok, uviedol Kičura.

12:54 Výmena vlády je pre ľudí druhoradá, uviedol sociológ. Viac ich zamestnáva koronavírus

Nástup novej vlády premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) je v súčasnosti pre ľudí druhoradou záležitosťou. Viac ich totiž zamestnáva šíriaci sa koronavírus. Uviedol to sociológ Michal Vašečka, ktorý dodal, že kabinet smeruje do ťažkých časov. Na Slovensku je zatiaľ potvrdených 105 prípadov. Matovič a jeho ministri tak budú musieť podľa odborníka zvládnuť náročnú situáciu a najmä citlivo vysvetliť ľuďom zavádzané opatrenia.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:43 Prvé dodávky zdravotníckeho materiálu z Číny, na základe zmlúv za desiatky miliónov eur, ktoré Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) uzavrela so spoločnosťou Lacorp, by sa mali na Slovensko dostať v pondelok budúci týždeň. Celý objem zazmluvneného materiálu z oboch uzatvorených zmlúv, pozostávajúci z ochranných masiek, respirátorov, ochranných oblekov, okuliarov, rukavíc a aj rýchlotestov na koronavírus, by mohol na Slovensko doraziť do konca budúceho týždňa. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii predstaviteľ spoločnosti Lacorp Daniel Lukáč. To najdôležitejšie z tlačovej konferencie nájdete TU >>

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

12:38 SŠHR naďalej pokračuje v obstarávaní, uviedol Kičura.

12:37 Brífing Kajetána Kičuru zo Štátnych hmotných rezerv (SŠHR) k situácii v súvislosti so zásobami ochranných rúšok 

12:29 Zásobovanie potravinami je bezproblémové, problémom je personál

Zásobovanie obchodov s potravinami je prakticky bezproblémové. Obchody začínajú mať však problémy s personálom. Uviedol to Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu (ZO) SR. Obchodným reťazcom podľa neho nie je zatiaľ jasné, čo robiť, ak by sa v niektorej predajni (potravín) zistil nositeľ nového koronavírusu.

12:27 Štát odpustí sankcie za oneskorené podanie daňového priznania

Štát odpustí firmám aj občanom sankcie za oneskorené podanie daňového priznania dane z príjmu, pokiaľ toto priznanie podajú a daň zaplatia do konca júna. Rovnako štát odpustí aj sankcie poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí mali povinnosť predložiť oznámenie o zrazení a odvedení dane z príjmov v lehote do 31. marca a urobia tak do konca júna. Vyplýva to z Návrhu nariadenia o zániku daňového nedoplatku zodpovedajúceho nezaplatenej sankcii prislúchajúcej k zaplatenej dani z príjmov, ktorý v stredu schválila vláda.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:23 Od pondelka bude zasadať permanentný krízový štáb, uviedol Matovič

Od pondelka 23. marca bude zasadať permanentný krízový štáb, ktorý sa bude zaoberať riešením situácie s novým koronavírusom. Oznámil to predseda OĽaNO a dezignovaný premiér Igor Matovič na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej predstavil svoju vládu. Podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová doplnila, že je snaha zvládnuť krízu do dvoch mesiacov.

12:22 Ďurica informoval, že uplynulý víkend úrady testovali telekonferenčnú sieť, ktorú by mohla využívať na svoje rokovanie vláda, ako aj ústredný krízový štáb. "Toto testovanie prebehlo úspešne," uviedol. Pozitívne je, že to jednotlivé ministerstvá a ďalšie úrady zvládli so zariadeniami, ktoré majú k dispozícii. NASES plánujú pomôcť vybaviť aj ďalšie pracoviská, pričom podľa Ďuricu by mohli ísť až na úroveň okresných miest a napríklad krajských nemocníc. Zároveň upokojil, že aktuálny nápor na sieť by Slovensko z hľadiska fungovania orgánov štátu, ako aj bežných občanov malo zvládnuť.

12:20 Aktivácia elektronickej schránky potrvá podľa jeho slov do troch minút, na portáli je k tomu dostupný aj návod. „Týmto spôsobom chránite svoje zdravie, týmto spôsobom chránite pracovníkov pošty, samozrejme, šetríte svoj čas a peniaze a môžete komunikovať s úradmi z domova,“ dodal Ďurica.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

12:17 "Potrebujete k tomu elektronický občiansky preukaz s čipom, čítačku elektronických kariet a aktiváciu vašej elektronickej schránky na www.slovensko.sk,“ vysvetlil Ďurica. Týmto spôsobom môžu občania preberať úradné rozhodnutia bez toho, aby museli chodiť so žltým lístkom na poštu.

12:15 Peter Ďurica Generálny riaditeľ Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby vyzýva obyvateľov, aby s úradmi začali komunikovať elektronicky. "Šetríte sa tým čas aj peniaze a chránite svoje zdravie aj zdravie úradníkov," dodal.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

12:12 Krátky brífing NASES (Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby) po rokovaní vlády

11:55 So vzrastajúcou intenzitou boja proti koronavírusu na Slovensku narastá konzumácia médií, a to najmä v prípade spravodajských kanálov. Vyplýva to z elektronického crosmediálneho merania médií adMeter prieskumnej agentúry Median Sk. Výsledky prieskumu nájdete TU >>

11:50 Rezort vnútra apeluje na občanov, aby katastrálne veci riešili elektronicky alebo poštou. Rezort tak reaguje na enormný záujem klientov na katastri v Ružovej doline v Bratislave. Informoval o tom hovorca ministerstva Petar Lazarov.

11:42 Odborníci nepredpokladajú, že by tehotné boli náchylnejšie na COVID-19

Odborníci zatiaľ podľa súčasných dôkazov zatiaľ nemajú dôvod predpokladať, že by tehotné ženy boli náchylnejšie na infekciu novým koronavírusom ako netehotná populácia. Uviedol to prednosta gynekologickej kliniky v Nemocnici Ružinov Jozef Záhumenský. Podľa jeho slov však treba myslieť na to, že vírus je vysoko infekčný, takže napáda aj človeka s dobrým imunitným systémom a pomerne rýchlo sa šíri v populácii.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

11:34 Prešov hľadá dobrovoľníkov na pomoc seniorom

Za účelom pomoci formou nákupu potravín, liekov, ale aj rozvozom obedov seniorom mesto Prešov hľadá dobrovoľníkov. Radnica rovnako prosí verejnosť o pomoc a spoluprácu pri šití rúšok. Ako informovala tlačová referentka mestského úradu (MsÚ) Lenka Šitárová, ľudia nad 65 rokov alebo aj tí, ktorí poznajú niekoho, kto v ich okolí potrebuje pomoc vo forme nákupu potravín, drogérie alebo liekov sa môžu obrátiť na pracovníčky MsÚ v Prešove, ktoré im poskytnú potrebné informácie. Ich kontakty sú zverejnené na webstránke mesta.

11:28 Nemocnica Košice-Šaca zmenila pre pacientov vchod do budovy

„Vstup od lesa, zo zadnej strany nového operačného centra, je určený pacientom, ktorí idú na plánované vyšetrenie a do ambulancií všeobecného lekárstva. Vstup z bočnej strany nového operačného centra slúži pre sanitky a pacientov, ktorí idú na urgentný príjem,“ uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá nemocnicu spravuje s tým, že pri obidvoch vchodoch stojí zamestnanec nemocnice, ktorý s pacientom vypíše tlačivo Prehlásenie pacienta o klinickom stave a cestovateľskej anamnéze, zároveň mu odmeria telesnú teplotu.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)

11:25 Rektor vyzýva dekanov UK, aby upravili harmogram štúdia s dôrazom na končiacich študentov

Dekani Univerzity Komenského (UK) v Bratislave by mali upraviť harmonogram štúdia s dôrazom na končiacich študentov. Vo svojom vyhlásení zverejnenom na oficiálnej stránke univerzity to uviedol rektor UK Marek Števček spolu s prorektormi pre vzdelávanie a vedu. Dekani by mali svoje návrhy predložiť do 25. marca. Podľa vedenia univerzity by mohli zmeniť harmonogramy odovzdávania záverečných prác aj štátnych záverečných skúšok. Hlavným cieľom v tejto chvíli podľa nich je, aby všetky predmety, ktoré sa dajú ukončiť dištančnou formou, ukončili podľa pôvodného plánu. O návrhoch jednotlivých fakúlt budú informovať.

Univerzita Komenského
Zobraziť galériu (41)
Univerzita Komenského  (Zdroj: Wikimedia Commons / Rudko)

11:18 Martin eviduje iba jediného pacienta s ochorením COVID-19

Mesto Martin aktuálne eviduje na svojom území jediného pacienta s potvrdenou nákazou ochorením COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová. Upozornila, že v súvislosti so šíriacou sa nákazou novým koronavírusom sa v médiách často objavujú správy o viacerých pacientoch z Martina, čo však nezodpovedá realite. "Univerzitná nemocnica Martin (UNM) je spolu s Ústrednou vojenskou nemocnicou v Ružomberku zodpovedná za testovanie pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 z celého Žilinského kraja. Čísla, ktoré sa objavujú v médiách, sa týkajú pozitívnych pacientov, ktorí boli v UNM testovaní. Nejde o počty pozitívnych pacientov z okresu Martin, ani o počty aktuálne hospitalizovaných pozitívnych pacientov v martinskej nemocnici," vysvetlila Kalmanová.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

"Do budúcnosti odporúčame pri oznamovaní počtu nových pacientov oznamovať nielen miesto odberu vzoriek, ale aj trvalé bydlisko nakazených osôb, respektíve okres, z ktorého pochádzajú. Práve tieto informácie môžu viesť k zvýšenej opatrnosti obyvateľov, ktorí bývajú v blízkosti nakazených pacientov v domácej karanténe," podotkla Kalmanová s tým, že o priebežnom vývoji bude mesto pravidelne informovať na svojej internetovej stránke.

11:14 Na staniciach, kde ŽSR zrušili predaj, sa dá lístok kúpiť online, ale aj cez SMS

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) pristúpili v uplynulých dňoch k zrušeniu predaja cestovných dokladov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zamestnancami železničných staníc. Opatrenie sa týka 66 staníc a má zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia COVID-19. Lístky sa na týchto staniciach dajú zakúpiť online, prostredníctvom mobilnej aplikácie, SMS, ale aj u vlakvedúceho vo vlaku.

Vlaky SR
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR)

11:11 Lučenecká nemocnica opäť prijíma pacientov s podozrením na nákazu koronavírusom

Vo všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec n. o. mali niekoľko dní akútny nedostatok ochranných prostriedkov a o pacientov s podozrením na COVID-19 sa musela postarať Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici. Lučenecká nemocnica je pritom spádovou nemocnicou pre juh stredného Slovenska, od Veľkého Krtíša, až po Revúcu. Ako jediná má v tejto oblasti aj infekčné oddelenie, ktoré môže prijímať pacientov s podozrením na nákazu koronavírusom. Ako  uviedol riaditeľ lučeneckej nemocnice Július Hőffer, dnes už fungujú v normálnom režime.

11:07 Núdzový stav rozšírila vláda na celý sektor zdravotníctva

Núdzový stav, ktorý od pondelka platil pre štátne nemocnice, sa od 19. marca rozšíri na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, a to bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodla o tom  v stredu vláda.

11:04 Policajti poukázali na ukážkové vyplácanie dávok

Na ukážkové vyplácanie dávok na pošte v Moldave nad Bodvou poukázala polícia na sociálnej sieti. Vykonané opatrenia tu podľa polície fungujú a všetko prebieha podľa určených pravidiel, transparentne a bez tlačenice a nadávok. Ľudia dodržiavali rozostupy a prišli s rúškami na tvári. "Mimoriadna situácia si vyžaduje aj takéto opatrenia," dodala polícia.

11:00 Taxislužba Bolt spúšťa rozvoz balíčkov s potravinami v Bratislave

Prepravná aplikácia Bolt spúšťa od stredy v Bratislave rozvoz potravinových balíčkov. Médiá o tom informoval regionálny manažér spoločnosti pre strednú Európu Roman Sysel. Rozvoz potravín chcú spustiť aj v ďalších slovenských mestách, v ktorých doteraz platforma ponúkala prepravu osôb.

10:57 Bratislavská Rača zriadila krízové linky pre seniorov

Mestská časť Bratislava - Rača zriadila dve krízové linky pre seniorov za účelom chrániť a podporiť najstaršie obyvateľky a obyvateľov Rače. Linky fungujú denne od pondelka do nedele od 8:00 do 20:00 na číslach 02/ 3211 3333 a 02/ 3211 4433. Slúžia výhradne račianskym seniorom, ktorí v čase mimoriadnych opatrení a v rámci prevencie pred koronavírusom potrebujú pomoc. Informuje o tom Mestská časť Bratislava - Rača na webovej stránke.

10:54 Polícia od 13. 3. realizovala viac ako 250 prípadov vo veci mimoriadnej situácie

Policajtmi bolo od 13. marca zrealizovaných viac ako 250 prípadov v súvislosti s mimoriadnou situáciu na Slovensku a šírením nového koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Porušenie lekárom stanovej karantény odhalili policajti v 149 prípadoch. Priestupky boli podľa polície odstúpené príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Polícia taktiež zistila porušenie zákazu otvorených reštaurácií či barov v 101 prípadoch. "Boli odstúpené na RÚVZ, ktorý je oprávnený ich prejednať a sankcionovať," poznamenala polícia.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) Banská Bystrica začalo v jednom prípade trestné stíhanie vo veci šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby, uvádza polícia. V jednom prípade bol realizovaný priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Podozrenie z trestného činu rieši KR PZ Nitra. Policajti pripomínajú, že v prípade šírenia poplašnej správy je potrebné zohľadniť aj priťažujúcu okolnosť. Tou je šírenie poplašnej správy za živelnej pohromy alebo inej mimoriadnej udalosti. "Toto má vplyv na výmeru trestnej sadzby," hovorí polícia. Dodáva, že priťažujúca okolnosť sa vzťahuje na každého páchateľa, akéhokoľvek trestného činu, ktorého sa dopustil od 12. marca, keď bola vládou vyhlásená mimoriadna situácia na území Slovenska.

10:51 Firmy a jednotlivci na boj s koronavírusom vyzbierali už takmer 400-tisíc eur

Iniciatíva www.KtoPomozeSlovensku.sk naplno rozbehla systém koordinovanej pomoci so základnými ochrannými prostriedkami pre zdravotníkov. Cez výzvu, ktorá vznikla s cieľom koordinovať a spájať žiadateľov o pomoc s možnými darcami, sa do dnešného dňa podarilo od firiem ale najmä jednotlivcov vyzbierať už takmer 400-tisíc eur.

10:45 Nemocnica v Trnave bude prichádzajúcich pacientov vyšetrovať najskôr v stane

Fakultná nemocnica v Trnave bude prichádzajúcich pacientov triediť v stane, ktorý dnes na parkovisku v jej blízkosti postavili hasiči. Podľa medicínskeho riaditeľa nemocnice Viliama Vadrnu pôjde o filter, ktorého úlohou je ochrana zdravotníckeho personálu. Ďalej do nemocnice sa dostanú len tí pacienti, ktorí prejdú cez prvotné vyšetrenie v stane. 

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: FB/Fakultná nemocnica Trnava)

10:32 Prerušenie výroby v automobilkách ovplyvní aj dodávateľskú sieť, zasiahnuť môže aj lokálnych výrobcov

Prerušenie výroby v automobilkách pôsobiacich na Slovensku bude mať výrazný dopad aj na ich dodávateľskú sieť. "Aj ked slovenskí subdodávatelia nedodávajú iba pre štyroch slovenských výrobcov, predsa medzi nimi a našimi výrobcami existuje istá úmera. Takže so zatvorením výrobcov príde následne aj k rýchlemu alebo postupného zatvoreniu závodov subdodávateľov, hlavne v priemyselných parkoch v okolí Bratislavy a Trnavy," uviedol koordinátor Divízie subdodávateľov Zväzu automobilového priemyslu SR Jaroslav Holeček.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

10:28 Testy štyroch pacientov v humenskej a svidníckej nemocnici boli negatívne

V humenskej a svidníckej nemocnici zatiaľ zaevidovali po dvoch pacientoch s podozrením nákazy koronavírusom. Testy ani u jedného z nich ochorenie COVID-19 nepotvrdili. Ako uviedla komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková, obe nemocnice, ktoré do siete patria, nemajú vlastné infektologické pracoviská, preto sú v prípade potreby pacienti s podozrením na prítomnosť koronavírusu po dohode s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva transportovaní do najbližších nemocníc v Michalovciach, prípadne v Prešove. Vo svidníckej nemocnici túto možnosť zatiaľ nepotrebovali využiť.

10:20 Nemocnica obmedzila a reguluje vstup pacientov do areálu

Nemocnica Levice sprísnila opatrenia týkajúce sa organizácie a chodu nemocnice. Obmedzila a reguluje vstup pacientov do nemocnice. „Na vstup do areálu je určený iba hlavný vchod pre pacientov a zamestnancov nemocnice. Vjazd motorových vozidiel do areálu nemocnice je obmedzený, dnu môžu iba sanitky, zásobovanie, zamestnanci nemocnice, prípady pôrodov a pacienti na urgentný príjem,“ informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, ktorej členom je levická nemocnica. Pri hlavnom vstupe na polikliniku je pacientom, ich sprievodu a zamestnancom kontrolovaná telesná teplota, zároveň sú povinní vyplniť dotazník, prostredníctvom ktorého sa zisťuje cestovateľská anamnéza pacienta. 

10:05 Na Slovensku pribudlo 8 nových prípadov

70 prípadov bolo vyšetrených dnes s výsledkom negatívnym. Informoval o tom Peter Pellegrini s tým, že 1886 bolo doteraz vyšetrených s negatívnym výsledkom.

9:57 NOÚ od stredy rozširuje hygienické opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom

Národný onkologický ústav (NOÚ) v súvislosti s novým koronavírusom rozšíril od stredy hygienické opatrenia. Ich cieľom je chrániť nielen onkologických pacientov, ale aj zdravotnícky personál. Informovala o tom špecialistka pre styk s verejnosťou NOÚ Patrícia Kubicová. "Urobíme maximum pre to, aby sme v novom režime dokázali fungovať čo možno najkomfortnejšie," uviedlo vedenie onkológie s tým, že obmedzenia sa dotknú napríklad úpravy ordinačných hodín vo všetkých ambulanciách od 7.45 do 12.30 h či uzavretia prevádzky bufetov.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

9:55 Pri strážení hraníc majú policajtom pomáhať aj vojaci s technikou

Príslušníci Ozbrojených síl SR spolu s leteckou a pozemnou technikou, člnmi alebo technickými prostriedkami spravodajstva a prieskumu by mali byť k dispozícii Policajnému zboru v boji proti nelegálnym aktivitám na hraniciach a pohraničných oblastiach. Uvádza sa to v Návrhu opatrení pri výkone kontroly hraníc a policajných kontrol v pohraničných oblastiach vnútorných hraníc SR z dielne rezortu vnútra.

9:50 Polícia naživo monitorovala situáciu na diaľnici D1 a D2 a na hraničných priechodoch na území Bratislavského kraja.

9:30 V žilinskej nemocnici zaviedli povinnú kontrolu prichádzajúcich osôb

Všetci pacienti, návštevníci i sprevádzajúce osoby vstupujúce do areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline musia prejsť povinnou kontrolou. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. Vstup do nemocnice je podľa nej obmedzený na dva body, pre automobily z Nemocničnej ulice a pre peších hlavnou bránou z Ulice Vojtecha Spanyola. "Každý, kto vchádza do nášho areálu, je povinný informovať kontaktnú osobu o dôvode vstupu, prípadných príznakoch ochorenia, cestovateľskej anamnéze či kontakte s rizikovými osobami. Pacientovi v prípade potreby tiež meriame telesnú teplotu a ak sa preukáže, že môže byť rizikový, usmerníme ho tak, aby nedošlo k šíreniu prípadnej nákazy a zabezpečili sme všetky karanténne a preventívne opatrenia," vysvetlil generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

9:15 V Rooseveltovej nemocnici je potvrdený u piatich pacientov s koronavírusom

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je na Oddelení infektológie hospitalizovaných už päť pacientov s potvrdeným koronavírusom. Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje, nie všetci sú obyvateľmi Banskej Bystrice, keďže sem prichádzajú na vyšetrenie ľudia z celého kraja. Prvého pacienta s týmto ochorením prijala nemocnica 13. marca. Diagnostiku vzoriek na COVID-19 od nedele 15. marca vykonáva už aj banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) na Odbore lekárskej mikrobiológie.

„Kapacita laboratória je približne 100 vzoriek denne. Ďalšie odborné útvary RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici pracujú v obmedzenom režime a v maximálnej možnej miere sa snažia zodpovedať na otázky obyvateľov v nadväznosti na situáciu v Slovenskej republike, pričom koordinujú svoju činnosť s Úradom verejného zdravotníctva, Ministerstvom zdravotníctva SR a inými orgánmi štátnej správy a samosprávy. Doposiaľ sa testovalo 51 vzoriek,“ doplnil regionálny hygienik RÚVZ v Banskej Bystrici Cyril Klement.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

Rooseveltova nemocnica podľa jej generálnej riaditeľky Miriam Lapuníkovej prijíma potrebné opatrenia už od konca januára. „Opatrenia majú zabezpečiť, aby sme zdravotnú starostlivosť pacientom poskytovali bezpečne a zároveň chránili aj zdravotnícky personál. Nemocnica má oddelenie infektológie, kde sú hospitalizovaní a izolovaní všetci pacienti s podozrením aj s potvrdeným ochorením COVID-19,“ uviedla riaditeľka s tým, že v tomto týždni odložili plánované chirurgické výkony.

Pacientom s akútnym zdravotným stavom adekvátna zdravotná starostlivosť podľa riaditeľky bude poskytnutá. „Snažíme sa znížiť pohyb osôb v priestoroch nemocnice na minimum. Pacientom pri vstupe na oddelenie urgentného príjmu meriame telesnú teplotu a ich vstup koordinuje strážna služba, pričom pacienti s podozrením na COVID-19 sú smerovaní samostatným vstupom rovno do izolácie. Prosíme pacientov, aby sa v nemocnici správali zodpovedne, racionálne, dôsledne dodržiavali pokyny personálu a najmä uvádzali presné a pravdivé údaje o svojej anamnéze,“ dodala Lapuníková.

9:05 Komplikácie v doprave Bratislavy

V súvislosti s opatreniami, ktoré sú vykonávané na maďarskej strane hraničného priechodu Čunovo - Rajka, je znížená priepustnosť nákladnej dopravy. Vznikajú tak na diaľnici D1, D2 a D4 kolóny. Informovala o tom bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. „Vodičov preto vyzývame, aby sa vyhli úseku diaľnice D2 od Stupavy do Bratislavy a využili predovšetkým cesty 1. a 2. triedy a miestne komunikácie - Lamačskú cestu, Jána Jonáša," uviedla hovorkyňa.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Kamióny blokujú cesty do hlavného mesta a aj priamo v Bratislave. Tvoria sa kolóny a cesty sú neprejazdné. Ako uviedla bratislavská krajská polícia, kamionisti svojim nezodpovedným prístupom, nerešpektovaním pokynov policajtov blokujú na diaľniciach D1, D2, D4 všetky jazdné pruhy a znemožňujú tak jazdu ostatným účastníkom cestnej premávky a záchranárskym zložkám. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v prípade nerešpektovania a neuposlúchnutia pokynov policajti pristúpia k represívnym opatreniam a to zadržiavaniu vodičských preukazov.

9:00 Mestská hromadná doprava je v Trenčíne od stredy v meste zadarmo

Cestovanie v mestskej hromadnej doprave (MHD) v Trenčíne bude od stredy bezplatné. Vyplýva to z dohody mesta Trenčín so spoločnosťou SAD Trenčín. Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, MHD jazdí v obmedzenom režime, vzhľadom na snahu o minimalizovanie počtu ľudí v autobusoch MHD, posilnili spoje do priemyselného parku. „Povinnou výbavou pri vstupe do autobusu je rúško alebo iná ochrana tváre a rukavice. Na vstup a výstup je potrebné využívať iba len stredné a zadné dvere, zakázané je využívať prvé dva rady sedadiel,“ doplnila hovorkyňa.

8:50 Polícia vyzýva nezodpovedných kamionistov, aby rešpektovali zákon

Bratislavská polícia vyzýva vodičov kamiónov, aby dodržiavali zákon o cestnej premávke, po diaľnici jazdili len v pravom jazdnom pruhu a plne rešpektovali pokyny policajtov. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. Dodal, že vzhľadom na mimoriadnu situáciu v prípade nerešpektovania a neuposlúchnutia pokynov policajti pristúpia k represívnym opatreniam, a to zadržiavaniu vodičských preukazov. "Svojim nezodpovedným prístupom, nerešpektovaním pokynov policajtov blokujú na diaľniciach D1, D2, D4 všetky jazdné pruhy a znemožňujú tak jazdu ostatným účastníkom cestnej premávky, záchranárskym zložkám. Spôsobujú úplnú neprejazdnosť komunikácií ako aj prejazd Bratislavou," podotkol Szeiff.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

8:45 Nemocnica vo Svidníku zriadila pre nový koronavírus samostatné pracovisko

Pre pacientov s podozrením na nový koronavírus svidnícka nemocnica zriadila samostatný vyhradený priestor s osobitným vstupom. Nachádza sa v priestore chirurgickej ambulancie, na prízemí pri pohotovostnom vstupe. Informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia. Pacienti, ktorí budú potrebovať chirurgické ošetrenie, sa môžu podľa jej slov hlásiť priamo na chirurgickom oddelení. Vzhľadom na aktuálnu situáciu bude z dôvodu bezpečnosti pacientov v nemocnici počas bežného pracovného času od stredy otvorený iba jeden hlavný vstup do nemocnice. Verejnosť má vstup do budovy povolený len s rúškom či inou ochranou časti tváre, napríklad šatkou, ktorá zakrýva ústa a nos.

8:40 Lekárom z dvoch nemocníc v Prešovskom kraji odovzdal kraj prvé ochranné pomôcky

Lekári z dvoch nemocníc v Prešovskom kraji dostali od Prešovského samosprávneho kraja (PSK) plášte a polomasky, ktoré im majú pomôcť zvládnuť situáciu s nedostatkom základných ochranných pomôcok. V utorok (17. 3.) ich dostali lekári z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove a Ľubovnianskej nemocnice v Starej Ľubovni. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK. Samospráva odovzdala prešovskej nemocnici 29 kusov masiek, polomasiek, filtrov a 300 kusov ochranných plášťov. Ľubovnianskej nemocnici zas pridelila 200 kusov ochranných plášťov. Uvedené prostriedky distribuovala nemocniciam vo vlastnej réžii a z vlastných zdrojov. Celková výška týchto ochranných prostriedkov pre dve nemocnice v kraji predstavuje sumu 7568,34 eura.

Fakultná nemocnica s poliklinikou
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

8:35 Vo Fakultnej nemocnici Trenčín zavreli bočné vchody, pri vstupe do nemocnice merajú teplotu

Fakultná nemocnica (FN) Trenčín sprísnila bezpečnostné opatrenia v súvislosti so zabránením šírenia nového koronavírusu. Do nemocnice sa dá dostať iba jedným vchodom, pacientov triedia. Ako informovala FN Trenčín na svojej webovej stránke, s účinnosťou od stredy zavádza nemocnica triáž (triedenie pacientov podľa klinických príznakov s meraním telesnej teploty) všetkých osôb, ktoré vstupujú do FN Trenčín, a to vrátane zamestnancov nemocnice. „Vstup je možný iba cez vrátnicu - hlavný vstup do nemocnice, bočné vstupy sú uzamknuté,“ informuje FN.

​8:30 Vláda sa dnes bude zaoberať situáciou, týkajúcou sa šírenia nového koronavírusu v SR

Ďalšie opatrenia v nemocniciach, rezortov, či polície, si prečítate v utorkovom ONLINE >>

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet prípadov
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: SlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu