Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dva roky od vraždy, ktorá spustila lavínu sa Slovensku: VIDEO Rok 2019 patril Kočnerovej Threeme

Uplynuli dva roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zobraziť galériu (6)
Uplynuli dva roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. (Zdroj: Topky.sk)

VEĽKÁ MAČA - Už dva roky uplynuli od vraždy, ktorá nemá v modernej histórii Slovenska obdoby. Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Počas vyšetrovania ich vraždy sa na povrch dostali obrovské kauzy, ktoré stále otriasajú základmi nášho štátu.

Päť dní predtým, ako sa Slovensko prebudilo do rána, od ktorého už nič nebolo ako predtým, išiel muž po ulici v malej dedine Veľká Mača. Zamieril k staršiemu domu a ukryl sa v letnej kuchyni, z ktorej mal dobrý výhľad dovnútra. V dome videl muža so ženou, ktorí pili kávu. Muž vyšiel z letnej kuchynky, zaklopal na dvere. Život dvoch osôb, ktoré boli vnútri, ukončili tri výstrely. Slovensko ešte 5 dní nič netušilo. 

Rok Kočnerovej Threemy: Uplynuli dva roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Dnes sa po celom Slovensku budú konať spomienkové akcie na pamiatku novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej. 

26. februára 2018

V deň, keď sa našli telá novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, sa na Slovensku spustila lavína, ktorá nejde zastaviť. Aj po dvoch rokoch od vraždy mladého páru sa dozvedáme hrôzostrašné veci. Chápadlá mafie siahajúce do najvyšších kruhov, volavka s falošnými fotkami, ktorá zbiera kompromateriál na vplyvných ľudí či kedysi "kontroverzný" podnikateľ z mafiánskych zoznamov. To je len zlomok toho, čo sa pri vyšetrovaní brutálnej popravy Kuciaka dostalo na povrch. 

Útok na slobodu a demokraciu: VIDEO Uplynul rok od brutálnej popravy Jána Kuciaka a jeho snúbenice

Dozvedeli sme sa, že hlavná štátna radkyňa Mária Trošková bola milenkou talianskeho mafiána Antonina Vadalu, ktorý je v Taliansku odsúdený pre drogy. Od bývalého premiéra nakoniec musela odísť. Rovnako odišiel aj Viliam Jasaň, ktorý Troškovú na Úrad vlády dostal. Jasaň bol tajomníkom bezpečnostnej rady a mal previerku najvyššieho stupňa. 

Hlavy však počas dvoch rokov padali aj na oveľa vyšších miestach. Premiér Robert Fico už nie je premiérom, odišiel aj policajný prezident Tibor Gašpar, padli hlavy rôznych sudcov či prokurátorov. A za všetkým je, zdá sa, jeden človek. 

Kočnerova Threema

Rok 2019 sa dá definovať aj ako rok Kočnerovej Threemy. Ide o šifrovanú mobilnú aplikáciu, cez ktorú komunikoval Kočner s politikmi a inými vplyvnými ľuďmi. Vyplynulo z nej aj to, že so Zsuzsovou sa dohadoval na kompromitovaní politikov. 

Osoba, ktorá vyvolala najviac rozruchu, je bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Tá si s Kočnerom mala vymeniť tisícky správ a mala mu pomáhať aj s procesom so zmenkami. Ten ovplyvňovala cez sudkyňu Maruniakovú. Kočner ju volal "opička". Jankovská zvolala aj tlačovú konferenciu, na ktorej oznámila, že odchádza z postu štátnej tajomníčky a vracia sa do sudcovského talára.

Dva roky od vraždy,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

To sa však doposiaľ nestalo, keďže pre kontakty s Kočnerom, ktoré poprela, má pozastavený výkon funkcie. Nielen Kočner si však písal s vplyvnými ľuďmi. Často využíval aj Alenu Zsuzsovú, ktorá si vymieňala pikantné správy s viacerými politikmi. S predsedom Andrejom Dankom dokonca telefonovala. Danko povedal, že to preňho bola len "baba z Nových Zámkov".

Galéria: Dva roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Okrem Danka si však Kočnerova volavka písala aj s Martinom Glváčom, ktorý si vyslúžil prezývku Maznák. V kontakte bola aj s Borisom Kollárom. Kočner mal okrem toho ovplyvňovať aj médiá, ktoré vlastní finančník Jaroslav Haščák. Mal tak robiť cez redaktorku Martinu Ruttkayovú. Od Kočnera mala Ruttkayová zobrať peniaze na dovolenku. Po medializácii ich SMS správ sa z mediálneho priestoru stiahla.

Dva roky od vraždy,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Marian Kočner je v súčasnosti obžalovaný z objednávky novinárovej vraždy. Spolu s ním pred súdom stojí aj jeho volavka Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. So skupinou bol obžalovaný aj Zoltán Andruskó. Ten však s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Odsúdili ho na 15 rokov väzenia. 

Dva roky od vraždy,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Miroslav Marček mal byť tým, ktorý strieľal a zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. K skutku sa priznal a je vylúčený na samostatné konanie. Senát na čele s predsedníčkou Ruženou Sabovou o ňom rozhodne 17. marca 2020.

Dva roky od vraždy,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

Viac o téme: VoľbyVraždaAndrej DankoMartin GlváčJán KuciakMartina KušnírováAlena Zsuzsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu