Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bratislavčanka (34) užívala antikoncepciu a dostala porážku: Vo svete ženy aj umierali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: news.com.au)

BRATISLAVA - Antikoncepciu Diane 35, ktorú nedávno kvôli jej zdravotným rizikám zakázali vo Francúzsku, má podľa všetkého svoju prvú obeť aj medzi Slovenkami. Podľa informácií denníka SME dostala vplyvom jej užívania infarkt istá Bratislavčanka.

Minulý týždeň sme informovali, že francúzski lekári nesmú od 30. januára predpisovať populárny liek proti akné Diane 35, ktorý sa bežne používa aj ako antikoncepčný prostriedok. Od roku 1987 sú s ním totiž spojené úmrtia najmenej štyroch žien, ktoré zomreli na krvnú zrazeninu. Podľa Francúzskej štátnej agentúry pre bezpečnosť liekov (ANSM) je riziko krvných zrazenín v žilách až štyrikrát vyššie u pacientok, ktoré liek užívajú, než u tých, ktoré ho neberú.

Kanadský denník Toronto Star pred pár dňami informoval, že Diane 35 mohol od roku 2000 spôsobiť smrť až jedenástich žien vrátane štyroch tínedžeriek. U všetkých z nich krátko predtým, ako zormreli, objavili krvné zrazeniny v nohách, pľúcach, krvácanie do mozgu a bolesti na hrudi. Ďalších viac ako štyridsať žien muselo byť s podobnými ťažkosťami hospitalizovaných. Vyplýva to z údajov, ktoré noviny dostali od predstaviteľov kanadského ministerstva zdravotníctva.

Slovenskí štátni kontrolóri tvrdia, že o žiadnych podobných problémových prípadoch súvisiacich s užívaním Diane 35 doteraz nepočuli. To už ale neplatí. Zuzana Tkáčiková z Bratislavy totiž prehovorila o tom, že v tejto súvislosti prekonala embolizáciu do mozgu.

Zdravotné komplikácie sa u tridsaťštyriročnej ženy prejavili po niekoľkoročnom užívaní spomínaného lieku. "Diane 35 som brala sedem rokov. Odporučil mi ho gynekológ, lebo som mala polypy na maternici. Pomohol mi, tak som ho užívala naďalej," povedala Zuzana pre denník SME.

Po skončení užívania lieku ju začali prenasledovať zdravotné problémy. Najprv ju pichalo v podbrušku, neskôr sa objavili aj poruchy vedomia a epileptické záchvaty. Vyšetrenie odhalilo, že má na mozgu útvar, ktorý vzniká po mozgovej príhode a aj krvné zrazeniny v srdci. Dnes je už zdravá, trvalo jej však dva roky, kým sa vyliečila.

Zuzana tvrdí, že nie je jediná žena, ktorej Diane 35 spôsobil ťažkosti. Po zverejnení článku sa jej ozvali desiatky ďalších žien s podobnou skúsenosťou. Jedna z nich takisto utrpela mŕtvicu a skončila na invalidnom vozíku.

Súvislosť medzi užívaním lieku a Tkáčikovej ochoreniami potvrdil aj jej nový gynekológ a lekár diagnostik. Štátny ústav pre kontrolu liečiv podľa jeho hovorkyne Valérie Pernišovej doposiaľ žiadne informácie o tom, že by mal Diane 35 možné nežiaduce účinky, nedostal. Ak sa tak ale v budúcnosti stane, prijme potrebné opatrenia. Zatiaľ však nevidí dôvod na to, aby ho zakázal predpisovať. Pernišová zároveň upozornila, že Diane 35 sa smie užívať len niekoľko mesiacov, nie rokov, ako tomu bolo v prípade Zuzany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu