Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najväčšej reťazovej transplantácie sa zúčastnilo 32 ľudí!

Patrick počas dojemného stretnutia s príjemkyňou svojej obličky Zobraziť galériu (4)
Patrick počas dojemného stretnutia s príjemkyňou svojej obličky

WASHINGTON - V Spojených štátoch sa nedávno podarila unikátna reťazová transplantácia obličiek, pri ktorej si tieto životne dôležité orgány dovedna vymenilo až 32 ľudí. Proces, počas ktorého chirurgovia odobrali obličky šestnástim darcom a voperovali ich do tiel príjemcov, trval dva týždne.

Výzva na zapojenie sa do tohto jedinečného projektu sa objavila v médiách. Väčšina darcov jednu zo svojich obličiek darovala chorému príbuznému. Boli však medzi nimi aj takí, ktorí chceli jednoducho pomôcť druhému človeku v núdzi.

To je prípad vojnového veterána Patricka Duncana, ktorý slúžil v Iraku a v Afganistane. "Vo svojom živote som videl umrieť mnoho ľudí, už bolo načase to zmeniť. Je to skvelý pocit, keď môžete niekomu zachrániť život," povedal pre spravodajský kanál MSNBC.

Ďalšou darkyňou je Patricia Harris, ktorá týmto spôsobom chcela získať zdravú obličku pre svojho chorého syna. Operácie vykonali vo Washingtone, kde prebiehali súbežne v troch nemocniciach.

V Amerike každoročne čaká na transplantáciu obličky 86 tisíc pacientov, len približne štvrtina z nich však orgán kvôli ich akútnemu nedostatku aj naozaj dostane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu