Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mladý Bratislavčan daroval svoju pečeň a stále žije!

František Hampl a Milan Lackovič Zobraziť galériu (7)
František Hampl a Milan Lackovič (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA - Bratislavčan Milan Lackovič (34) sa stal prvým Slovákom v histórii, ktorý daroval svoju pečeň chorému pacientovi a stále žije. On sám totiž prijal pečeň od mŕtveho darcu. Unikátnu transplantáciu, ktorá sa u nás ešte nikdy nerobila, vykonali banskobystrickí lekári z Rooseveltovej nemocnice.

Milan Lackovič trpel dedičnou chorobou – takzvaným "vrodeným metabolickým ochorením pečene". Toto ochorenie je na Slovensku mimoriadne zriedkavé. Pochádza z Portugalska a do iných krajín ho rozšírili námorníci. „Takáto pečeň produkuje látku, ktorá ničí iné orgány v tele. Choroba má pomalý priebeh a prejaví sa najskôr po 20-tich rokoch života. Pacient zomiera medzi 30-40 rokom,“ povedal vedúci chirurg Transplantačného centra v Banskej Bystrici František Hampl.

Keďže tejto chorobe podľahla aj matka Milana Lackoviča, vedel, že to čaká aj jeho. Prvé príznaky sa objavili pred dvomi rokmi. „Začali ma bolieť končatiny, nechutilo mi jesť a veľmi som schudol,“ opisuje svoje problémy. Napriek tomu odmietal ísť k lekárovi. Prevedčila ho až manželka, keď už vôbec nevládal chodiť. Verdikt lekárov bol jednoznačný – pomôže iba transplantácia. Choroba už totiž zasiahla aj srdce. „Prišiel doslova v hodine dvanástej,“ hovorí lekár Hampl.

Jedinečná operácia prebehla v banskobystrickej nemocnici začiatkom septembra. Milanovi Lackovičovi najskôr vyoperovali vlastnú pečeň a následne vložili novú od mŕtveho darcu. Keďže jeho pečeň bola funkčne v poriadku, transplantovali ju pacientovi z Česka, ktorý trpel rakovinou. „Dedičná choroba sa u neho môže a nemusí prejaviť. Ak sa tak stane, bude to najskôr o 20 rokov. Rakovina by ho však zahubila za 2 mesiace. Ten benefit je pre neho obrovský,“ vysvetľuje chirurg František Hampl.

Milan Lackovič tak v poslednej chvíli doslova ušiel hrobárovi z lopaty. Už po pár dňoch sa jeho stav výrazne zlepšil a on dostal novú chuť do života: „Považujem to za boží zázrak. Niekto čaká na transplantáciu aj 6 rokov a niekedy sa jej ani nedožije. Mne sa to podarilo za dva mesiace.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu