Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Muž ukázal svoju transplantovanú tvár

Oskar v prítomnosti lekárov, ktorí ho operovali
Oskar v prítomnosti lekárov, ktorí ho operovali

MADRID - Španiel, ktorý v marci ako prvý človek na svete podstúpil transplantáciu celej tváre, sa dnes prvýkrát od operácie objavil na verejnosti. Na tlačovej konferencii pri príležitosti svojho prepustenia z nemocnice poďakoval lekárom a rodine darcu, napísala agentúra AP.

Farmár (31), identifikovaný iba menom Oskar, prišiel o vlastnú tvár pred piatimi rokmi, keď sa nešťastnou náhodou postrelil. Od tej doby nebol schopný sám dýchať ani jesť. Počas 24-hodinovej operácie mu lekári v marci pripevnili celú novú tvár, vrátane nosa, hornej čeľuste, lícnych kostí, svalov, kože, zubov a očných viečok.

Teraz už zase môže piť nápoje a konzumovať mäkkú stravu a posledné dva mesiace je už tiež schopný hovoriť. Čiastočne môže pohybovať tvárovými svalmi a získal cit do väčšiny častí tváre. Dobrým znamením bolo aj to, že sa týždeň po operácii musel oholiť, pretože mu narástli fúzy. Zatiaľ však napríklad nemôže úplne zavrieť oči.

Šéf 30-členného lekárskeho tímu Joan Barret dnes podľa AP uviedol, že pacient bude potrebovať fyzickú terapiu ešte rok až 18 mesiacov, a potom sa očakáva, že znovu ovládne až 90 percent tvárových funkcií. Oskar sa údajne teší, že si teraz nerušene užije všedné veci, ako je prechádzka na ulici alebo posedenie v reštaurácii s rodinou bez toho, aby sa za ním každý otáčal.

Tento mesiac oznámili úspešnú operáciu tohto typu aj francúzski lekári, ktorí transplantovali celú tvár 35-ročnému mužovi, ktorý trpel genetickou poruchou.

Prvú čiastočnú transplantáciu tváre vykonali vo Francúzsku v roku 2005, odvtedy lekári transplantovali už viacero tvárí, z toho tri v Španielsku.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu