Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Väčšina Maďarov chce, aby sa SR ospravedlnila

Maďarský premiér Gordon Bajnai
Maďarský premiér Gordon Bajnai (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Drvivá väčšina Maďarov podporila rozhodnutie premiéra Gordona Bajnaia rokovať so svojim slovenským kolegom Robertom Ficom, prajú si však aj, aby sa Bratislava ospravedlnila za to, že slovenské úrady nepovolili prezidentovi Lászlovi Sólyomovi vstup na územie Slovenskej republiky.

Podľa prieskumu podporuje stretnutie Bajnaia s Ficom 87 percent Maďarov a 83 percent susedov dúfa, že sa Slovensko ospravedlní. Premiéri susedských krajín by sa vo štvrtok na schôdzke v severomaďarskej obci Szécsény mali pokúsiť upraviť napätie medzi krajinami. Názory respondentov, ktoré prinieslo štvrtkové vydanie denníka Nepszabadsag, sa v závislosti na sympatiách k politickým stranám nelíšia.

Maďari dúfajú, že sa premiérom podarí dohodnúť sa na spolupráci v boji proti radikálnemu nacionalizmu. Vedenia krajín by mali podľa nich vytvoriť komisiu zostavenú s významných osobností a vydať knihu o spoločnej histórii. Obyvatelia Maďarska si ďalej prajú, aby sa rozvinula cestná infraštruktúra medzi oboma krajinami, uvádzajú výsledky

Takmer 71 percent respondentov súhlasí s tvrdením, že slovenský jazykový zákon "je namierený najmä proti Maďarom" a väčšina odsúdila krok Slovenska, ktoré 21. augusta zamietlo maďarskému prezidentovi vstup do krajiny

Premiéri Bajnai a Fico prerokujú v prihraničnej obci najmä otázky spojené s úpravou slovenského zákona o štátnom jazyku v súlade s normami Európskej únie. Dôležitou témou bude aj problém rastúceho vplyvu antisemitizmu, protirómskeho extrémizmu a xenofóbnych tendencií v oboch krajinách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu