Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďari nepoznajú obsah jazykového zákona, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Fico je nepríjemne prekvapený neznalosťou maďarskej strany o obsahu jazykového zákona. Maďarský premiér Gordon Bajnai sa totiž pýtal, prečo je v Európe 21. storočia potrebné, aby ľudia, ktorí sú nepopierateľne slovenskými občanmi, boli prenasledovaní a pokutovaní iba preto, že hovoria s doktorom, či počúvajú omšu v maďarčine?

Fico toto tvrdenie označil za absolútne nepresnosti. Zákon vôbec neupravuje používanie liturgických jazykov a komunikácia v nemocnici nemôže byť podľa zákona pokutovaná.

Fico sa s Bajnaiom stretne vo štvrtok 10. septembra v maďarskom Szécsényi.

Bajnai pre agentúru MTI vyhlásil, že maďarsko-slovenské vzťahy sa dostali na dno. Maďarský premiér si uvedomuje, že zvonku môže spor medzi Maďarskom a Slovenskom vyzerať ako škriepka dvoch detí na pieskovisku, škodiaca imidžu obidvoch štátov. Maďarská vláda si však podľa neho nemôže dovoliť nechať bez povšimnutia žiaden prípad vážneho porušenia práv etnických Maďarov, žijúcich v susedných krajinách.

Ministerstvo kultúry nemieni prizvať SMK k príprave metodického pokynu, ktorý zjednotí výklad novely jazykového zákona. Iba v tom prípade, ak verejne odvolá tie najväčšie lži o zákone. Aj po stredajšom rokovaní vysokého komisára OBSE pre menšiny s SMK, organizácia tvrdí, že zákon je v súlade s medzinárodnými štandardmi a rešpektuje zákonné práva národnostných menšín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu