Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bajnai: Nebuďme ako deti na pieskovisku

Maďarský premiér Gordon Bajnai
Maďarský premiér Gordon Bajnai (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Dnes je schôdzka slovenského a maďarského premiéra. Fico sa s Bajnaiom stretne v maďarskom meste Szécsény (Sečany). U južných susedov ale Fico nie je úplne vítaný.

Maďarský premiér Gordon Bajnai dúfa, že sa podarí znova vybudovať dôveru medzi oboma krajinami. Povedal to v stredu večer v rozhovore pre maďarskú súkromnú televíziu TV2. Európa by podľa neho rada videla, že sa Maďarsko a Slovensko správajú ako dve vyspelé európske krajiny.

„Ako krajiny, ktoré rešpektujú konvencie o ochrane menšín a nie ako dve malé deti, ktoré sa hašteria na pieskovisku a utekajú pred vychovávateľkou v škôlke", povedal.

Bajnai nechce, aby zo štvrtkového rokovania v maďarskej obci Szécsény odchádzala jedna strana ako víťaz a druhá ako porazený, zvíťaziť by podľa neho mohli obe strany.

Starosta maďarského pohraničného mesta Balassagyarmat (Balážske Ďarmoty) vyzval Fica, aby sa vyhol jeho územiu. Podľa Lajosa Medvácza je tam neželanou osobou. Chce, aby pri ceste do Sečian použil inú trasu.

Fico a Bajnai by sa mali okrem iného venovať incidentu z konca augusta, keď slovenské úrady odopreli vstup maďarskému prezidentovi Láslóovi Sólyomovi, či spornej novele slovenského jazykového zákona.

Podľa našej diplomacie sme pri zákaze vstupu chceli Sólyoma len chrániť a zabrániť zneucteniu jeho návštevy.

„Bolo tam naozaj riziko, že dôjde k stretu extrémistických skupín, bolo tam riziko, že dôjde nejakým spôsobom k zneucteniu jeho pobytu na Slovensku,“ dodal šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Horšie je na tom stretnutie prezidentov. Maďari zrušili pôvodne plánovanú schôdzku v Poľsku na summite V4. Maďarský prezident oficiálne navštívil Slovensko krátko po svojom nástupe do funkcie v roku 2005. Bol u nás aj neoficiálne. Oficiálna návšteva prezidenta Gašparoviča sa v Maďarsku doteraz neuskutočnila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu