Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarsko sa so Slovenskom chce aj nechce stretnúť

Ivan Gašparovič a László Sólyom
Ivan Gašparovič a László Sólyom

BRATISLAVA – Riešenie slovensko-maďarských sporov je ťažké. Už zajtra sa ich pokúsia zmierniť premiéri oboch krajín. Stretnutie prezidentov je v nedohľadne.

Maďarská strana odmietla iniciatívu Slovenska, ktoré trvalo na stretnutí. Gašparovič a Sólyom sa mali stretnúť v piatok a sobotu počas summitu V4 v Poľsku. Pôvodne ho navrhli Maďari, ešte pred incidentom so zákazom vstupu Sólyoma do Komárna.

Maďarsko ale nezareagovalo ani na slovenskú iniciatívu, počas ktorej slovenský veľvyslanec v Budapešti Peter Weiss požiadal svojho maďarského partnera o možnosť predsa sa stretnúť. S tým, že iniciátorom by bolo už Slovensko.

"Aj túto iniciatívu maďarská strana odmietla," povedal Marek Trubač, hovorca slovenského prezidenta.

Maďari čakajú na odpoveď na svoju diplomatickú nótu, ktorú odovzdali 24. augusta na slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Chcú vysvetliť odopretie vstupu maďarského prezidenta na Slovensko.

Problémy sa pokúsia vyriešiť aj premiéri Fico a Bajnai. Tí sa stretnú už zajtra v maďarskom meste Szécsény. Za úspech rokovania sa chcú modliť aj tamojší františkánski mnísi.

Napäté vzťahy sa vyostrili po prijatí novely jazykového zákona. Maďari sa boja o svoju menšinu, slovenská vláda akékoľvek problémy odmieta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu