Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najobsadzovanejší slovenský (ne)herec: Určite ho poznáte aj vy!

Adam Matejka Zobraziť galériu (2)
Adam Matejka (Zdroj: Slovenská filmová tvorba Koliba)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Od ochotníckeho divadla sa dostal k tomu profesionálnemu a zahviezdil vo vyše sto filmoch. Napriek tomu sa Adam Matejka vracal k svojmu obuvníckemu remeslu.

Adam Matejka sa narodil 21. novembra 1905. Rodičia ho dali za učňa obuvníckemu majstrovi. na vlastnú živnosť nemal peniaze, a tak pracoval na veľkostatku, pásol kravy a šil ľuďom kapce. 

Popritom začal ako 16-ročný účinkovať v ochotníckom divadle. Tam si ho neskôr po vojne všimol režisér a herec Ján Jamnický, podľa ktorého by Matejkovi pristalo aj veľké javisko. Ako 44-ročný bol na konkurze pre Dedinské divadlo, kde mu Andrej Bagar povedal: „Tak odteraz nebudeš obuvníkom, ale hercom.“

Galéria: Adam Matejka

Po zániku Dedinského divadla pôsobil v Krajovom divadle v Trnave, po pár mesiacoch ale odišiel. „S divadlom som sa rozišiel po dobrom preto, lebo manželku mám z Liptova a tá nechcela ísť za mnou do Trnavy. Nuž vrátil som sa k remeslu,” povedal kedysi. 

Naďalej bol však obsadzovaný vo filmoch. Hoci hral menšie postavy, od roku 1953 ich ale vytvoril viac ako 100, a tak je milovníkom starých slovenských filmov jeho tvár dobre známa. „Veľké postavy? Kdeže! To je pre školených, nie pre mňa,“ vyhlásil. 

Na konte má snímky ako Pole neorané, Zemianska česť, Posledná bosorka, Dáždnik svätého Petra, Statočný zlodej, obchod na korze, Rok na dedine, Orlie pierko, Adam Šangala, Pacho, hybský zbojník, Slovácko sa nesúdí, Sváko Ragan, Leto s Katkou, Noční jazdci a mnoho ďalších. 

Najobsadzovanejší slovenský (ne)herec: Určite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: RTVS)

Ako uvádza sme.sk, po 75. narodeninách začal Adam Matejka chorľavieť. Ťažká choroba ho trápila sedem rokov. Zomrel 21. apríla 1988 ako 82-ročný. 

Viac o téme: Adam Matejka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu