Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO V Mexiku zabili kandidátku na úrad starostu: Celkovo je takýchto obetí už viac ako tridsať

Alma Barragánová
Alma Barragánová (Zdroj: YouTube/Tribuna México)

MEXIKO - V severnej časti Mexika zavraždili ďalšieho kandidáta na starostu a celkový počet kandidátov zabitých po celej krajine tak stúpol na 34. Voľby sa majú konať 6. júna. Najnovšou obeťou násilia je Alma Barragánová, informovala v stredu tlačová agentúra AP.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v stredu oznámil, že táto vražda je "nepochybne" dielom zločineckých gangov. Konzultačná firma Etellekt uviedla, že prevažná väčšina z 34 zavraždených kandidátov sa uchádzala o miesto na kandidátke alebo o komunálny úrad.

Barragánovú zabili v utorok, keď robila predvolebnú kampaň na úrad starostky mesta Moroleón v štáte Guanajuato, v ktorom sa rozmohlo násilie. Odborníci tvrdia, že drogové gangy chcú dostať do funkcií na radniciach a v mestských zastupiteľstvách sebe naklonených kandidátov, aby mohli operovať bez zasahovania polície a vymáhať peniaze od miestnych firiem a získavať ich z vládnych rozpočtov.

Prezident López Obrador povedal, že gangy vraždia kandidátov preto, aby odstrašili voličov od hlasovania. "Keď nepríde voliť veľký počet ľudí, vo voľbách dominujú mafie," vysvetlil. Barragánová sa uchádzala o kandidatúru za malú stranu Hnutie občanov, ktoré vo vyhlásení napísalo: "Je nemysliteľné, aby účasť na politickom živote znamenala ohrozenie vlastného života."

"Toto sú najnásilnejšie voľby v dejinách Mexika a my v Hnutí občanov si neželáme brať to ako niečo normálne," dodalo. Moroleón sa nachádza neďaleko hranice s mexickým štátom Michoacán, ktorý tiež trápia násilnosti drogových kartelov. Vzbúrený kartel Jalisco bojuje s miestnymi gangmi, podporovanými kartelom Sinaloa, o ovládnutie spomínaného štátu Guanajuato.

Viac o téme: ObeteStarostaMexikoAlma Barragánová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu