Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Český veľvyslanec o Putinovi: Nie je to démon, ale... Predzvesť možných konfliktov v Európe!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BERLÍN - Počínanie Ruska a ruského prezidenta Vladimíra Putina voči Západu je predzvesťou možných problémov, ktorým bude Európa v tomto storočí čeliť. V nedeľňajšej relácii Berlin direkt televízie ZDF to povedal český veľvyslanec v Nemecku Tomáš Kafka. Nemecká verejnoprávna stanica časť programu vyhradila na rozbor zložitých vzťahov s Ruskom, ktoré novo zaťažil aj výbuch muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014. Z neho Česko nedávno obvinilo ruské tajné služby, čo Kremeľ popiera.

Ruský profesor: Výbuch vo Vrběticiach bola skvelo vykonaná operácia, netreba sa za ňu hanbiť!

"Ruský prezident nie je sám a tiež to nie je démon," povedal Kafka. "Je ale istým druhom predzvesti možných konfliktov, ktoré nás v 21. storočí možno čakajú," uviedol. "Staré dobré časy, keď každá strana dosiahla svoje a kedy nás sprevádzala bezstarostná globalizácia, tak tie sú zrejme preč. My sa ale teraz nesmieme tváriť, že konflikty sú niečo nepatričné," dodal.

Veľvyslancove slová si ZDF vyložila ako volanie o pomoc, pri ktorom nie je isté, či ho Berlín kvôli ústretovej politike voči Rusku vypočuje. Ako príklad televízia spomenula nemeckého ministra zahraničia Heika Maasa, ktorý sa kriticky vyslovil proti výpadom voči Rusku a ktorý vyzval naopak k dialógu. "Ako by to malo vyzerať, ale nevysvetlil, pretože rozhovor s nami odmietol," uviedla ZDF.

Tomáš Kafka
Zobraziť galériu (4)
Tomáš Kafka  (Zdroj: Profimedia)

EÚ a Nemecko sa stavajú k Rusku vágne

V relácii vystúpil okrem iného niekdajší náčelník generálneho štábu estónskej armády Riho Terras, ktorý poukázal na to, že EÚ v súčasnej vypätej situácii neprišla s jasnou odpoveďou. "EÚ sa neodhodlala k žiadnym činom, ale len k slovám," povedal.

ZDF uviedla, že Rusku sa zo strany Nemecka dostalo aj pochlebovania, keď saský premiér Michael Kretschmer miesto Česka navštívil v apríli Moskvu. Z Moskvy Kretschmer ohlásil možný nákup 30 miliónov ruskej vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a vyhlásil, že Nemecko si neželá návrat do čias studenej vojny.

Michael Kretschmer
Zobraziť galériu (4)
Michael Kretschmer  (Zdroj: TASR/Sebastian Kahnert/dpa-Zentralbild/dpa)

Nemecký poslanec za Zelených Cem Özdemir v rozhovore so ZDF kritizoval počínanie nemeckej vlády, že nijako nereaguje na projekt ruskej televízie RT DE, ktorá plánuje v Nemecku vysielať. "Je to číra propaganda autoritárskeho režimu, ktorá sa snaží ovplyvniť nemeckých Rusov a iných proti integrácii a proti spoločnému spolužitiu," povedal.

Cem Özdemir,
Zobraziť galériu (4)
Cem Özdemir,  (Zdroj: TASR/Sophia Kembowski/dpa via AP)

Kremeľ dokáže využiť slabiny

Expert na zahraničnú politiku nemeckej liberálnej strany FDP Alexander Graf Lambsdorff povedal, že Rusko hľadá v európskych krajinách slabiny a medzery. "Kremeľ dobre vie, že krajina, ktorá nie je schopná sa dohodnúť na určitej politike, je slabá krajina a že to možno využiť," uviedol.

"Kým Berlín tieto medzery ponechá, v Nemecku, v Česku, v EÚ, tak všetko ostane po starom," okomentovala dianie ZDF. Tá nepochybuje, že otázka prístupu k Rusku sa v Nemecku tento rok kvôli septembrovým parlamentným voľbám priostrí.

Viac o téme: ČeskoVeľvyslanecRuskoVrběticeTomáš Kafka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu