Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Známi ruskí agenti mali dostať nové fleky: Koniec špiónstva! Takto sa o nich vraj postaral Kremeľ

Anatolij Čepiga a Alexander Miškin Zobraziť galériu (3)
Anatolij Čepiga a Alexander Miškin (Zdroj: Policie ČR)

LONDÝN - Agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU Alexander Miškin a Anatolij Čepiga, ktorí sú podozriví z podielu na explózii vo Vrběticiach či útoku na bývalého ruského spravodajského dôstojníka Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v anglickom Salisbury, boli povýšení a pracujú pre Kremeľ. Vo videu zverejnenom na YouTube kanáli ruského opozičníka Alexeja Navaľného to uvádza investigatívny novinár skupiny Bellingcat Christo Grozev.

Odhalili detaily akcie vo Vrběticiach: FOTO Veľký význam pre Rusko, účasť až šesť členov komanda

"Jediné, čo môžem povedať, je, že sú zdraví a pracujú v štátnych službách. Dostali nové zamestnanie, pretože už ďalej nemôžu pracovať ako špióni," uviedol Grozev a dodal, že k záležitosti čoskoro zverejní viac informácií. "Sú z nich významní zastupitelia Kremľa, dá sa povedať, pre rôzne (ruské) regióny," uviedol novinár.

Praha 17. apríla oznámila, že z výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiah v roku 2014 sú dôvodne podozriví agenti GRU, vrátane Čepigu a Miškina. Oboch mužov zároveň podozrieva Británia, že v roku 2018 pod menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov pricestovali do juhoanglického Salisbury, kde nervovo paralytickou látkou novičok otrávili Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu.

Christo Grozev
Zobraziť galériu (3)
Christo Grozev  (Zdroj: YouTube/Навальный LIVE)

Obaja agenti sa na verejnosti naposledy objavili v septembri 2018, kedy v rozhovore s ruskou televíznou stanicou RT pripustili, že Salisbury navštívili ako turisti, zodpovednosť za útok ale odmietli.

Rozhovor agentov v ruskej RT
Zobraziť galériu (3)
Rozhovor agentov v ruskej RT  (Zdroj: TASR/AP)

Grozev tiež pripomenul, že obom agentom bolo udelené najvyššie ruské vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie. Mali ho v roku 2014 získať konkrétne za svoju úlohu pri operáciách na území Česka a Bulharska.

Viac o téme: RuskoBellingcatAnatolij ČepigaGRUAlexander Miškin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu