Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zeman prišiel s novou verziou výbuchov vo Vrběticiach: Hovorí o možnom manku

Miloš Zeman Zobraziť galériu (2)
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Gruber)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman prišiel v nedeľu s ďalšou verziou výbuchu muničných skladov v moravskej obci Vrbětice z roku 2014. Podľa neho mohlo ísť o snahu o "zakrytie manka", informoval server Novinky.cz.

Raketomety aj samopaly: Kde sú? Po výbuchoch vo Vrběticiach chýbajú tisíce nebezpečných zbraní!

Prezidentove slová zazneli v rozhovore v súkromnom českom rádiu Frekvence 1. Zeman sa pritom odvolal na údajné vyjadrenie ministerky spravodlivosti ČR Marie Benešovej. "Nie som zástanca jednej vyšetrovacej verzie vo Vrběticiach. Hovoril som o tom s ministerkou Benešovou. Tá mi hovorila, že môže ísť o zakrytie manka vo Vrběticiach," vyhlásil prezident s odkazom na kauzu okolo výbuchov, ktorá vyvolala vážnu diplomatickú roztržku medzi ČR a Ruskom.  

Samotná Benešová sa neskôr pre český Deník N vyjadrila, že nemá žiadne informácie o tom, že by sa polícia zaoberala inou vyšetrovacou verziou výbuchov vo Vrběticiach, než je účasť agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Marie Benešová
Zobraziť galériu (2)
Marie Benešová  (Zdroj: TASR – Pavel Neubauer)

Premiér ČR Andrej Babiš sa už viackrát vyjadril, že v prípade Vrbětíc existuje len jedna vyšetrovacia verzia, a síce, že z výbuchu sú podozriví agenti GRU. V nedeľu tento svoj postoj zopakoval pre televíziu Nova. "Do roku 2020 bola iná verzia, a pokiaľ viem, od roku 2020 je iná verzia, a tou sú ruskí agenti GRU," odpovedal Babiš na otázku, koľko je vyšetrovacích verzií.

Zeman sa v rozhovore pre stanicu Frekvence 1 vyjadril aj k postupu Ruska, ktoré zaradilo Česko na svoj zoznam nepriateľských krajín. Zoznam Rusko zverejnilo v piatok, okrem ČR sa na ňom ocitli aj Spojené štáty. "Vždy je zlé byť nepriateľom, z ruskej strany je to ale hlúposť. Robiť si nepriateľov z bývalých priateľov je chyba," uviedol Zeman, ktorý je podľa servera Novinky.cz dlhodobým zástancom dobrých česko-ruských vzťahov.

Viac o téme: VýbuchMankoMiloš ZemanVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu