Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Von der Leyenová pohrozila AstraZenece zákazom vývozu, ak nebude plniť dohody

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pohrozila farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca zákazom vývozu jej vakcíny z eurobloku, ak nebude dodržiavať dohodnuté množstvo dodávok.

"Máme možnosť zakázať plánovaný vývoz. Toto je odkaz pre AstraZenecu: Skôr, ako začnete dodávať do iných krajín, splňte svoju zmluvu s Európou," uviedla von der Leyenová v rozhovore pre médiá nemeckej mediálnej skupiny Funke zverejnenom v sobotu.

Spoločnosti vyčíta, že v prvom štvrťroku dodala iba 30 percent z dohodnutého množstva 90 miliónov dávok svojej vakcíny. Von der Leyenová už v stredu uviedla, že vzhľadom na nedostatok vakcíny od AstraZenecy uvažuje EK o zmene vývozných pravidiel.

"Všetky možnosti sú na stole," povedala vtedy šéfka EK s tým, že situáciu v oblasti vakcín budú lídri EÚ riešiť na rokovaniach na budúci týždeň. AstraZeneca zdôvodnila meškanie dodávok výrobnými problémami vo svojich prevádzkach v EÚ. Predstavitelia eurobloku však oponujú, že firma dokázala splniť všetky svoje záväzky voči Británii.

Brusel už spustil osobitný mechanizmus, v rámci ktorého môže členská krajina EÚ požiadať o zákazu vývozu konkrétnej vakcíny mimo blok. Zatiaľ sa uplatnil iba raz, keď Taliansko zablokovalo vývoz 250.000 dávok vakcíny od AstraZenecy do Austrálie, čo zdôvodnilo ich pretrvávajúcim nedostatkom a oneskorenie dodávok.

EÚ sa dostala do sporu s Britániou, kde očkovacia kampaň prebieha oveľa rýchlejšie ako v kontinentálnej Európe. Brusel obvinil Londýn, že firme AstraZeneca fakticky zakázal vyvážať vakcínu, aby dosiahol túto výhodu, čo vláda premiéra Borisa Johnsona dôrazne poprela. Niektoré členské štáty EÚ ako Belgicko a Holandsko však nepodporujú zákaz vývozu, pretože by to podľa nich mohlo narušiť globálne dodávateľské reťazce, pripomína agentúra AFP.

Viac o téme: ZákazOčkovanieHrozbaVývozPlnenieDohodyKoronavírusUrsula von der LeyenováAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu