Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dánsko hlási prípady ťažkých zdravotných problémov po očkovaní AstraZenecou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Hannibal Hanschke/Pool via AP)

KODAŇ - Dánsko hlási dva prípady ťažkých zdravotných problémov u zdravotníkov, ktorí boli pred dobou kratšou ako dva týždne zaočkovaní vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca. U jedného z nich sa objavili krvné zrazeniny, u druhého mozgové krvácanie. Informuje o tom agentúra Reuters. Úrady v Kodani uviedli, že jeden zo zdravotníkov zomrel.

Dánsky úrad pre kontrolu liečiv bez ďalších podrobností potvrdil, že dostal dve "závažné správy". Niektoré európske krajiny v poslednej dobe pozastavili očkovanie proti covidu-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca po tom, čo sa u niekoľkých ľudí, ktorí očkovaciu látku dostali, objavili závažné zdravotné problémy. 

Dánsko hlási prípady ťažkých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok uviedla, že vakcína je bezpečná a jej používanie riziko krvných zrazenín nezvyšuje. Prínos tohto preparátu podľa EMA stále prevyšuje možné riziká. Agentúra však dodala, že úplne vylúčiť spojitosť medzi vakcínou a niekoľkými výnimočnými prípady ťažkostí zatiaľ nemožno a ich skúmanie bude pokračovať. V piatok niektoré krajiny imunizáciu preparátom obnovili, Dánsko, Švédsko a Nórsko však uviedli, že toto rozhodnutie ešte zvážia.

Viac o téme: DánskoOčkovanieVakcínaProblémyKoronavírusCOVID-19AstraZenecaZrazeniny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu