Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Von der Leyenová v Bruseli pri vlajke EÚ oslávila 20. výročie rozšírenia

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (3)
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Niekoľko stoviek občanov členských krajín Európskej únie si v stredu doobeda rozvinutím obrovskej vlajky EÚ v bruselskom parku Parc du Cinquantenaire pripomenulo "veľké rozšírenie" z roku 2004. Slávnostnú udalosť prišla podporiť aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, ktorá sa pristavila aj pri Slovákoch a slovenskej vlajke.

Šéfka eurokomisie následne na sociálnej sieti X pripomenula, že rozšírenie v roku 2004 bolo pre Úniu "rozhodujúcim momentom"."Bol to moment, ktorý transformoval spoločnosť a ekonomiky nových členských štátov, ktoré spoločne posilnili Európsku úniu. Dnes hrdo vyvesujeme vlajky týchto krajín a rozvinuli sme vlajku Únie, aby sme oslávili 20 rokov spoločného členstva," uviedla Von der Leyenová potom, ako osobne prišla pozdraviť stovky Európanov združených v parku susediacom s inštitúciami EÚ.

Toto "historické rozšírenie" z roku 2004 podľa oficiálneho vyhlásenia predsedníčky prinieslo nové príležitosti a aj väčšiu prosperitu pre občanov vo všetkých členských krajinách EÚ.V utorok večer bola budova Európskej komisie v Bruseli slávnostne nasvietená na modro so štylizovaným nápisom "20 Together" (20 rokov spolu), aby aj týmto spôsobom pripomenula "dve desaťročia jednoty a pokroku".

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (3)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Predsedníčka EK sa v parku zastavovala pri hlúčikoch ľudí, väčšina ktorých mala pri sebe zástavy svojich krajín, ktoré vstúpili do Únie v roku 2004. Stovky ľudí dobrovoľne zúčastnili na tvorbe pamiatkovej fotografie vytvorenej za pomoci dronu s rozvinutou obrovskou zástavou EÚ a desiatkami národných vlajok.

Von der Leyenová sa pristavila aj pri skupine Slovákov so slovenskou vlajkou, väčšinou zamestnancov európskych inštitúcií alebo ľudí zo Stáleho zastúpenia SR pri EÚ, ktorí tiež prišli osláviť dvadsiate výročie vstupu svojej krajiny do veľkej európskej rodiny.

Von der Leyenová pochválila Maďarov aj napriek tomu, že ju Fidesz osočuje

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa v stredu pochvalne vyjadrila o občanoch Maďarska aj napriek tomu, že maďarská vládna strana Fidesz voči nej vedie osočujúcu kampaň, konštatovalo internetové vydanie denníka Népszava."Maďarský ľud urobil Európu silnejšou. Iskrivá kultúra a ekonomická dynamika Maďarov presiakla do celej Európskej únie," citovala agentúra MTI slová Von der Leyenovej pri príležitosti 20. výročia vstupu Maďarska do EÚ. Predsedníčka EK dodala, že pred 20 rokmi sa európska rodina konečne zjednotila v spoločnom dome. "Maďarsko sa vždy nachádzalo v srdci Európy," zdôraznila.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (3)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: AP Photo/Jean-Francois Badias)

Vyjadrenie Von der Leyenovej možno podľa denníka Népszava vnímať ako veľkorysé gesto vo svetle toho, že maďarská vládna strana Fidesz v poslednom čase prezentuje nemeckú kresťanskodemokratickú političku na bilbordoch ako nepriateľa Maďarska číslo jeden. Predsedníčka EK na nich figuruje ako "manipulátor bruselskej elity, ktorému pokorne slúžia lídri opozície, dovážajúci do Maďarska vojnu, migráciu a rodovú propagandu.V predchádzajúcej plagátovej kampani Fidesz o Von der Leyenovej tvrdil, že je "Sorosovou agentkou", uzatvára Népszava.

Viac o téme: Európska úniaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu