Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pandémia priniesla problémy, aké tu neboli od Veľkej hospodárskej krízy, povedal Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Koronavírusová pandémia vyvolala systémovú ekonomickú krízu, ktorá nemá obdobu od Veľkej hospodárskej krízy, uviedol v sobotu ruský prezident Vladimir Putin na virtuálnom summite skupiny G20.

"Rozsah problémov, ktorým ľudstvo čelí v roku 2020, je skutočne bezprecedentné. Koronavírusová pandémia, celosvetový lockdown a pozastavené ekonomické aktivity rozpútali systémovú ekonomickú krízu, akú svet nezažil od Veľkej hospodárskej krízy," upozornil Putin, ktorého citovala tlačová agentúra TASS.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ruský prezident zároveň povedal, že pandémia závažným spôsobom poznačila ekonomický rast krajín. "Pandémia si vyžiadala státisíce mŕtvych a milióny ľudí prišli o prácu," zdôraznil. "Súčasnú krízu je treba využiť na zmenu trajektórie globálneho vývinu, zachovať čisté prírodné prostredie, poskytnúť všetkým krajinám rovnocenné podmienky, posilniť účinné mechanizmy mnohostrannej spolupráce a kľúčových medzinárodných organizácií na základe Charty OSN a všeobecne uznávaných pravidiel medzinárodného zákona," vyhlásil Putin.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Skupina G20 musí pokračovať v úsilí o nájdenie spoločných postojov k reforme Svetovej obchodnej organizácie a zohľadniť pri tom súčasné problémy," myslí si Putin. Podľa neho "je nemožné dosiahnuť tento cieľ bez stabilného, efektívneho a mnohostranového systému založeného na univerzálnych pravidlách a princípoch".

"Napriek niekoľkým pozitívnym znakom, masová dlhodobá nezamestnanosť, ktorá vedie k nárastu chudoby a sociálnemu rozkladu, zostáva hlavnou globálnou výzvou, pričom úlohou skupiny G20 je tomu predchádzať," poznamenal Putin.

"Vychádzajúc zo skúseností s bojom proti svetovej finančnej kríze v rokoch 2008-2009, skupina spustila množstvo iniciatív na boj proti ekonomickým rizikám súvisiacim s pandémiou. Hodlá tiež obnoviť obchodné aktivity, najmä prostredníctvom globálnych riadiacich inštitúcií vrátane OSN, Svetovej zdravotníckej organizácie, Medzinárodného menového fondu či Svetovej banky," zakončil.

Viac o téme: PandémiaRuskoMoskvaVladimir PutinKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu