Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kim Čong-un a Vladimir Putin: Koronavírusová špionáž! Kradli údaje o vakcíne?

Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom si mali najať špiónov na získanie informácií o vakcíne. Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom si mali najať špiónov na získanie informácií o vakcíne. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

WASHINGTON - Pri hľadaní koronavírusovej vakcíny sa Kim Čong-un a Vladimir Putin údajne vydávajú kriminálnymi cestami. Spoločnosť Microsoft teraz varuje pred hackerským útokom ruských a severokórejských špiónov na výskumné centrá.

Vývoj koronavírusovej vakcíny je v plnom prúde na celom svete - zjavne nie v Severnej Kórei a Rusku. Ako Microsoft varuje v správe, hackeri financovaní oboma vládami sa pokúsili ukradnúť dôležité údaje o vakcínach zo serverov niektorých výskumných ústavov.

Najali si Kim Čong-un a Vladimir Putin hackerov?

Severokórejskí hackeri „Zink“ a „Cerium“, ako aj ruská hackerská skupina „Fancy Bear“ sa pokúsili preniknúť do sietí siedmich farmaceutických spoločností a výskumníkov vakcín v Kanade, Francúzsku, Indii, Južnej Kórei a USA, píše Microsoft.

Správa uvádza, že väčšina z týchto spoločností testuje vakcíny Covid-19. Hovorí sa, že v niektorých prípadoch boli kybernetickí zlodeji úspešní. Microsoft neprezradil, o ktoré výskumné ústavy ide.

Kim Čong-un a Vladimir
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit, File)

Rada spoločnosti Microsoft označuje útok hackerov za bezohľadný

"Považujeme tieto útoky za bezohľadné a mala by ich odsúdiť civilizovaná spoločnosť ako celok. Povieme viac o útokoch, ktoré sme nedávno zažili, a vyzývame vlády, aby konali," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Microsoft Tom Burt.

A dodal: „V čase, keď sa svet zhodne na tom, že chce ukončiť pandémiu, a netrpezlivo očakáva vývoj bezpečnej a účinnej vakcíny pre COVID-19, je nevyhnutné, aby svetoví lídri zvyšovali bezpečnosť našich zdravotníckych zariadení a presadzovali zákony proti kybernetickým útokom zameraným na tých, ktorí sa snažia pomôcť nám všetkým.“ Prezident spoločnosti Microsoft Brad Smith chce preto vyzvať hlavy vlád virtuálneho parížskeho mierového fóra, aby lepšie chránili výskumné inštitúcie pred špionážou.

Putinovi špióni vydierali nemocnice

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone kybernetický útok v e-maile poprelo. Objav popreli aj zástupcovia Severnej Kórey pri OSN. Začiatkom tohto roka boli vznesené obvinenia zo špionáže proti Rusku. Britský minister zahraničia Dominic Raab varoval, že Putinovi špióni sa snažia ukradnúť výskum britských vedcov o koronavíruse. Zločinci sa údajne zamerali na farmaceutické výskumné organizácie vo Veľkej Británii, USA a Kanade.

Začiatkom novembra FBI hovorila o pokusoch o vydieranie ruských zločincov amerických nemocnicíc a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. K útokom došlo aj v Oregone a New Yorku. Rusko údajne chce tieto informácie využiť na pokrok vo vývoji vlastných vakcín. Podľa oficiálnych správ chráni Sputnik V na 92 percent pred Sars-CoV-2.

Viac o téme: VakcínaInformácieŠpióniMicrosoftVladimir PutinKim Čong-unKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu