Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Mladíkovi za marihuanu hrozí 10 rokov: Hossu dostal za zabitie Henryho šesť, pomohol mu alkohol

Obžalovaný Juraj Hossu prichádza na súdne pojednávanie v prípade zabitia Filipínca Henryho Acordu. Zobraziť galériu (3)
Obžalovaný Juraj Hossu prichádza na súdne pojednávanie v prípade zabitia Filipínca Henryho Acordu. (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel)

BRATISLAVA - Juraja Hossua, obžalovaného zo zabitia Filipínca Henryho Acordu (†36), v utorok senát Okresného súdu Bratislava I odsúdil na šesťročný trest odňatia slobody nepodmienečne. Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok u ľudí vzbudil hnev, mnohí si myslia, že 6 rokov je za zabitie človeka nízky trest.

Súd znížil hranicu trestu preto, lebo vychádzal zo znaleckého posudku, podľa ktorého obžalovaný spáchal skutok v stave zníženej príčetnosti. Preto došlo podľa odôvodnenia predsedu trojčlenného senátu k mimoriadnemu zníženiu dolnej hranice trestnej sadzby (sedem rokov, pozn. red.). Súd zároveň prihliadal, čo sa týka trestu, nielen na priznanie, ale aj na skutočnosť, že nielen v utorok, ale od začiatku Hossu oľutoval svoj čin.

Mladíkovi za marihuanu hrozí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Mladíkovi za marihuanu hrozí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Henry John)

Za marihuanu 10 rokov

Mnoho nahnevaných komentárov sa objavilo aj na stránke slovenskej polície, ktorá ich však mazala rýchlosťou blesku. Ľudia totiž porovnávajú trest Juraja Hossua s inými, menej závažnými trestnými činnmi. Ide napríklad o mladíka z Košíc, u ktorého našla polícia 7,5 gramov sušenej rastliny. Hrozí mu 10 až 15-ročný trest. Za prechovávanie drog pre vlastnú spotrebu hrozí až 5 rokov väzenia, no za ťažkú ujmu na zdraví, následkom ktorej je smrť, je to 7 až 10 rokov.

Prípad porovnávajú aj s mladým hokejistom, ktorý kopol do kolena policajtku. Útok na verejného činiteľa je vážny trestný čin. Avšak napriek trvalým následkom, policajtka nezomrela. Súd ho poslal do väzenia na 8 rokov nepodmienečne. 

Väzenie s minimálnym strážením

Juraj Hossua si bude trest odpykávať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Znamená to, že bude mať neobmedzené volania a rovnako bude môcť navštíviť svojich blízkych až na 48 hodín a návštevy vo väzení môže prijímať minimálne raz za týždeň. Okrem toho, Hossuovi sa môže trest znížiť až na polovicu, ak sa bude dobre správať. 

Surová bitka, ktorá šokovala Slovensko, sa odohrala na Obchodnej ulici v Bratislave 26. mája 2018 približne o 4.45 nadránom. Henry sa mal zastať dvoch žien, čo sa mu bohužiaľ stalo osudným. Proti statnému mužovi z Dunajskej Stredy, ktorý v čase incidentu vážil približne 115 kilogramov, nemal najmenšiu šancu. Po tom, ako Filipínec skončil na zemi, uštedril mu Hossu tvrdý kopanec. Na následky zranení Henry 31. mája v nemocnici zomrel.

Viac o téme: SmrťZabitieJuraj HossuHenry Acorda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu