Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Chlapec (9) mal čudný pocit v uchu: FOTO Keď sa lekári pozreli dnu... Takéto niečo ešte nevideli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CONNECTICUT - V medicínskom časopise New England Journal of Medicine zverejnili zaujímavý prípad, s ktorým sa určite stretlo iba veľmi málo lekárov. Do detskej nemocnice v americkom New Havene prišiel chlapec, ktorý už zopár dní mal zvláštny pocit v pravom uchu a počul čudné bzučanie. Necítil však žiadnu bolesť. Keď doktor Erik Waldman, spoluautor správy a šéf detskej otorynolaringológie, nahliadol do zvukovodu, zbadal niečo nečakané. K ušnému bubienku, obklopenému teraz už zapáleným tkanivom, sa prisal kliešť.

Jedovatý chrobák na Slovensku: VIDEO Dokáže aj zabiť, za žiadnych okolností sa ho nechytajte!

Keď sa lekári chlapca spýtali, či robil niečo, čím si mohol privodiť poranenie, odpovedal, že nerobil nič nezvyčajné. Len sa hral vonku v škole. Po nahliadnutí do ucha jeho slovám rozhodne uverili.

Doktor David Kasle, druhý spoluautor správy, podľa CNN uviedol, že pri každom dieťati je vybratie cudzieho telesa z ucha veľmi ťažké. Tentokrát to však bolo ešte komplikovanejšie. Hrozilo, že by chlapcovi mohli ušný bubienok roztrhnúť. Po perforácii by nemusel pacient ohluchnúť, ale zvuk by sa "zvlnil". Niektoré perforácie sa dokážu zahojiť samy, ale nie všetky.

Ušný bubienok pôsobí ako súčasť komplexného mechanizmu, ktorý umožňuje, aby zvuk prechádzal z vonkajšieho ucha do vnútorného ucha cez stredové ucho. Bubienok je potrebný na získanie dobrého zvuku.

Na druhej strane neodstránenie kliešťa by malo tiež následky, takže chlapca vzali na operačnú sálu, uspali a potom pomocou drobného hákovitého náčinia veľmi jemne kliešťa vybrali. Podľa testov išlo o druh Dermacentor variabilis (americký psí kliešť), ktorý sa bežne vyskytuje v niektorých častiach Spojených štátov.

Doktor Kasle liečil chlapca antibiotickými ušnými kvapkami, aby nedošlo k zapáleniu rany a o mesiac neskôr už bol jeho zdravotný stav veľmi dobrý. Nemal horúčku ani žiadne iné komplikácie.

Viac o téme: LekárKliešťUcho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu