Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecký ošetrovateľ, ktorý zabil 85 pacientov: Dostal doživotie, proti rozsudku sa odvolal

Bývalý ošetrovateľ Niels Högel
Bývalý ošetrovateľ Niels Högel (Zdroj: TASR/Hauke-Christian Dittrich/dpa)

BERLÍN - Bývalý ošetrovateľ Niels Högel, ktorého minulý týždeň v Nemecku uznali za vinného zo zavraždenia 85 pacientov a odsúdili na doživotie, podal proti tomuto rozsudku odvolanie. Tlačová agentúra DPA to v utorok uviedla s odvolaním sa na nemenovanú súdnu hovorkyňu.

Högel bol obžalovaný zo zavraždenia 100 ľudí v rokoch 2000 - 2005, a to na klinikách v dolnosaských mestách Oldenburg a Delmenhorst. Krajinský súd v Oldenburgu však v 15 prípadoch nepovažoval jeho vinu za preukázanú mimo akejkoľvek pochybnosti. V súvislosti s ostatnými prípadmi uznal senát mimoriadnu závažnosť spáchaných zločinov, čím prakticky vylúčil možnosť predčasného prepustenia odsúdeného na slobodu po 15 rokoch, ako býva v Nemecku zvykom. Samotný Högel sa priznal k zabitiu 43 pacientov.

V prípade, že bude Högelova žiadosť o prehodnotenie rozsudku prijatá, vyšší súd v Lipsku preskúma, či nedošlo k pochybeniam v súdnom konaní. Samotnou podstatou sa však zaoberať nebude a neočakáva sa preto ani predkladanie nových dôkazov.

Podľa DPA môže byť Högelov prípad označený za najväčšiu sériu vrážd v povojnových dejinách Nemecka. Bývalého ošetrovateľa odsúdili ešte v roku 2015 na doživotie za dve vraždy, ako aj za viacnásobný pokus o vraždu a ťažké ublíženie na zdraví. Z výsledkov preverovania ďalších podozrivých prípadov až neskôr vyplynulo, že bývalému ošetrovateľovi možno pripísať zodpovednosť za smrť niekoľkých desiatok ľudí.

Högel sa už dávnejšie priznal, že pacientom úmyselne spôsoboval kolaps predávkovaním liekmi, aby ich mohol následne oživovať a ukázať sa pred kolegami ako "hrdinský záchranca". Desiatky z nich sa však oživiť nepodarilo.

Viac o téme: VraždyOšetrovateľNemeckoNiels Högel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu