Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V rámci Európskej únie má Slovensko nízku schopnosť efektívne míňať európske financie, tvrdí Vladimír Šucha

Vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Vladimír Šucha
Vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Vladimír Šucha (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Slovensko má oproti európskym partnerom v EÚ značné medzery v istých oblastiach. Patrí sem napríklad nízka schopnosť efektívne používať európske finančné prostriedky. Poukázal na to vedúci zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimír Šucha pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie. Považuje preto za dôležité, aby Slovensko dokázalo minúť pridelené európske financie efektívne, načas a tam, kde sú potrebné.

"Únia nám pridelila veľký balík peňazí z aktuálneho čerpacieho obdobia, ako aj financie z Plánu obnovy a odolnosti, ktoré budú v značnej miere investované do reforiem a infraštruktúry. Je dôležité, aby sme tieto peniaze minuli efektívne a v danom období, a aby sa dostali tam, kde ich potrebujú," uviedol Šucha.

archívne video 

Nová výzva za 350 miliónov eur je na modernizáciu verejnej dopravy, tvrdí Raši (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podotkol, že členské štáty sa musia postarať aj o to, aby neboli eurofondy zneužívané a musia zabrániť korupcii pri míňaní peňazí európskych daňových poplatníkov. "Ide o dôležité oblasti, v ktorých by sa mali vykonávať prípadné zmeny na základe riadnej a dôkladnej konzultácie so všetkými zainteresovanými stranami na vnútroštátnej a európskej úrovni," poznamenal.

Nevyhnutná je reforma školstva

Výzvou pre Slovensko ako členský štát EÚ podľa neho bude aj nevyhnutná potreba reformy školstva. "Jeho alarmujúci stav potvrdzujú aj výsledky medzinárodného testovania PISA," doplnil.

Upozornil, že s nízkou kvalitou vzdelávania súvisí aj zvýšená náchylnosť Slovákov veriť dezinformáciám. "V súčasnej technologickej dobe sa na nás valí cunami dezinformácií a približne každé tretie video, s ktorým sa stretneme na sociálnych sieťach, je zavádzajúce alebo rovno klamlivé. Schopnosť rozoznávať bludy od pravdy sa stáva jedným z najdôležitejších predpokladov pre to, aby sme prežili v 21. storočí," skonštatoval. Zdôraznil, že cieľom dezinformácií je ľudí zneistiť, zničiť ich dôveru, rozhádať ich a nakoniec rozdeliť. "Rozvoj kritického myslenia je preto dôležitý u mladších aj starších obyvateľov," dodal. SR sa stala členom EÚ 1. mája 2004.

Viac o téme: SlovenskoEurópska úniaVladimír ŠuchaEurópske financie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu