Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chlapec (5) na VIDEU z kliniky je hviezdou internetu: Zvládol viac, ako znesú niektorí dospelí

Ahmad sa vie radovať aj v nepriaznivej situácii. Zobraziť galériu (2)
Ahmad sa vie radovať aj v nepriaznivej situácii. (Zdroj: YouTube/Guardian News)

KÁBUL - Päťročný afganský chlapec sa šťastím roztancoval, keď dostal novú protetickú nohu. Video, ktoré natočil fyzioterapeut z Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), už obletelo svet, píše denník The Guardian.

Chlapec (11) je hviezdou internetu: Stačila jediná vec na FOTO a zatienil samotného Trumpa

Ahmad Rahmán a jeho sestra Salima boli zranení pri prestrelke medzi afganskou armádou a Talibanom v provincii Logar. Iba osemmesačného Ahmada vtedy trafila guľka do nohy a lekári mu neskôr museli končatinu amputovať. Jeho príbeh nie je v Afganistane, kde vojna pripravila o končatiny desaťtisíce ľudí, bohužiaľ ojedinelý.

Chlapec (5) na VIDEU
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Guardian News)

Fyzioterapeutovi z kliniky MVČK v Kábule sa však podarilo na videu zachytiť moment eufórie, keď chlapec po nasadení novej protetickej nohy začal tancovať šťastím. Keďže Ahmad rastie, potrebuje zatiaľ novú protézu často. Tá posledná je jeho štvrtá. Video za prvých dvanásť hodín po zverejnení videlo viac ako 12-tisíc ľudí.

Klinika MVKČ od roku 1988 zaznamenala v Afganistane viac ako 178-tisíc pacientov s hendikepmi, z toho 46 100 podstúpilo amputáciu jednej alebo viacerých končatín. V Afganistane je viac než milión ľudí s hendikepom, pričom väčšina z nich utrpela zranenia počas štyri desiatky rokov trvajúceho konfliktu, píše The Guardian. Amputácie sú často dôsledkom výbuchu nášľapných mín a rôznych podomácky vyrobených náloží.

Viac o téme: ChlapecRadosťUmelá nohaAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu