Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V dueli sa stretne Čaputová so Šefčovičom! VIDEO Reakcie prezidentských kandidátov: Slovensko chce zmenu

V prezidentskom dueli sa o dva týždne stretnú Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová. Zobraziť galériu (7)
V prezidentskom dueli sa o dva týždne stretnú Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová. (Zdroj: SITA/Jana Birošová, Branislav Bibel, Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Slovensko rozhodlo! Do druhého kola postupuje Zuzana Čaputová z prvého miesta a Maroš Šefčovič, ktorý skončil na druhom mieste. Čaputová má viac ako dvojnásobný náskok pred Šefčovičom. Podľa nej je to signál, že Slovensko chce zmenu. Šefčovič je pripravený, že začína od znova a bojuje o voličov. Ostatní kandidáti poďakovali voličom, Harabin povedal, že podľa neho boli voľby zmanipulované.

Po prvom kole je jasné, že sa vo finálnom dueli stretnú Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Prezidentská kandidátka získala vyše 40 percent, Šefčovič necelých 19 percent. Na ďalších dvoch miestach skončili Štefan Harabin, ktorý chce stále vyhrať, a za ním Marian Kotleba. Pre mnohých to bolo sklamaním, no poďakovali sa svojím voličom. Tu sú ich reakcie. 


MIMORIADNY ONLINE Slovensko rozhodlo: Čaputová jasne vyhrala prvé kolo, stretne sa so Šefčovičom


Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová je rada, že sa v druhom kole prezidentských volieb stretne s Marošom Šefčovičom. Podľa nej sú výsledky znakom toho, že Slovensko chce zmenu. Poďakovala v slovenčine, ale aj v jazyku menšín. Ďakuje aj rodine a spolupracovníkom. „Uchádzala som sa o hlasy všetkých voličov, preto sa chcem všetkým poďakovať. Budem sa snažiť nesklamať.“  Politika Smeru bola pre ňu hlavným dôvodom, prečo do volieb šla.

Záverečné vyhlásenie Zuzany Čaputovej: Slováci chcú zmenu, musíme sa zhodnúť

Maroš Šefčovič

V nadchádzajúcom období chce prezidentský kandidát Maroš Šefčovič zdôrazňovať svoj program a tradičné kresťanské hodnoty. Napriek výsledkom Šefčovič verí, že do druhého kola štartujú so Zuzanou Čaputovou z rovnakej štartovacej čiary. „Od zajtra začíname nanovo, karty boli opäť rozdané,“ myslí si Šefčovič, ktorý podľa svojich slov urobí všetko preto, aby oslovil väčšinu voličov na Slovensku. 

Maroš Šefčovič uviedol, že začína odznova: Karty sú rozdané

Štefan Harabin

Harabin hovorí, že Čaputová je podozrivá z korupcie voči pánovi Mistríkovi a mala by sa tým zaoberať prokuratúra. Hovorí, že Mistrík prišiel v kampani o pol milóna eur. „To je korupcia ako hrom.“ Zároveň poupravil svoje opakované trvdenie, že chce vyhrať voľby. „Ja chcem vyhrať voľby. Je to dobrý základ pre ďalšie prezidentské voľby.“

Štefan Harabin má údajne správy, že jeho nominantov nepúšťajú k volebným komisiám

František Mikloško

Klamal by som, keby som povedal, že je to výsledok, s ktorým som spokojný. Samozrejme, čakal som viac. Vyhlásil František Mikloško. „Nehodlám ale teraz hodnotiť, či už moju kampaň, alebo kde som urobil chyby,“ uviedol. Zopakoval však, že to bolo jeho posledné politické vzopätie. „Nehovorím to nejako skleslo, ale v tejto chvíli moje angažovanie sa ako politika, ktorý by sa chcel ešte zúčastniť nejakých volieb, definitívne končí,“ poznamenal Mikloško.

V dueli sa stretne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V dueli sa stretne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Béla Bugár

Predstavitelia strany Most-Híd sa chcú so Zuzanou Čaputovou stretnúť a rokovať. Na otázku, či tým jasne odmietajú podporu kandidátovi Marošovi Šefčovičovi v druhom kole volieb, Bugár odpovedal, že "nič vylúčené nie je". „Možno keby som bol zdravší, bol by som aktívnejší. Som však pred operáciou,“ priznal. To, že neuspel, podľa neho nemá súvis s budúcoročnými parlamentnými voľbami. 

Milan Krajniak

Volebný výsledok je potrebné rešpektovať, rovnako ako je potrebné pokračovať v témach, ktoré sú pre občanov Slovenska zásadné, uviedol Milan Krajniak. „Nemožno sa tváriť, že výsledok nie je podstatný, no to, čo je pre mňa veľmi dôležité, je poznanie, že témy, ktoré som prioritne rozvíjal ako prezidentský kandidát, teda riešenie zadlženia ľudí a podporu rodičov, ktorí vychovávajú budúcu generáciu, sú absolútne zásadné, a ja ich budem presadzovať i naďalej,“ uviedol.

V dueli sa stretne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V dueli sa stretne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V dueli sa stretne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Reakcie ďalších neúspešných kandidátov

Neúspešní kandidáti z prvého kola prezidentských volieb ďakujú svojim voličom za podporu. Viacerí z nich zverejnili svoje stanoviská na sociálnej sieti. Žiaden z nich zatiaľ nedáva svojim voličom odporúčania pred druhým kolom. „Úprimne ďakujem za každý jeden hlas. Viedli sme dôstojnú a férovú kampaň, v ktorej nezištne pracovali stovky dobrovoľníkov. Ukázali sme, že takýto zápas sa dá viesť aj skromne a efektívne. Škoda, že nás nebolo viac, ale raz bude,“ odkázal Eduard Chmelár, ktorý podľa neoficiálnych predbežných výsledkov získal 2,8 percenta hlasov.

Róbert Švec (0,3 percenta) tvrdí, že spolu s kolegami zviedol statočný zápas. „Urobili sme všetko, čo bolo v našich terajších možnostiach a chcem sa veľmi pekne poďakovať mojim spolupracovníkom za ich nasadenie a prácu. Ďakujem aj vám za každý jeden hlas, veľmi si to vážim. Zároveň vás chcem opätovne ubezpečiť, že budem aj naďalej slúžiť nášmu národu a štátu, bez ohľadu na pozíciu alebo funkciu. Boh vám žehnaj, Boh žehnaj našej otčine,“ odkázal.

Za podporu ďakuje aj Juraj Zábojník (0,3 percenta). „Chvíle, ktoré som s vami prežil pri mojich výjazdoch po Slovensku v rámci predvolebnej kampane, boli pre mňa nezabudnuteľné, nesmierne ma obohatili a ja vám za to úprimne ďakujem. Želám vám a vašim blízkym príbuzným predovšetkým pevné zdravie a vnútornú silu prekonávať v budúcnosti všetky prekážky vášho každodenného života. Nech sa vám darí a ste šťastní. Srdečná vďaka za všetko, čo ste pre mňa urobili, veľmi si to vážim a nikdy vám to nezabudnem,“ dodal.

Zábojník nebude v 2. kole nikomu radiť

Neúspešný prezidentský kandidát Juraj Zábojník nebude odporúčať svojim voličom, koho by mali voliť v druhom kole prezidentských volieb. "Občania Slovenskej republiky, ktorí mi v prezidentských voľbách uverili, dali mi svoj hlas z dôvodu, že ich chcem doviesť ako líder do cieľa a nie ako vodca kŕdeľ oviec do iného košiara. Sú to inteligentní ľudia a predtým, ako sa rozhodli podporiť ma, sa určite oboznámili s mojou víziou a mojimi hodnotami, ktoré presadzujem v prospech ich života a našej krajiny, za čo im nesmierne ďakujem. Preto im nebudem odporúčať, koho majú voliť v druhom kole," uviedol Zábojník.

Zábojníka volilo v prvom kole prezidentských volieb podľa oficiálnych výsledkov 6219 voličov, získal 0,28 percenta hlasov. Svoju predvolebnú kampaň vsadil na osobné stretávania sa s ľuďmi po celom Slovensku, absolvoval množstvo výjazdov a minimálne využil bilbordy.

Viac o téme: Prezidentské voľbyŠtefan HarabinMaroš ŠefčovičZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu