Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rodí sa nová predvolebná koalícia: Progresívci a Spolu majú vyššie ambície, ako sú eurovoľby

Miroslav Beblavý a Ivan Štefunko Zobraziť galériu (3)
Miroslav Beblavý a Ivan Štefunko (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Politické dianie na Slovensku zažíva búrlivé obdobie. Spoločné stanovisko v zásadných otázkach často nedokáže nájsť ani opozícia, či vládna koalícia. Z vlny týchto nekonečných výmien názorov dokážu očividne ťažiť aj neparlamentné zoskupenia. Práve subjekty Spolu a Progresívne Slovensko (PS) sa po dnešnom dohodnutí kandidátky do europarlamentu, chcú pričiniť o vznik koaličnej spolupráce, a to v rámci parlamentných volieb 2020.

Voliči, ktorí sa chystajú participovať na voľbách do Európskeho parlamentu svojím hlasom, majú po dnešku výber z ďalšej množiny kandidátov. Spoločných zástupcov totiž ohlásili Miroslav Beblavý a Ivan Štefunko v rámci strán Spolu a PS. Aj keď spojenie do jednej veľkej strany zatiaľ neplánujú, podpisom na dohode spoločnej kandidátky dnes potvrdili možnú budúcu spoluprácu. Nebránia sa takejto spolupráci ani v blížiacich sa parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia na druhý rok.

Ivan Štefunko a Miroslav Beblavý pri podpise dohody o spoločnej kandidatúre do eurovolieb.
Zobraziť galériu (3)
Ivan Štefunko a Miroslav Beblavý pri podpise dohody o spoločnej kandidatúre do eurovolieb.  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Eurovoľby ako pokračovanie spolupráce

Zdá sa, že po úspechu Matúša Valla v komunálnych voľbách, to mimoparlamentné strany chcú skúsiť aj v ďalších dvoch voľbách. Vallo si do kresla primátora sadol aj na základe podpory práve týchto dvoch subjektov. „Vyskúšali sme si spoločnú spoluprácu v Bratislave pri komunálnych voľbách, ktorá veľmi dobre fungovala a náš spoločný postup do európskych volieb je základom pre oveľa širšiu spoluprácu. Keď to bude fungovať, a my sme presvedčení, že áno, budeme pokračovať v užšej spolupráci aj do parlamentných volieb," povedal pre SME líder PS Ivan Štefunko.


Figeľ by v eurovoľbách mohol kandidovať za KDH, Spolu-OD a Progresívne Slovensko sa spojili


Ambície dostať sa tentokrát do europarlamentu prezentujú aj dnes. Lídrami na kandidátke do europarlamentu pritom budú Michal Šimečka a Vladimír Bilčík. Z prvej trojky na kandidátnej listine pritom v parlamente pôsobí len nezaradená Simona Petrík, ktorá sa o podporu uchádza za pomoci iniciatívy Spolu. "Nepôjdu tam pre plat či zašívať sa, ale pracovať," vyhlásil šéf Spolu Miroslav Beblavý.

Ivan Štefunko a Miroslav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Dvaja sú viac, ako jeden

Štefunka a Beblavého ku myšlienke spojenia priniesol aj výsledok prieskumu, ktorý si nechali spraviť. Kým v poslednom oficiálnom prieskume malo PS 4,7 percenta a Spolu slabších 3,5 percent, dnes sú ich ambície oveľa vyššie. "Očakávame výsledok nad 10 percent," vyhlásil Štefunko s tým, že vychádza z ich vlastného prieskumu. Číslo je teda vyššie ako súčet spomínaných preferencii posledného prieskumu.

"Chceme vybudovať poriadnu krajinu, a to sa nedá len cez európsky parlament. Vízia spolupráce sa teda nekončí v máji tohto roku, ale počítame aj so spoluprácou v parlamentných voľbách," uzavrel Beblavý s tým, že spojenie strán do jedinej neplánujú.

Viac o téme: Miroslav BeblavýSpoluProgresívne SlovenskoIvan Štefunko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu