Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Obchodná inšpekcia odhalila veľké nebezpečenstvo: FOTO Vodiči, skontrolujte si povinnú výbavu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SOI)

BRATISLAVA – Povinnou výbavou každého auta je homologizovaný prenosný výstražný trojuholník. V našej krajine sa však vyskytli tri nebezpečné trojuholníky, pred ktorými vystríha Slovenská obchodná inšpekcia (ďalej len SOI). Hrozí totiž ich prevrhnutie, čo môže osobám v ich blízkosti spôsobiť ujmu na zdraví.

SOI na svojej stránke upozorňuje na nižšie uvedené nebezpečné homologizované prenosné výstražné trojuholníky. Tie majú podľa inšpekcie nízku mechanickú stabilitu, čím hrozí ich prevrhnutie či otočenie.   

SOI upozorňuje na nebezpečné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SOI)

Ide o FILSON s homologizačným číslom 27R 031004 a EAN kódom 8591522482151, COMPASS CZ s homologizačným číslom 27R 031004 s EAN kódom 8591686015201 a DYNAMIC s homologizačným číslom 27R 043557 a EAN kódom 4337185372261. Všetky tri sú vyrábané v Číne.

SOI
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SOI)


Čítajte aj: Nechutné nálezy v našich potravinách: Bežne ich jete aj vy, v obľúbenej pochúťke našli parazita


Menované výrobky sa skladajú zo štyroch kovových nožičiek a trojuholníka s rovnakými stranami, na ktorých sú z čelnej strany umiestnené odrazové plochy z fluorescenčného materiálu.

SOI upozorňuje na nebezpečné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SOI)

SOI zdôrazňuje, že homologizovaný prenosný výstražný trojuholník je povinnou výbavou každého vozidla. Musí však spĺňať požiadavky na stabilitu vo vetre podľa predpisu EHK 27 a odolať dynamickému tlaku vzduchu 180 Pa bez toho, aby sa prevrátil alebo otočil.

No v prípade uvedených nebol dosiahnutý ani požadovaný minimálny dynamický tlak pri otočení. Keďže sa trojuholník v prípade nehody či poruchy umiestňuje na okraj vozovky, tak je nesmierne dôležité, aby bol stabilný, lebo môže do osoby, ktorá sa nachádza za výrobkom a tvorí prekážku v cestnej premávke, naraziť dopravný prostriedok a spôsobiť jej ujmu na zdraví.

V čase šetrenia sa ani jeden z predmetných výrobkov nenachádzal v ponuke pre spotrebiteľa. SOI kontrolovaným osobám uložila povinnosť informovať spotrebiteľov o ich nebezpečenstve. „Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny,“ doplnila inšpekcia, ktorá spotrebiteľom vlastniacim jeden z daných výrobkov odporúča, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať.

Viac o téme: AutoSOINebezpečenstvoTrojuholník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu