Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rodičia, pozor! Ak svoje dieťa veziete autosedačkách na FOTO, môže si zraniť hlavu a chrbticu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Veľký pozor by si mali dať rodičia malých detí. Slovenská obchodná inšpekcia (ďalej len SOI) totiž zistila, že na tuzemskom trhu sa predávali detské autosedačky, ktoré môžu vašej ratoslesti spôsobiť poranenia hlavy a krčnej chrbtice.

Ide o detský zadržiavací systém (ďalej len DZS) od značky Coto Baby Jazz s homologizačným číslom E13 - 045048, ktorý vyrába čínska spoločnosť Ningbo ABYY Car Accessories CO., Ltd. Jeho dovozcom je poľská firma Coto Baby Sp. z o.o.

Na snímkach je detský zadržiavací systém (detská autosedačka) Coto Baby Jazz.
Zobraziť galériu (7)
Na snímkach je detský zadržiavací systém (detská autosedačka) Coto Baby Jazz.  (Zdroj: SOI)

Menovaná autosedačka je podľa inšpekcie určená pre deti o hmotnosti od 9 do 36 kilogramov univerzálnej kategórie. Má otvory ramenných pásov v troch výškach a centrálny zámok s päťbodovým systémom uchytenia, tlačidlo regulácie pásov s napínačom ramenných pásov a nastaviteľnou opierkou hlavy.

Detský zadržiavací systém Coto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SOI)

„Poruchou plastového rámu DZS pri dynamickej skúške došlo k prekročeniu limitu posunutia hlavy figuríny v smere dopredu, v dôsledku čoho by takýto posun v reálnom prípade mohol byť príčinou nárazu a poranenia hlavy dieťaťa alebo krčnej chrbtice. Po dynamickej skúške došlo k prekročeniu limitu otváracej sily zámku. Tento nedostatok by mohol mať negatívny vplyv na vyprostenie dieťaťa z interiéru vozidla po nehode,“ odôvodnila SOI príčiny nebezpečnosti. Preto je dieťa v spomínanej autosedačke vystavené rizikám, akými sú poranenia hlavy či krčnej chrbtice, uduseniu a popáleniu po nehode.

Detský zadržiavací systém Coto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SOI)

Dozorný orgán zdôrazňuje, že v čase šetrenia tento nebezpečný výrobok nachádzal v ponuke pre spotrebiteľa. „Kontrolovanej osobe bolo uložené opatrenie: zákaz dodávky a predaja, stiahnuť nebezpečný výrobok z trhu a povinnosť informovať spotrebiteľov o nebezpečnom výrobku a o možnosti jeho vrátenia späť,“ uviedla.

Z takmer rovnakých dôvodov je za nebezpečnú považovaná aj detská autosedačka CHIPOLINO COMO z Bulharska. Jej homologizačná značka je E8 - 048279.

Na snímkach je detský zadržiavací systém (detská autosedačka) Chipolino Como.
Zobraziť galériu (7)
Na snímkach je detský zadržiavací systém (detská autosedačka) Chipolino Como.  (Zdroj: SOI,)

DZS Chipolino Como je určený deťom o hmotnosti od 0 do 18 kilogramov univerzálnej kategórie. Má plastovú škrupinu s látkovým čalúnením, otvory ramenných pásov v troch výškach a centrálny zámok s päťbodovým systémom uchytenia a tlačidlo regulácie pásov s napínačom ramenných pásov.

Detský zadržiavací systém Chipolino
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SOI,)

Dieťaťu v ňom hrozia poranenia hlavy a krčnej chrbtice. „Zdeformovaním spodnej plastovej časti DZS pri dynamickej skúške došlo k prekročeniu limitu posunutia hlavy figuríny v smere dopredu, v dôsledku čoho by takýto posun v reálnom prípade mohol byť príčinou nárazu a poranenia hlavy alebo krčnej chrbtice dieťaťa,“ vystríha SOI s tým, že v čase šetrenia sa síce predmetný výrobok nenachádzal v ponuke pre spotrebiteľa, kontrolovanej osobe boli uložené záväzné pokyny: stiahnuť nebezpečný výrobok z trhu a povinnosť informovať spotrebiteľov o nebezpečnom výrobku a o možnosti jeho vrátenia späť.

Detský zadržiavací systém Chipolino
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SOI,)

Slovenská obchodná inšpekcia tak spotrebiteľom odporúča, ak si menované výrobky zakúpili, aby ich vo vlastnom záujme prestali používať. Spotrebiteľ má totiž právo predmetné nebezpečné výrobky vrátiť späť a pri uplatnení tohto práva mu bude vrátená ich kúpna cena.

Viac o téme: SOIAutosedačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu