Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Biely dom zúri: Škandalózne úryvky z knihy o plači Melanie a pologramotnom Trumpovi!

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Máločo šokovalo Donalda Trumpa toľko ako víťazstvo v prezidentských voľbách, ktoré jeho najbližších vrátane manželky Melanie vôbec nepotešilo. Do Bieleho domu vniesol po svojom nástupe nevídaný chaos a jeho poradcovia sú zo spolupráce s ním nešťastní a považujú ho za pologramotného. Tieto a ďalšie tvrdenia obsahuje kniha novinára Michaela Wolffa, ktorá dnes vychádza v Spojených štátoch. Sám Trump označil obsah dosiaľ zverejnený v médiách za znôšku klamstiev.

Wolff opisuje, ako pri sčítaní hlasov počas predvlaňajších volieb, keď začalo byť nečakané víťazstvo republikánskeho miliardára nezvratným faktom, "sa postupne zmätený Trump menil v neveriaceho Trumpa a potom v zdeseného Trumpa""Melania plakala - ale nie šťastím," píše novinár, ktorý mal údajne prístup do Bieleho domu a informácie získaval najmä od niekdajšieho prezidentovho hlavného stratéga Stephena Bannona.

Realitný magnát a celebrita v jednej osobe spolu so svojím okolím podľa Wolffa plánovali, že sa kandidatúrou zviditeľní a že očakávaná porážka dodá Trumpovi status mučeníka, ktorý padol za obeť "krivej Hillary", ako nazýval svoju súperku Clintonovú.

Biely dom zúri: Škandalózne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump sa však na rozdiel od manželky s novou rolou vzápätí zžil a rýchlo nadobudol presvedčenie, že je schopný úrad vykonávať. Menej istí si tým boli jeho poradcovia, ktorí medzi sebou bojovali o vplyv: museli Trumpa často pracne zasväcovať do problémov takmer ako malé dieťa. "Nespracovával informácie v bežnom slova zmysle. Nečítal. Dokonca si v skutočnosti (materiály) ani neprelistoval. Niektorí si mysleli, že pre praktické účely bol nanajvýš pologramotný," píše novinár v knihe nazvanej Ohnivá zloba: Vnútri Trumpovho Bieleho domu, ktorej úryvky zverejnil New York Magazine.

Jeho dielo spôsobilo v USA rozruch a Trumpovi právnici pohrozili Wolffovi aj vydavateľovi žalobou a pokúsili sa distribúciu knihy zastaviť. Vydavateľstvo však reagovalo rozhodnutím, že kvôli zvýšenému záujmu dielo uvedie do predaja už dnes namiesto pôvodne plánovaného budúceho utorka.

Biely dom zúri: Škandalózne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump uviedol, že nikdy neautorizoval Wolffov prístup do Bieleho domu a že jeho kniha je plná klamstiev. Podľa niektorých komentátorov ale obsah vykresľuje obraz Trumpovho vládnutia podobne, ako ho doteraz opisovali médiá na základe informácií od svojich zdrojov v Bielom dome.

Wolff napríklad opisuje, ako je Trump citlivý na pozornosť, ktorá sa mu dostáva. Vo svojej spálni, ktorá je po prvýkrát od čias prezidenta Kennedyho oddelená od spálne prvej dámy, vraj večeria hamburgery v posteli a pritom sleduje tri televízne obrazovky naraz. Zaujíma ho hlavne to, ako o jeho osobe referujú spravodajské stanice. Do svojej spálne sa spočiatku často zatváral aj preto, že mu podľa Wolffa Biely dom prišiel "trochu strašidelný". Dokonca sa vraj hádal so svojou ochrankou, ktorej sa nepáčilo, že sa v izbe zamyká, a ktorá sa domáhala prístupu.

Biely dom zúri: Škandalózne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Priamo nahnevaný vraj bol Trump pri prezidentskej inaugurácii, ktorú ignoroval rad celebrít a médiá ju popisovali ako najmenej sledovanú inauguráciu za dlhé roky.

Jedným z ľudí z Trumpovho okolia, ktorí dokázali z jeho prezidentovania vyťažiť, bola podla Wolffa dcéra Ivanka. Keď prijali spolu s manželom Jaredom Kushnerom rolu poradcov, smerovali vraj k vyššiemu cieľu, ku ktorého dosiahnutiu môže Ivanka využiť novo nadobudnutú popularitu a znalosti Bieleho domu. "Tí dvaja medzi sebou uzavreli vážnu dohodu: ak sa niekedy v budúcnosti naskytne príležitosť, ona bude tým, kto bude kandidovať na prezidenta," píše Wolff. Túto informáciu však podľa médií čiastočne relativizuje fakt, že jeho zdroj Bannon bol s Trumpovou a Kushnerom veľmi znepriatelený.

Viac o téme: KnihaDonald TrumpMichael Wolff
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu