Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Odstúpi z funkcie? V koalícii to vrie pre kauzu Bašternák, proti Kaliňákovi aj poslanci Smeru!

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (4)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Minister Robert Kaliňák prežíva naozaj turbulentné obdobie. Na jeho odchode z postu šéfa vnútra naďalej trvá SaS a OĽaNO, ktoré žiadajú premiéra Roberta Fica, aby ho odvolal. Ak tak neurobí, opozícia plánuje zorganizovať verejný protest pod oknami jeho bytu v komplexe Bonaparte. Dôvodom má byť Kaliňákovo prepojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý sa mal dopustiť daňového podvodu. Kaliňák ho mal kryť a navyše mu mala Bašternákova firma B.A. Haus vyplácať tisíce eur. Najnovšie to vyzerá, že o zotrvaní ministra vo funkcii nie je presvedčená ani samotná koalícia.

Bašternák zabáva Slovensko, vysmieva sa nám: Slováci, plaťte dane na moje luxusné Bugatti!

Vo vládnej koalícii to vrie! Podľa informácií agentúry SITA dôvodom sú kauzy ministra vnútra Roberta Kaliňáka a koncesionárske poplatky. Koaličná rada sa v pondelok nerozišla v dobrom, aj keď premiér Robert Fico prečítal spoločné stanovisko vládnych strán ku Kaliňákovi.

Koaliční partneri Smeru považujú pozíciu ministra vnútra za neudržateľnú. Čakajú však na kroky Fica. Odstúpenie Kaliňáka očakáva aj viacero poslancov za Smer-SD v parlamente. Viacerí agentúre SITA povedali, že Kaliňák škodí zotrvávaním vo funkcii sebe, Ficovi, Smeru i celej koalícii.

Odstúpi z funkcie? V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Koaličná rada v pondelok neposunula ďalej ani tému zvýšenia koncesionárskych poplatkov. Proti ich zvýšeniu protestuje SNS. Svoj postoj nezmenila ani po rokovaní Koaličnej rady. Zvýšenie poplatkov podmieňuje systémovými zmenami v RTVS. Minister kultúry Marek Maďarič zas hrozí, že ak jeho návrh neprejde, podá demisiu. O vzniknutej situácii má do konca týždňa rokovať Fico s predsedom SNS Andrejom Dankom.

Počiatkom a Kaliňákom sa zaoberá NAKA

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vydal pokyn riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petrovi Hraškovi, aby sa začal zaoberať možným podozrením zo spáchania trestných činov zo strany ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy a financií Jána Počiatka.

Kauza Bašternák

Podnikateľ Ladislav Bašternák postavil komplex Bonaparte, kde býva aj predseda vlády Robert Fico. Jeho firma zároveň vlastní susednú nehnuteľnosť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podozrenia voči podnikateľovi sa týkajú nákupu a predaja siedmich bytov v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner. Ladislav Bašternák tam kúpil sedem bytov za neprimeranú cenu 12 miliónov eur. Z obchodu si následne firma BL 202 uplatnila vratku DPH v hodnote dva milióny eur a štát jej ju vyplatil, hoci existovali podozrenia, že ide o fiktívny obchod. Štát potom BL 202 vyplatil ďalších 6 miliónov na vratkách.

Odstúpi z funkcie? V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Opozícia preto vyzýva Kaliňáka, aby odstúpil. Ako dôvod uvádza ignorovanie polície podozrení voči Bašternákovi, ktorého má kryť práve Kaliňák. Tomu prišlo za posledné dva roky až 260 tisíc eur od firmy B.A. Haus, ktorú zakladal Bašternák. Nové odhalenia ukazujú aj na spoločné podnikanie Jána Počiatka a Bašternáka. Počiatek zase kúpil podľa predstaviteľov opozície tretinový podiel v spoločnosti B.A. Haus. Ďalšiu tretinu B.A. Haus vlastnil Bašternák a poslednú spoločnosť Mareka Turčana MeTIS Consulting, ktorý má byť podľa opozície bielym koňom Kaliňáka a jeho dvorným právnikom.

Ladislav Bašternák (vľavo)
Zobraziť galériu (4)
Ladislav Bašternák (vľavo)  (Zdroj: Jan Zemiar)

Kaliňák sa bráni

Všetky platby, ktoré prišli na účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka, vyplývajú z hospodárskej činnosti spoločnosti B.A. Haus, ktorej je minister akcionárom. Ponuku na odkúpenie časti akcií dostal ešte v roku 2013 od vtedy odchádzajúceho akcionára Ladislava Bašternáka. Na kúpu časti akcií si šéf rezortu vnútra zobral pôžičku v Tatra banke vo výške 500.000 eur.

Minister vnútra má zatiaľ dôveru koaličných partnerov. Ukázal im dokumenty, ktoré podľa koalície vyvracajú obvinenia vznášané opozíciou. Koalícia si želá vyšetrenie Bašternákovej daňovej kauzy. Kaliňáka odvolávala opozícia pre kauzu Bašternák minulý týždeň. Minister pokus o vyslovenie nedôvery ustál, keďže ho podržali koaliční partneri.

Viac o téme: Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu