Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Bratislave môže vzrásť daň z nehnuteľností: Primátor priblížil o koľko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Daň z nehnuteľností v Bratislave by mohla v priemere vzrásť o 14 %. Počíta s tým aktuálny návrh, ktorý ešte v novembri minulého roka schválila Mestská rada a Regionálne združenie bratislavských mestských častí a rokovať by o ňom malo tento mesiac mestské zastupiteľstvo. Ak by ho poslanci schválili, Bratislavčania by od nového roka zaplatili o 70 % vyššiu daň z nehnuteľností za svoj byt či dom. Pri stavebných pozemkoch by sa daň zvýšila až o 150 %. Dnes o tom informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Daň z nehnuteľností by podľa tohto návrhu vzrástla aj pri stavbách na pôdohospodársku produkciu, a to o 100 %. Pri stavbách na bývanie by sa zvýšila o 70 % a pri chatách, garážach či ostatných stavbách o 10 %. Do mestskej kasy by tento krok priniesol 7,8 milióna eur. Podľa bratislavského magistrátu by šlo o zvýšenie dane v priemere o 14 %, pričom v roku 2011 to bolo na úrovni 22 %.

Aktuálne za 67 metrov štvorcových (m2) predstavuje priemerná ročná daň zhruba 27 eur. Po zmene by to bolo asi 45 eur. Pri domoch je aktuálne za 120 m2 priemerná ročná daň približne 66 eur. Po zmene by bola na úrovni zhruba 114 eur. Bratislavčania by tak pri bytoch zaplatili o 1,5 eura a pri domoch o štyri eurá mesačne viac. "Diskusia o úprave dane z nehnuteľností je opäť na stole. Viedla sa dlhodobo a expertná komisia, ktorá nám v tomto radila, odporučila túto daň zvýšiť vo viacerých kategóriách už len preto, že Bratislava má v porovnaní s krajskými mestami najnižšie daňové príjmy na hlavu," uviedol Nesrovnal. 

Ten minulý rok najskôr pripravil návrh na 100-percentné zvýšenie dane z nehnuteľností v niektorých kategóriách. Po vlne kritiky ho však upravil na 70-percentné zvýšenie pre byty a domy, pri stavebných pozemkoch však percentá pridal. Tento návrh ale minulý rok do zastupiteľstva predložený nebol, podľa primátora z politických dôvodov. "Tie už teraz pominuli a chcem, aby sa táto téma vyriešila na júnovom rokovaní zastupiteľstva. Preto ten návrh opätovne predložím," skonštatoval primátor. 

Zvyšné financie majú jasné použitie

Ako tvrdí, vedie sa politická diskusia s finančnou komisiou a zástupcami poslancov o tom, aká vysoká úprava dane z nehnuteľností bude a v ktorých kategóriách. "Sú rôzne varianty, finálne o tom rozhodnú až poslanci. Platí však, že vieme presne, kam tie zvýšené financie by sme investovali, a to do ciest, čistoty, zelene a na poslanecké priority," vysvetlil Nesrovnal.

Zároveň pripomenul, že polovica z celkového výberu dane z nehnuteľností ide mestským častiam. Zo sumy 7,8 milióna eur by tak podľa neho išlo 3,9 milióna eur mestským častiam. Na opravu ciest by mesto ročne investovalo tri milióny, na starostlivosť o zeleň 400.000 eur a na priority mestských poslancov 500.000 eur.

Samospráva chce v rámci zvyšovania dane zlepšiť aj sociálnu podporu. Podľa návrhu by tak platila 50-percentná zľava z dane pre osoby nad 62 rokov a zdravotne ťažko postihnutých občanov. V súčasnosti ju môžu využiť obyvatelia starší ako 70 rokov. Pre Bratislavčanov, ktorí majú viac ako 70 rokov, by zas mala platiť 75-percentná zľava. Momentálne je na úrovni 50 %. 

Hlavné mesto tvrdí, že daň z nehnuteľností je jeho najväčší príjem, ktorý vie priamo ovplyvniť. Ročne táto daň predstavuje pre Bratislavu približne 55 miliónov eur. Zvýšenie dane z nehnuteľností zdôvodňuje samospráva aj nízkou úrovňou financovania zo strany štátu, obmedzenosťou čerpania eurofondov či vysokou mierou solidarity so zvyškom krajiny.

Viac o téme: Daň z nehnuteľnostiBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu