Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Chyba, ktorá nahráva Putinovi: Fotografia mŕtveho dieťaťa vznikla ešte pred náletmi Ruska

Spúšť tento raz Rusi nespôsobili. Zobraziť galériu (2)
Spúšť tento raz Rusi nespôsobili. (Zdroj: Twitter)

DAMASK - Spravodajské informácie z vojnových zón je veľmi ťažké overiť. Niekedy sa stane, že médiá prinesú nepresnú informáciu a preto je potrebné overovať zdroj. Najnovším prešľapom je fotka chlapca zo Sýrie, ktorý mal utrpieť zásahom ruských stíhačiek. No opäť pravda vyplávala na povrch až o niečo neskôr.

Niektoré prorusky orientované médiá bijú na poplach, že sa opäť šíri nenávistná propaganda proti Rusku. Ako dôvod uvádzajú fotku zverejnenú účtom na Twitteri, ktorý má patriť "Bielym helmám". Nezisková organizácia, ktorá sa považuje civilnú organizáciu dobrovoľníkov pomáhajúca obetiam v núdzi, má byť navyše podľa tohto portálu financovaná Američanmi.

Biele helmy zobrazili tesne po ruských náletoch na svojom Twitteri fotku s chlapcom, ktorého drží na rukách zachraňujúci dobrovoľník potom, čo Rusi zaátočili na pozície sýrskych rebelov. Navyše, zverejnili ju s popiskom 33 mŕtvych vrátane 3 detí a jedného dobrovoľníka z Bielych heliem, ktorých mal mať na svedomí ruský nálet. Počet obetí, ako sa ukázalo neskôr je správna, keďže ju potvrdil zástupca FSA a uverejnili aj renomované svetové agentúry, no fotografiu, ktorú k informácii pridelili, je staršieho dáta.

Chyba, ktorá nahráva Putinovi:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Fotku zdieľali aj viaceré svetové médiá ako Bild či BBC. Opak bol však pravdou. Fotka je stará niekoľko dní a nie je dielom ruských stíhačov. Fotka z 25. septembra, teda niekoľko dní pred ruskými náletmi, bola následok náletov vládnych síl proti rebelom.

Odsúdil ju aj Dimitri Loskutov, tajomník ministra vnútra Ruskej federácie.

 

Putin hovorí o informačnej vojne

Ruský prezident Vladimir Putin poprel dnes správy o tom, že si útoky ruských vzdušných síl v Sýrii vyžiadali aj obete z radov civilistov. Na stretnutí s ľudskoprávnymi aktivistami v Kremli označil Putin takéto správy za "informačné útoky" a trval na tom, že správy o smrti civilistov sa objavili ešte predtým, ako ruské lietadlá vôbec vzlietli zo svojich základní v Sýrii.

Podľa agentúry Reuters Putin tiež povedal, že Rusko v Sýrii koná v koordinácii s americkou spravodajskou službou a Pentagónom. Predseda Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Chálid Chúdža v stredu v sídle OSN v New Yorku uviedol, že pri útokoch ruského letectva v štyroch oblastiach v provinciách Homs a Hamá zahynulo 36 civilistov vrátane piatich detí. Jeho tvrdenie však podľa agentúry AP nie je možné nezávisle overiť.

Viac o téme: DetiNáletyRuskoSýriaFoto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu