Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Putinova hviezda padá: Vojna v Sýrii robí Kremľu problémy, propagande Rusi veľmi neveria

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruské médiá v posledných dňoch zobrazujú vojnu v Sýrii veľmi explicitne. Prečo je to tak? Ako povedal populárny moderátor Vladimir Solovjov vo svojej talkshow, Rusi bojujú proti „medzinárodnému terorizmu, ktorého cieľom je zničenie Ruskej federácie“, čo sa snažia podčiarknuť práve médiá. Vyzerá to však, že na Rusov už podobná taktika nezaberá.

Situácia v Rusku je napätá, po anexii Krymu ľudia čoraz častejšie prejavujú nespokojnosť s ekonomikou v krajine, trápi ich prepad cien ropy a západné sankcie. Za všetko hovoria aj prieskumy verejnej mienky. V júni tohto roka bolo so smerovaním Ruska spokojných 64 percent obyvateľov, v septembri už iba 55 percent.

Putin s Obamom rozhodne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Navyše, samotný obraz Putina nie je natoľko silný, akým bol pred rokom. Vtedy sa popularita prezidenta dala vyjadriť spokojnosťou 90 percent Rusov, no za rok klesla až o 10 percent. A to aj napriek tomu, že podľa výsledkov sociologického inštitútu Levada-Center, drvivá väčšina Rusov nesleduje dianie v Sýrii, ale vníma iba obraz, ktorý Rusko ponúka zo svojho pohľadu.

Rusi dianie v Sýrii nesledujú

„Väčšina Rusov v skutočnosti nepozná históriu sýrskej občianskej vojny, ale iba nedávne udalosti tak, ako ich zobrazujú ruské orgány, a teda v zmysle tom, že Rusko je výborná krajina,“ tvrdí Denis Volkov. Práve tento dojem sa totiž Kremeľ snaží neustále vzbudzovať. Putina pritom podporuje aj ruská ortodoxná cirkev, ktorá zákroky v Sýrii nazýva „svätým bojom proti terorizmu“.

Provládny politický analytik Semjon Bagdasarov dokonca pri obhajobe ruskej iniciatívy v Sýrii zašiel tak ďaleko, že v talkshow vyhlásil: „Toto je naša krajina, toto je miesto, odkiaľ prišla civilizácia... Keby nebolo Sýrie, nebolo by žiadne ortodoxné kresťanstvo, ani žiadne Rusko.“ Diváci v publiku aplaudovali a následne skandovali toto heslo, ako uvádza Olga Razumovskaya, redaktorka denníka Wall Street Journal.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Potenciálne nebezpečenstvo pre krajinu zvnútra pritom predstavujú práve tí občania Ruska, ktorí momentálne bojujú v Sýrii, a to najmä tí, ktorí sú na strane Islamského štátu. Poradca prezidenta Sergej Ivanov v stredu informoval verejnosť o hrozbe, ktorú so sebou títo „bojovníci“ prinesú, keď sa vrátia do vlasti. Zároveň platí, že iba 14 percent Rusov podporuje vojenskú akciu v Sýrii, na opačnej strane preto ruskí vojaci nestoja až v takom hojnom počte.

Ruský boj proti terorizmu

Aká je teda tvár ruského boja proti terorizmu? Lietadlá ruských vzdušných síl iba za ostatných 24 hodín podnikli v Sýrii 20 bojových vzletov, pričom oficiálne zaútočili na deväť cieľov extrémistickej organizácie Islamský štát. Predstaviteľ ruského rezortu obrany Igor Konašenkov uviedol, že do bojovej akcie boli zapojené lietadlá typu Su-34 a Su-24M.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ruské letectvo začalo v stredu prvý raz od začiatku sýrskej občianskej vojny v roku 2011 bombardovať v Sýrii ciele, o ktorých Moskva tvrdí, že patria Islamskému štátu. Umiernení sýrski vzbúrenci a americké zdroje naopak uvádzajú, že ruské letectvo podniká útoky na územiach ovládaných Západom podporovanou opozíciou, ktorej cieľom je zvrhnutie režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Viac o téme: TerorizmusRuskoVladimir PutinIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu