Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Oficiálny počet obetí nepokojov na Ukrajine zvýšili na 102

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Počet obetí protivládnych nepokojov na Ukrajine už oficiálne presiahol stovku a v kyjevských nemocniciach sa stále nachádzajú desiatky zranených.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva v najnovšej správe uvádza, že od konca novembra do utorňajšieho rána zaznamenal v Kyjeve a iných častiach krajiny 102 prípadov usmrtenia či úmrtia v dôsledku zranení utŕžených pri násilných stretoch.

Od 18. februára, keď sa vystupňovalo násilie v centre Kyjeva, podľa neho miestni zdravotníci ošetrili 1221 zranených, z ktorých 795 museli hospitalizovať. Ministerstvo pritom nevysvetľuje, prečo sa napriek upokojeniu situácie počty zranených oproti predošlej štatistike zvýšili. Podľa údajov z utorňajšieho rána sa v kyjevských zdravotníckych zariadeniach liečilo 179 ľudí zranených pri protestoch.

Protivládne protesty v ukrajinskej metropole sa začali ešte v novembri, keď vláda proruského prezidenta Viktora Janukovyča odmietla podpísať asociačnú dohodu s EÚ. Násilie sa vystupňovalo vo februári, čo nakoniec viedlo k uzavretiu dohody medzi Janukovyčom a opozíciou sprostredkovanej EÚ a jeho následnému odvolaniu parlamentom. Kríza sa následne presunula z Kyjeva na Krym, kde Janukovyčovo zosadenie vyvolalo vzburu medzi miestnymi Rusmi podporovanými ruským vojskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu