Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Protesty v Bruseli prerástli do násilností: Policajti museli použiť vodné delá

Protesty v Bruseli Zobraziť galériu (5)
Protesty v Bruseli (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Mohutný protestný pochod európskych odborárov v širšom centre Bruselu dnes vyústil do násilností, ktoré si vyžiadali vyše 20 zranených, informovala tlačová agentúra Belga.

Viac ako 25.000 ľudí z rôznych štátov EÚ sa dnes na výzvu Európskej konfederácie odborových zväzov (ETUC) zúčastnilo protestného pochodu proti pretrvávajúcej politike úsporných opatrení. Akcia sa konala v časti Bruselu, kde sa nachádzajú európskej inštitúcie. 

"Menšia skupina demonštrantov bola agresívne naladená, hádzali rôzne predmety, vrátane kameňov a vôbec, čokoľvek, čo im prišlo pod ruku," vyhlásila pre médiá policajná komisárka Ilse Van de Keerová.

Po potýčkach demonštrantov s poriadkovými silami, ku ktorým došlo aj pred budovou amerického veľvyslanectva, boli prevezení do nemocnice ôsmi demonštranti a traja policajti. Ďalších 16 ľahšie zranených ľudí bolo ošetrených priamo na mieste.

Policajti rozmiestnení v blízkosti veľvyslanectva USA, ktoré sa nachádza neďaleko Kráľovského paláca a inštitúcií EÚ, použili proti demonštrantom vodné delá.

Brusel zaplavili európski odborári protestujúci proti politike úspor

Širšie centrum Bruselu, kde sa nachádzajú hlavné inštitúcie EÚ, dnes ochromili mohutné demonštrácie desaťtisícov ľudí protestujúcich proti politike úspor. Akcia mala širší európsky rozmer, konala sa na výzvu Európskej konfederácie odborových zväzov (ETUC).

Demonštranti z viacerých členských krajín EÚ vytvorili mohutný dav, ktorý s červenými vlajkami kráčal po uliciach v blízkosti európskych inštitúcií. Belgické médiá už týždeň pred touto akciou informovali verejnosť, že v dôsledku protestov dôjde k značným obmedzeniam verejnej hromadnej dopravy.

"Náš odkaz je jednoduchý, ale sú to slová, ktoré európski lídri nechcú počuť. Náš odkaz je, že ich reakcia na finančnú krízu nestačí a v skutočnosti ich opatrenia viedli k zhoršeniu hospodárskej a sociálnej krízy. Náš odkaz je, že úsporná politika nefunguje," uviedla generálna tajomníčka ETUC Bernadette Ségolová.

Tlačová agentúra Belga uviedla, že cieľom odborárskych protestov je "umožniť novú cestu Európe, bez zavádzania úsporných opatrení, ale so silnými investíciami pre udržateľný rast a kvalitné pracovné miesta."

Hovorkyňa odborárskej konfederácie spresnila, že odbory aj touto cestou apelujú na občanov EÚ, aby vo voľbách do Európskeho parlamentu hlasovali pre kandidátov, ktorí zmenia spôsob, akým je dnes riadená Európska únia.

Podľa údajov ETUC viac ako 26 miliónov Európanov je v súčasnosti bez práce, pričom počet nezamestnaných je vyšší o 10 miliónov ako v roku 2008, keď začala ekonomická kríza, a v 18 z 28 členských štátov EÚ poklesli reálne mzdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu