Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Južná Kórea plánuje vojenskú akciu na severe: Oslobodenie zadržaných civilistov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL – Juhokórejský minister obrany Kim Kwan-džin dnes uviedol, že hľadá dosiahnuteľné možnosti na zaistenie bezpečnosti Juhokórejčanov, ktorí zostali v spoločnej priemyselnej zóne v Käsongu na severokórejskej strane. V rámci najhoršieho scenára sa vzťahujú aj na vojenskú akciu.

KĽDR zintenzívnila nátlak na juhokórejský Soul tým, že oddialila prístup do spoločného priemyselného parku v Käsongu. V dôsledku tohto kroku zostalo približne 800 juhokórejských robotníkov uväznených na severnej strane najstráženejšej hranice sveta, napísala agentúra Reuters.

KĽDR uzatvorila hranice s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Krok prišiel po oznámení Pchjongjangu o obnovení prevádzky jadrového reaktora, ktorý vyrába plutónium pre jadrové zbrane, a takisto po tom, ako Washington v Južnej Kórei rozmiestnil svoje vojenské prostriedky. Bezprostredne nebolo známe, či KĽDR hodlá uzatvoriť priemyselnú zónu v Käsongu, nakoľko takéto opatrenia sú v krajine veľmi zriedkavé. Komplex zriadili začiatkom tisícročia ako formu kórejskej spolupráce. Sídli v ňom 123 firiem z Južnej Kórey, ktoré zamestnávajú viac ako 50.000 severokórejských ľudí.

Mladý severokórejský vodca Kim Čong-un stupňuje napätie na Kórejskom polostrove od decembra 2011, kedy nastúpil na miesto svojho zosnulého otca Kim Čong-ila. Zosilnenie sankcií OSN si opakovane vyslúžil skúškami rakiet dlhého doletu aj novým jadrovým testom z tohtoročného februára. Svojmu južnému susedovi aj USA pohrozil vojnou i jadrovým úderom.

Akokoľvek analytici vyjadrujú skepsu, že by Kim Čong-un skutočne mohol prikročiť k vojenskému útoku, jeho kroky predstavujú veľký problém pre novú juhokórejskou prezidentku Pak Kun-hje, ktorá nastúpila do úradu len týždeň po februárovej severokórejskej jadrovej skúške.

Južná Kórea plánuje vojenskú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Južná Kórea pod hrozbami KĽDR tiež zosilnela rétoriku a varovala, že na akúkoľvek nepriateľskú akciu tvrdo odpovie. V tom má podporu Spojených štátov, ktoré v utorok znovu zopakovali, že sú pripravené brániť seba i Južnú Kóreu pred prípadnou agresiou Pchjongjangu.

Podľa ministra obrany Kim Kwan-džina je armáda Južnej Kórey schopná zničiť 70 percent prednej frontovej línie Severnej Kórey do piatich dní, ak príde s ďalšou provokáciou. Zároveň však dodal, že hrozba totálnej vojny medzi oboma krajinami je momentálne nízka.

Situáciu pozorne sleduje Čína, najbližší spojenec Severnej Kórey. Peking vyjadril poľutovanie nad rozhodnutím znovu otvoriť jadrový reaktor v Jongbjone, čo v zásade blokuje akékoľvek nádeje na obnovenie šesťstranných jadrových rozhovorov. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyhlásil, že kríza okolo Severnej Kórey zašla príliš ďaleko a vyzval k dialógu.

Južná Kórea plánuje vojenskú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Južná Kórea plánuje vojenskú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

“V súčasnej situácii je Čína presvedčená, že všetky strany musia zachovať pokoj a zdržať sa vzájomných provokácií, ktoré by situáciu zhoršili,” uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva zahraničia, ktoré vyzvalo zúčastnené strany na rokovania o súčasnej kríze. Podobne reaguje aj ruské ministerstvo zahraničia, ktoré taktiež vyslovilo obavy nad “výbušnou situáciou, ktorú môže jediná chyba vymknúť kontrole”. “Rusko je znepokojené výbušnou situáciou v blízkosti našich ďalekovýchodných hraníc,” uviedol v stredu námestník ministerstva Igor Morgulov.

Severná Kórea zverejnila video: Vojaci sú pripravení na vojnu.

Severná Kórea pripavená na vojnu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu