Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Juhokórejská armáda pokorená skôr, ako začala vojna: Strápnil ju rybár!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - "Sériový" severokórejský utečenec unikol s ukradnutou rybárskou loďou vojenským hliadkam a prekĺzol späť do KĽDR. Údajne sa mu to podarilo už štvrtýkrát, informovala agentúra Reuters. Hoci Južná Kórea a USA v miestnych vodách kvôli zvýšenému napätiu na Kórejskom polostrove posilnili vojenskú prítomnosť, deväťtonovú rybársku loď, ktorej sa zmocnil 28-ročný lovec krabov, nedokázali zastaviť.

Juhokórejská agentúra Jonhap neuvádza, ako sa mužovi podarilo toľkokrát utiecť tam a späť, tým menej, ako sa dokázal vyhnúť uväzneniu v KĽDR. Juhokórejské armádne zdroje pripustili, že plavidlo, ktoré riadil muž menom Ri, zachytilo námorníctvo príliš neskoro, než aby ho mohlo zadržať. "Rybárskemu člnu sa podarilo dostať do slepej škvrny nášho radaru," citovala Jonhap nemenovaného juhokórejského dôstojníka.

Ri žil na juhokórejskom ostrove Jongpjong, ktorý je neuralgickým bodom na hranici medzi KĽDR a Južnou Kóreou. Pchjongjang ostrov v roku 2010 ostreloval.

V južnej časti Kórejského polostrova žije podľa Reuters vyše 20 000 severokórejských utečencov. Niektorí sa vrátili do KĽDR, kde boli oslavovaní ako hrdinovia a odsudzovali Južnú Kóreu. Pchjongjang navrátilcov využíva na propagáciu svojho sociálneho systému, zatiaľ čo medzinárodné organizácie upozorňujú, že mnohí z 24 miliónov obyvateľov KĽDR trpia nedostatkom potravín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu