Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Archeológovia predstavili pravú tvár jednej z najslávnejších múmií: Takto vyzerala Ľadová panna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

LIMA - Archeológovia tento týždeň predstavili verejnosti plastický model, ktorý ukazuje, ako mohla za svojho života vyzerať najslávnejšia múmia z Peru. Dievča z ríše Inkov celosvetovo známe ako Juanita alebo tiež Ľadová panna bolo pred viac ako 500 rokmi s najväčšou pravdepodobnosťou rituálne obetované. Informoval o tom spravodajský server BBC.

Tím peruánskych a poľských vedcov v spolupráci so švédskym špecialistom na rekonštrukcie tvárí Oscarom Nilssonom vymodeloval zo silikónu bustu dievčaťa. Americký antropológ Johan Reinhard, ktorý zmrznuté telo našiel počas svojej expedície v roku 1995 v ľadovci spiaceho vulkánu Ampato v nadmorskej výške 6400 metrov, dnes odľahčene hovorí, že vďaka novej buste vyzerá dievča ešte živšie. Vedci sa pri rekonštrukcii riadili telesnými skenami, meraním lebky, analýzou DNA a etnologickými charakteristikami.

Nilsson agentúre AP povedal, že modelovanie tváre s výraznými lícnymi kosťami, tmavými očami a snedou pleťou mu zabralo asi 400 hodín práce. "Myslel som, že sa nikdy nedozviem, ako vyzerala jej tvár, keď bola nažive. Dnes, po 28 rokoch, sa to vďaka rekonštrukcii z dielne Oscara Nilssona stalo skutočnosťou," uviedol Reinhard. 

Juanita bola oblečená do obradnej tuniky, na hlave mala čelenku a obklopovali ju najrôznejšie predmety vrátane keramických misiek a sošiek. Vďaka hlbokému mrazeniu zostali všetky jej vnútorné orgány neporušené a v takom stave, že vedci dokonca zistili, čo jedla posledný deň svojho života. Jej vek v okamihu smrti odhadujú na 14 až 15 rokov. Pomocou výpočtovej tomografie bolo zistené, že pravdepodobnou príčinou smrti bola silná rana tvrdým predmetom do zátylku. Reinhard vysvetľuje, že podľa náboženstva Inkov mala takáto obeť prinášať česť rodičom a blažený posmrtný život obetiam. Archeológovia na základe oblečenia a okolitých predmetov predpokladajú, že obeť pochádzala zo zámožnej rodiny. "Dieťa bolo potom zbožštené a uctievané po generácie ako prostredník medzi dedinčanmi a bohmi," dodal Reinhard.

Viac o téme: MúmiaArcheológoviaPeru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu