Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedcov už desaťročia máta mumifikovaná mŕtvola muža: Teraz zistili, čo ako posledné jedol pred smrťou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

DÁNSKO - Mŕtvola, ktorá má 2400 rokov, je zachovaná tak dokonale, že experti dokázali určiť, aké bolo jej posledné jedlo pred smrťou. Ide údajne o pozostatky muža, ktorý umrel kvôli brutálnej náboženskej obete. Nové technológie teraz o ňom poskytli viac odpovedí.

Aj keď to môže znieť ako z nejakého hororu, Tollundský muž je skutočný. Jeho existencia fascinuje archeológov a vedcov, odkedy v roku 1950 objavili jeho pozostatky v dánskom močiari. Prirodzene mumifikovaná mŕtvola, ktorá mala koženú slučku okolo krku, je považovaná za muža, ktorý žil v piatom storočí pred Kristom, v období charakterizovanom ako doba železná, informuje Museum Silkeborg

Vedcov už desaťročia máta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zatiaľ čo mnoho otázok okolo Tollundského muža zostáva aj po siedmich desaťročiach od jeho objavu stále nezodpovedaných, existuje niekoľko zistení, s ktorými môžu výskumníci pracovať. Napríklad pred 73 rokmi skúmali vnútornosti mŕtvoly a bližšie tak nahliadli do gastrointestinálneho obsahu. 

V roku 2021 nová technológia umožnila výskumníkom študovať fosílie v úplne novom svetle. Štúdia zverejnená vydavateľstvom Cambridge University Press s názvom "Posledné jedlo Tollundského muža" informovala o obsahu jeho čriev a priniesla na svetlo nové konkrétne informácie o príčine smrti. Pomocou novej analýzy rastlinných makrofosílií, peľu, nepeľových palynomorfov, steroidných markerov a proteínov objavených v čreve experti dokázali odhaliť, čo Tollundský muž konzumoval 12 až 24 hodín pred smrťou.

Odborný časopis Antiquity píše: "Jedol kašu obsahujúcu jačmeň, bledý horčiak a ľan a pravdepodobne nejaké ryby. Proteíny a vajíčka z črevných červov naznačujú, že bol infikovaný parazitmi." Čo však spôsobilo, že nález ohromil vedeckú komunitu i verejnosť, bola prítomnosť bledých semien horčiaka, pretože takéto semená boli zvyčajne odstránené z obilia ako odpad z mlátenia. 

Vedcov už desaťročia máta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vedci v priebehu desaťročí nedokázali určiť presné okolnosti smrti Tollundského muža, ale domnievajú sa, že jeho zabitie bolo akýmsi druhom rituálnej obety bohom, uviedol novinár Joshua Levine v časopise Smithsonian"Zahrnutie odpadu z mlátenia do jedla by sa mohlo týkať rituálnych praktík." Odborníci preto vo všeobecnosti predpokladajú, že zosnulý muž sa stal obeťou brutálnej náboženskej obety. Opätovná analýza ilustruje, že súčasné techniky môžu vrhnúť nové svetlo na staré otázky a prispieť k pochopeniu života a smrti v dánskej staršej dobe železnej. 

Viac o téme: MúmiaMŕtvolaTollundský muž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu