Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedcov máta mrazivé tajomstvo 2000 rokov starého tela dievčaťa: Pozrite, čo sa stalo jeho ryšavým vlasom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

HOLANDSKO - Koncom 19. storočia robotníci náhodou natrafili na dvetisíc rokov staré telo dievčaťa. Všimli si, že napriek tomu, že bolo pochované v rašelinisku, má dokonale zachované ryšavé vlasy. Podľa všetkého zomrelo násilnou smrťou.

V máji 1897 dvaja robotníci pracujúci v dedine Yde v Holandsku narazili pri bagrovaní rašeliniska na výborne zachované telo dievčaťa, informoval Atlas Obscura. Napriek tomu, že tam bolo pochované tisíce rokov, je podľa archeológov v až neuveriteľne dobrom stave. Aj keď sa telo scvrklo a mumifikovalo, ohnivo ryšavé vlasy zostali zachované. Po vykopaní mŕtvoly sa o dievčati vynorili ešte mrazivejšie skutočnosti.

Robotníci zistili, že okolo krku malo uviazaný uzol a že je na ňom niečo, čo vyzeralo ako bodná rana. Polovicu vlasov mala dievčina ostrihanú a chýbali jej zuby. To všetko nasvedčovalo tomu, že zo sveta odišla násilnou smrťou. Miestny starosta nariadil pozostatky umiestniť do múzea na ďalšie preskúmanie. Žiaľ, nejaký čas trvalo, kým sa do tohto trýznivého objavu vnieslo viac svetla.

Ďalší výskum ukázal, že dievča malo asi 16 rokov, keď zomrelo niekedy medzi rokom 54 pred Kristom a 128 nášho letopočtu. Dôkazy tiež naznačovali, že trpela ťažkou skoliózou a bola vysoká asi 1,37 metra. Podľa jednej teórie práve to mohlo spôsobiť jej predčasnú smrť. Stále nie je jasné, ako tínedžerka zomrela, ale Roy van Beek z Wageningenskej univerzity predložil niekoľko teórií. "Prvá z nich uvádza, že ide o ľudí, ktorí nežili podľa zaužívaných pravidiel. V rašeliniskách boli možno pochovaní ľudia, ktorých odsúdili za zločiny alebo boli uznaní vinnými z cudzoložstva. Druhé, rozšírenejšie vysvetlenie je, že ide o zasvätenie obetí vyššej moci." 

Vedcov máta mrazivé tajomstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Krajina, kde múmiu objavili, bola tvorená zvyškami lesov vo vyšších nadmorských výškach a nízko položených slatín, pasienkov a polí. Ľudia sa usadili na morénových hrebeňoch zeme, ktoré zostali suché po celý rok. Dievča mohlo pochádzať z neďalekej osady na hrebeni Yde. "Jej telo zostalo v malom a relatívne plytkom močiari vo vzdialenosti asi jeden kilometer," dodal van Beek.

Viac o téme: MúmiaHolandskoYde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu