Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nerobíte toto po príprave pokrmu? CHYBA! Experti varujú, hrozí vážne zdravotné riziko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Pri príprave surového mäsa je potrebné byť opatrný. Kuchári a odborníci tvrdia, že čistenie povrchov, nástrojov a produktov je kľúčom k zachovaniu bezpečnosti, dokonca aj pri príprave neškodných zemiakov. V opačnom prípade vám môže hroziť vážne zdravotné riziko.

Portál Huff Post oslovil odborníkov na bezpečnosť potravín, aby prezradili, ako môže krížová kontaminácia potravín spôsobiť otravu jedlom. Tiež poradili, ako bezpečne pripraviť zeleninu. Šéfkuchár a viceprezident Pacifického inštitútu kulinárskeho umenia Julian Bond používa zemiaky, aby pomohol študentom pochopiť nuansy bezpečnosti potravín. "Pýtam sa svojich študentov, kto si umýva dosky na krájanie po nakrájaní kurčaťa a každý zdvihne ruku. Pýtam sa to isté o zemiakoch a nikto to nerobí," povedal.

Nerobíte toto po príprave
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď sme si všetci vedomí nebezpečenstva surového a nedostatočne tepelne upraveného mäsa, ovocie a zelenina v očiach mnohých nepredstavuje žiadnu hrozbu. Ak však dosku, na ktorej ste krájali ovocie či zeleninu, dôkladne neumyjete, vytvárate živnú pôdu pre baktérie a patogény. "Patogénne mikroorganizmy spojené so surovými zemiakmi sú akékoľvek, ktoré sa nachádzajú v špine a prežijú v nej. Obával by som sa primárne spórotvorných patogénov ako Bacillus cereus, Clostridium botulinum a Clostridium perfringens," vysvetlil Donald Schaffner, vedúci oddelenia potravinárstva na Rutgers University. 

Tieto patogény, ktoré sa prirodzene nachádzajú v pôde alebo v dôsledku nesprávne kompostovaného živočíšneho hnoja, môžu spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti a hnačku. Podľa Schaffnera by ste ale museli zjesť veľa týchto patogénov, aby ste ochoreli. Nebezpečné a často smrteľné baktérie ako Salmonella, E. coli alebo Campylobacter sú patogény s nízkou dávkou, čo znamená, že už malá dávka môže spôsobiť infekciu. Kontaminované môže byť okrem iného surové ovocie a zelenina. Správne varenie je jediným spôsobom, ako zabiť tieto patogény.

Nerobíte toto po príprave
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Dôkladné umývanie

Existuje niekoľko jednoduchých krokov, ktoré vás ochránia. "Premýšľajte o ovocí a zelenine ako o hosťoch. Doprajte im jemný kúpeľ pod studenou tečúcou vodou. Na čistenie odolných miest použite prsty alebo mäkkú kefku. Mydlo netreba. Len nech si užijú osviežujúcu sprchu," poradil Bond. 

Nerobíte toto po príprave
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Dokonca aj ovocie a zeleninu s tvrdou vonkajšou šupkou by ste mali dobre opláchnuť. Patogény a baktérie sa totiž môžu preniesť zo šupky na vaše ruky alebo dosku na krájanie. V kuchyni by ste podľa odborníkov mali vždy predpokladať, že produkt môže byť pokrytý patogénmi. Umývajte si ruky, aj keď zemiaky používate len na výrobu dekorácií alebo ako pečiatky na maľovanie v remeselných projektoch. Všetky produkty predtým, ako ich uvaríte, umyte a vydrhnite. 

Používajte viacero dosiek na krájanie

Vezmite si samostatnú a čistú dosku na krájanie potravín, ktoré neplánujete ďalej tepelne upraviť, napríklad jablká, do ktorých sa hneď zahryznete, aby ste zabránili krížovej kontaminácii. Najlepšou praxou je pripravovať nakrájanú zeleninu na okamžitú konzumáciu na čistej doske na krájanie, ktorá predtým neprišla do styku so surovou plodinou. 

Nerobíte toto po príprave
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Drevená doska na krájanie je podľa Bonda ideálnym pomocníkom v kuchyni. "Majú prirodzené antibakteriálne vlastnosti. Navyše sú šetrné k čepeliam nožov a zachovávajú ich ostrosť. Nezabudnite ich po použití dôkladne očistiť a osušiť, aby ste zabránili tomu, aby sa v nich usadili baktérie." 

Viac o téme: KuchyňaZeleninaOvocie Varenie HygienaMäso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu