Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dva najhoršie dezerty pre vaše srdce: Na tieto pochúťky zabudnite, neskutočne škodia zdraviu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Mnohí z nás si nedokážu predstaviť život bez sladkostí a lahodnej chuti sladkého pečiva či zákuskov. Dietológovia však upozorňujú, že pri ich výbere je dobré vyhnúť týmto dvom dobrotám. V opačnom prípade môžete vážne ohroziť činnosť tepien a srdca.

Väčšina dezertov obsahuje veľa cukru. Obmedzenie jeho príjmu je dôležité nielen pri chudnutí, ale aj pre celkové zdravie. Konzumácia príliš veľkého množstva pekárskych a cukrárskych výrobkov s vysokým obsahom cukru, tuku a kalórií má nepriaznivý vplyv na činnosť srdca a môže byť príčinou upchávania tepien. Existuje viac druhov dezertov, ktoré sú pri nadmernej konzumácii pre zdravie srdca škodlivé, ale dietológovia obzvlášť varujú pred konzumáciou čokoládových zákuskov a výrobkov zo sladkého cesta. Špecialistka na výživu srdca Veronica Rouseová v rozhovore pre SHEfinds vysvetlila dôvod. 

Čokoládové zákusky a torty

Dobrá čokoládová torta je hviezdou každej narodeninovej párty, svadby alebo akejkoľvek inej oslavy, ale určite nie je na popredných miestach v zoznamoch zdravých potravín. "Čokoládová torta je dezert s vysokým obsahom tuku, ktorý je nabitý cukrom a kalóriami. Vyrába sa z masla, cukru, múky, vajec a čokolády, ktoré prispievajú k upchávaniu tepien a srdcovým ochoreniam," hovorí Rouseová. Čokoládové zákusky a torty obsahujú nasýtené a trans tuky, ktoré môžu zvýšiť hladinu zlého cholesterolu (LDL) a znížiť hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Prítomnosť týchto tukov spôsobuje zápaly v tele, ktoré môžu v konečnom dôsledku vyústiť do ochorenia srdca. Navyše, ak si k čokoládovému dezertu potrebujete pridať kopček zmrzliny, je to ešte horšie. Niektoré mrazené výrobky ako zmrzlina totiž môžu obsahovať čiastočne hydrogenované oleje, ktoré sú zdrojom transmastných kyselín. Preto je najlepšie dopriať si čokoládový zákusok alebo tortu iba pri  špeciálnych príležitostiach. 

Dva najhoršie dezerty pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ale pozor. Skutočnosť, že tieto dezerty škodia vášmu srdcu ešte neznamená, že je nezdravá aj samotná čokoláda, ktorá, naopak, môže mať na jeho činnosť blahodarný vplyv. "Tmavá čokoláda je zdravou alternatívou dezertu, pretože obsahuje flavonoidy, ktoré zlepšujú prietok krvi a znižujú krvný tlak, čím sa eliminuje riziko srdcových ochorení," uviedla odborníčka. Namiesto čokoládového zákusku si preto radšej vychutnajte kúsok tmavej čokolády ako zdravú alternatívu dezertu vhodného pre srdce.

Sladké pečivo

Podobne ako čokoládová torta, aj pekárenské výrobky obsahujú cukor, múku a maslo. Konzumácia príliš veľkého množstva pečiva, ako sú šišky a koláče, môže viesť nielen k upchatiu tepien, ale aj k vysokej hladine cholesterolu. Rouseová neodporúča ani jablkový koláč, ktorý sa vyrába z cukru, múky, masla a jabĺk. Kombinácia masla a cukru neprospieva srdcu, pretože môže byť príčinou vysokej hladiny cholesterolu a upchatia tepien. Jablkový koláč obsahuje nasýtené tuky z masla a pridané cukry, ktoré zvyšujú riziko srdcových ochorení. 

Dva najhoršie dezerty pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zápaly v tele, priberanie na hmotnosti a zhoršený stav srdca spôsobuje aj konzumácia šišiek, ktoré sa pražia v oleji s obsahom trans-tukov. Tento olej môže byť zároveň príčinou nadúvania a tráviacich ťažkostí. Namiesto pečiva s vysokým obsahom cukru a tuku je lepšie zvoliť si čerstvé ovocie. Je zdravou alternatívou dezertu, pretože má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny a antioxidantov, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele a zlepšiť zdravie vášho srdca.

Skúste si pripraviť misku rozmixovaných bobuľovín alebo nakrájané jablko zohriate v mikrovlnnej rúre s kopčekom gréckeho jogurtu. Svoju chuť na sladké môžete upokojiť aj jogurtovým parfaitom s prírodnými sladidlami a ovocím alebo horkou čokoládou. Konzumácia týchto výživných dezertov nielenže pomôže predchádzať upchávaniu tepien, ale podporí aj váš metabolizmus pri chudnutí. 

Viac o téme: CukorChudnutieCholesterolDiétaDezertSladkosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu