Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Potápačka v oceáne narazila na obriu chobotnicu: Priblížila sa k nej a... toto absolútne nečakala!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Andrea Humphreys)

OTTAWA - Potápanie v chladných vodách Pacifiku môže byť dosť desivé pre tých, ktorí naň nie sú zvyknutí. Končatiny bez správneho vybavenia rýchlo strácajú cit a na rozdiel od iskrivej modrej v trópoch má voda zelenkastý odtieň. Ale aj tu na potápačov čakajú najrôznejšie zážitky, ako napríklad potápačku, ktorú pri východnom pobreží ostrova Vancouver prišla objať veľká chobotnica.

Ako informoval spravodajský server The Guardian, stredoškolská učiteľka Andrea Humphreysová chcela partii kamarátov ukázať, aká sa pod morskou hladinou v tejto oblasti ukrýva nedocenená krása. "Ľudia hovoria, že je to tu pochmúrne. Ale keď máte svetlo, uvidíte každú farbu dúhy. Je to neuveriteľné. Mám za sebou viac ako 675 ponorov a myslím, že toto je jedno z najlepších potápaní na svete," hovorí. Skupina priateľov sa však nechcela len kochať krásou podmorského života, ale pátrala po záhadami opradenom miestnom tvorovi - chobotnici veľkej. Andrea ju občas zazrela, ako sa schováva vo svojom brlohu. Tentoraz sa ale ihneď po ponorení dočkala vzácneho pohľadu na chobotnicu v otvorenej vode. 

Chobornica sa rýchlo priblížila k jednej z potápačiek a skúmala chápadlami jej masku a regulátor kyslíka. Humphreysová začala ich stretnutie fotiť, pokým chobotnica neobrátila pozornosť na ňu. Kamera zachytila ​​okamih, keď ju chobotnica na niekoľko desiatok sekúnd objala. "Chápadlami kĺzala po mojej kamere, po perách a potom ma objala. Mala som jej obrie chápadlá na tvári a potápačskej maske. Zakaždým, keď som od nej ustúpila, sa ku mne znovu priblížila. Bolo to úžasné a inšpirujúce," povedala. 

Ďalších 40 minút ostala chobotnica v jej blízkosti, skúmala potápačské vybavenie, pričom ju obzvlášť zaujala kamera. "Stále mi menila nastavenia svetiel na kamere a hrala sa s ňou." Po celý čas stretnutia mala chobotnica tmavočervenú farbu. Šedá farba u týchto hlavonožcov signalizuje strach alebo agresiu. 

O chobotniciach je už dávno známe, že patria medzi najmúdrejších bezstavovcov. Sú majstrami prevlekov a dokážu napodobniť nielen farbu, ale aj textúru prostredia a morského života okolo nich. Ich život ale sprevádza tragický cyklus. Samice sa totiž tak intenzívne starajú o svoje vajíčka, až ich to stojí život. Do starostlivosti sa ponorí natoľko, že sa prestane kŕmiť. Prežíva z vlastných tukových zásob, kým neuhynie od hladu.

Viac o téme: PotápanieOceánChobotnicaPacifik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu