Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Španielsku obnovili nebezpečný rituál: Tuhne z neho krv v žilách! Urobili by ste toto svojmu bábätku?

Diabli preskakujú bábätká.
Diabli preskakujú bábätká. (Zdroj: YouTube/Urban Pictures)

CASTRILLO DE MURCIA - Z toho zostáva rozum stáť! V španielskom Castrillo de Murcia obnovili po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou veľmi čudný rituál. Ponad bábätká narodené v uplynulom roku skáču miestni obyvatelia. Táto tradícia má za cieľ ich zbaviť hriechu a chrániť pred chorobami.

Tento tradičný zvyk sa volá El Colacho alebo El Salto del Colacho. Colacho je pritom označenie diabla. Za neho sú prezlečení muži s bičmi a kaskanetami v rukách. A ako to celé prebieha? Bábätká sa na vankúšoch uložia na cestu. Diabli sa za ten čas všetkým posmievajú a provokujú prítomných. 

To sa však skončí, keď sa na scéne objavia muži nazvaní Atabalero, ktorí signálom odštartujú rituál. Drobcov potom začnú preskakovať diabli. Ich úlohou je očistiť deti od prvotného hriechu a zabezpečiť im bezpečný život.

I keď má rituál korene ešte v predkresťanskej dobe, prvýkrát bol zaznamenaný v roku 1620. Katolícka cirkev tento zvyk nepodporuje. Dokonca aj samotný pápež Benedikt XVI. vyzval kňazov, aby sa od tohto sviatku dištancovali. Od dedičného hriechu nemá oslobodzovať rituál, ale riadny krst. To však nič nemení na fakte, že rituál je s kresťanstvom pevne spätý, píšu novinky.cz.

Sviatok sa totiž koná v rámci slávností Sviatku Krvi Pánovej. Ten sa zase oslavuje dva týždne po sviatku Zoslania Ducha svätého. Ten sa koná 50 dní po Veľkonočnej nedeli. Počas doterajších rituálov El Colacho nedošlo k žiadnemu zraneniu bábätka. Je to určite preto, že diabli si dávajú pri preskakovaní obrovský pozor.

Viac o téme: BábätkáRituálŠpanielskoEl ColachoPreskakovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu