Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Na Novom Zélande objavili nezvyčajnú Bibliu: Ľudí nabáda k smilneniu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WELLINGTON - Na Novom Zélande bol objavený mimoriadne vzácny výtlačok Písma svätého z roku 1631, ktorý vďaka preklepu v desatore nabáda na smilnenie. O náleze informoval denník The Guardian, podľa ktorého na svete existuje len asi dvadsať kópií takzvanej "biblie hriešnikov".

V exemplári z roku 1631 tlačiarom vypadlo anglické slovo "not", ktoré vyjadruje zápor. Zo šiesteho prikázania "nezosmilníš" sa tak stalo "zosmilníš". Britskí kráľovskí tlačiari Robert Barker a Martin Lucas vypustili v roku 1631 do obehu zhruba tisíc výtlačkov biblie hriešnikov. Skutočnosť, že zrejme nedopatrením zmenili význam jedného z prikázaní, vyšla najavo až rok nato. Po odhalení chyby boli obaja tlačiari postavení pred súd, ktorý ich za preklep napomenul, odobral im licenciu a udelil im pokutu. 

FOTO Na Novom Zélande
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vtedajší anglický kráľ Karol I. Stuart nariadil spálenie všetkých kópií, väčšina výtlačkov bola preto zničená. Čas od času sa tieto Biblie objavujú v aukciách, väčšinou vo Veľkej Británii alebo v Spojených štátoch. Podľa Canterburskej univerzity v Christchurchi ide o prvý výtlačok, ktorý bol objavený na južnej pologuli. Univerzita získala prvé informácie o knihe v roku 2018, ale rozhodla sa nález utajiť, aby vedci získali dostatok času na jej preštudovanie.

Jej pôvod ostáva záhadou

Nezvyčajnú kópiu Svätého písma obdržal Chris Jones, ktorý na univerzite vyučuje stredoveké štúdiá. Doniesla mu ju jeho bývalá študentka. Jej rodina výtlačok získala pri záhradnom výpredaji. Niekdajším majiteľom bol britský kníhkupec Don Hampshire, ktorý sa v roku 2009 presťahoval z Veľkej Británie do novozélandského Christchurch a v roku 2018 zomrel. Počas svojho života nikomu nepovedal, že túto knihu vlastní ani ako k nej prišiel. Jej pôvod tak zostáva záhadou. 

Podľa Jonesa sa jeden exemplár nachádza v Kanade, niekoľko je v USA, Veľkej Británii alebo v Írsku. Novozélandský výtlačok bol objavený v pomerne zlom stave, chýbala mu obálka, niekoľko posledných strán a bol poškodený vodou. Reštaurátorka kníh Sarah Askeyová ho ošetrila, zaobstarala novým obalom a uchovala pre budúce generácie. Vedci knihu tiež plne digitalizovali a v najbližších mesiacoch bude voľne prístupná verejnosti prostredníctvom webových stránok. Odborníci dúfajú, že im ľudia pomôžu odtajniť pôvod tejto biblie.

Viac o téme: BibliaDesatoroHriechNový ZélandSmilstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu